Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ukrainan sota kiihdytti maastapakoa, Allegrot täynnä – “Venäjän kannalta tilanne on katastrofaalinen”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Pietarista Helsinkiin kulkevat Allegro-junat ovat kuljettaneet reilun viikon aikana jo tuhansia maasta pois haluavia venäläisiä rajan yli Suomeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Päivittäiset kaksi junavuoroa ovat olleet melko täysiä, ja VR toivookin voivansa avata kolmannen vuoron jo lähipäivinä.

Junissa saavat matkustaa tällä hetkellä ainoastaan Suomen ja Venäjän kansalaiset, ja suurin osa noin 700:stä Helsinkiin päivittäin saapuvasta matkustajasta on ollut venäläisiä.

-  Heillä on jonkinlainen Schengen-viisumi, joko Suomen viisumi tai viisumi tai oleskelulupa jossakin muussa EU-valtiossa. Ja olemme kuulleet, että suuri osa heistä matkustaa lentokentälle, VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri kertoo.

Tutkijan mukaan tämä venäläisten maasta pois lähtö on osa suurempaa muuttoliikettä, jossa erityisesti nuori ja koulutettu keskiluokka haluaa pois Venäjältä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lähtijöitä on ollut arviolta satojatuhansia, ja nyt muuttoliike näyttää kiihtyneen.

-  Viimeisen vuoden – kahden aikana on tullut tällainen poliittinen komponentti hyvin vahvasti mukaan, joka näkyy esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan ja mediakentän kiristyneessä kontrollissa ja sitä kautta ilmapiirin muuttumisessa yhä autoritäärisempään ja epävapaampaan suuntaan. Se on saanut aikaan sen, että ihmisiä on lähtenyt paljon, Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi.

Muuttopäätösten taustalla ovat hänen mukaansa usein paitsi maan poliittinen myös taloudellinen tilanne, joita kumpaakin Ukrainan sota on kärjistänyt entisestään. Monelle sota saattoikin olla viimeinen niitti lopullisen lähtöpäätöksen tekemiselle.

-  Elämä käy mahdottomaksi niistä näkökulmista, mitkä nähdään ihmisarvoisena elämänä.

“Osaavien venäläisten poismuutto on pysyvä trendi.”

Venäjän kannalta tilanne on Lassilan mukaan katastrofaalinen. Tätä kuvaa hänen mukaansa se, että jo ennen sotaa alkoi kuulua hallintoa lähellä olevista piireistä viestejä, joiden mukaan koulutetuille nuorille tulisi esimerkiksi asettaa velvoitteita jäädä kotimaahansa töihin.

Lassila kuvaakin nykyistä tilannetta jonkinlaiseksi finaaliksi pitkään jatkuneelle ilmiölle.

-  Kyllähän tämä varmasti tarkoittaa sitä, että osaavien venäläisten poismuutto on pysyvä trendi. On mielenkiintoista nähdä, puututaanko siihen. Voi olla, että sitä pyritään erilaisin keinon hankaloittamaan. Mutta en ehkä ihan vielä näkisi tätäkään.

Vaikka Suomen rooli on toimia venäläisille lähinnä kauttakulkumaana, Lassila ennakoi myös maahan jäävien määrän lisääntyvän.

-  On aivan selvää, että meillä venäjänkielisten määrä tulee tämän kriisin ja konfliktin myötä kasvamaan. Ja toki pitää varautua siihen, että jos Venäjällä tilanne ajautuu täysin kaoottiseksi niin silloin me voimme joutua varautumaan erittäinkin suuriin tulijamääriin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE