Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Uiguurien matkustusrajoituksia helpotettiin Kiinassa – ulkomaille ja Xinjiangiin matkustamista rajoitetaan yhä

LEHTIKUVA / Alex Wong / Getty Images / AFP
Uiguureja puolustava kyltti Kiinan olympialaisia vastustavassa mielenosoituksessa Washingtonissa 27. toukokuuta 2021.

Kiina on helpottanut uiguurien matkustusrajoituksia, mutta rajoittaa yhä heidän matkustamista ulkomaille sekä vierailuja perheen luona Xinjiangin autonomisella alueella. Asia selviää ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) raportista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiinan on katsottu syyllistyneen Xinjiangissa uiguureihin ja muihin alueella asuviin muslimeihin kohdistuviin vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin. YK:n mukaan Kiinan toimet alueella voivat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Kiina on torjunut voimakkaasti syytökset.

Tutkijoiden, aktivistien ja uiguuridiasporan jäsenten mukaan Kiinan viranomaiset ovat viime vuosikymmenen puolivälissä alkaneissa tehoiskuissa pidättäneet uiguureja, joilla on ollut yhteyksiä ulkomaille. Lisäksi pidätetyiltä on takavarikoitu heidän matkustusasiakirjat.

HRW:n raportin mukaan Kiinan viranomaiset ovat alkaneet palauttaa osalle passeja ja antaneet lupia matkustaa ulkomaille. Kiina on silti asettanut merkittäviä rajoituksia, ehtoja ja tarkastuksia niille, jotka ovat matkustaneet ulkomaille.

HRW:N Kiina-tutkija Yalkun Uluyol sanoi järjestön tiedotteessa, että vaikka Kiina on sallinut joidenkin uiguurien matkustaa ulkomaille läheistensä luokse, niin heitä sorretaan yhä rajoituksilla. Järjestön raportin mukaan ulkomaille matkustavien uiguurien on kerrottava viranomaisille matkan tarkoitus, palattava tiettynä päivänä takaisin ja heitä kielletään kritisoimasta Kiinan hallintoa ulkomailla.

Lisäksi uiguurit saavat harvoin matkustaa perheenjäsentensä kanssa, ja Kiinaan palattuaan he joutuvat kuulusteluihin.

Kiinassa ulkomaisella passilla vierailevat uiguurit joutuvat puolestaan usein odottamaan pitkään viisumikäsittelyä, minkä lisäksi viranomaiset kuulustelevat heitä ja heiltä on kiellettyä viettää öitä sukulaisten luona. Jotkut ulkomailla asuvat uiguurit ovat vierailleet HRW:n mukaan Kiinan valtion järjestämillä matkoilla ja niissä on kerrottu kovin yksipuolista kuvaa Xinjiangin väitetystä kehityksestä.

HRW:n raportti pohjaa 23:n ulkomailla asuvan uiguurin haastatteluihin ja Kiinan viranomaisten asiakirjoihin.

Xinjiangin uudelleenkoulutusleireillä tapahtuu väitetysti paljon väkivaltaisuuksia, seksuaalista väkivaltaa, ja pakkotyötä, minkä lisäksi leirillä oleville pyritään iskostamaan poliittisia näkemyksiä. Kiina on kiistänyt syytökset ja sanoo leirien olleen vapaaehtoisia koulutuskeskuksia, jotka on suljettu niihin osallistuneiden ”valmistuttua”.

Yhdysvallat on tuominnut Kiinan uiguurien vastaisen toiminnan kansanmurhaksi. YK:n ihmisoikeusasioiden edustajan toimisto OHCHR puolestaan sanoi elokuussa, että ongelmallisia menettelytapoja jatketaan yhä Xinjiangissa kaksi vuotta sen jälkeen, kun OHCHR kertoi raportissaan, että Kiina syyllistyy alueella mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE