Politiikka

”Unohtakaa hetkeksi poliittinen suhmurointi” – vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ihmettelee, eikö edes keskustan kenttäväki usko sote-uudistukseen

Lehtikuva / Markku Ulander
Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hanna Sarkkinen eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Lehtikuva / Markku Ulander
Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hanna Sarkkinen eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Lehtikuva / Markku Ulander
Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hanna Sarkkinen eduskunnan täysistunnossa maanantaina.

Tänään eduskunnassa keskustelussa oleva sote-ulkoistusten rajoituslaki on vasemmistoliiton varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä erittäin tervetullut ja tarpeellinen.

– Se ei kuitenkaan ole riittävä rauhoittamaan tilannetta maassa. Hallitukselta tarvittaisiin nyt johtajuutta ja sote-uudistus, joka luo vakautta epävarmuuden sijaan. Keskustavetoinen hallitus ei kuitenkaan näytä tähän pystyvän, hän tulkitsee.

– Keskusta johtaa hallitusta ja sote-uudistusta, joten sillä on iso vastuu tämänhetkisestä kaoottisesta tilanteesta ja uudistuksen takkuamisesta. Keskustalla on myös yksinkertainen enemmistö esimerkiksi Siikalatvan kunnanvaltuustossa. Tätä sekoilua seuratessa herääkin kysymys, että eikö edes keskustan kenttäväki usko hallituksen sote-uudistukseen, Sarkkinen kysyi.

Meri-Lapin soten ulkoistamispäätös on ollut viime viikkoina toistuvasti esillä julkisessa keskustelussa. Viimeisimpänä julkisuuteen on noussut, kuinka Siikalatvan kunta on perustanut terveyskeskuksen Oulun alueelle. Kun potilaalle on taattu oikeus valita oma hoitopaikkansa, myös oululaiset voivat käyttää Siikalatvan Oulussa sijaitsevaa terveyskeskusta. Vaikka terveyskeskuksen omistaa Siikalatvan kunta, on sen perustanut terveysyritys Mehiläinen. Tämä on mahdollista, sillä Siikalatva on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

Siikalatvan motiivi oli varmaankin alennuksen saaminen omasta Mehiläisen laskustaan.

Sarkkinen esittää, että Siikalatvan kunta aikoi ryhtyä Mehiläisen bulvaaniksi ja houkutella oululaisia asiakkaita Mehiläiselle.

– Siikalatvan motiivi oli varmaankin alennuksen saaminen omasta Mehiläisen laskustaan, ja Mehiläinen olisi päässyt betonoimaan asemiaan sote-uudistusta odotellessa, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, hän arvioi.

– Ministeriö reagoi nopeasti ja totesi, että Siikalatvan ja Mehiläisen hämäräpeli on lain vastainen. Oululaisena veronmaksajana ja kuntapäättäjänä olen tästä ripeästä linjauksesta kiitollinen, Sarkkinen sanoi.

Hanna Sarkkinen antoi eduskunnassa maanantaina keskustalle ja hallitukselle eväitä sote-uudistuksen palauttamiseksi raiteilleen.

– Palauttakaa sote sen alkuperäisiin integraatio-tavoitteisiin. Nostakaa kansanterveys jälleen uudistuksen ohjaavaksi tavoitteeksi. Kutsukaa koolle parlamentaarinen valmistelu. Kuunnelkaa asiantuntijoita ja unohtakaa hetkeksi poliittinen suhmurointi.

– Tehdään yhdessä satavuotiaalle Suomelle sote-uudistus, joka kestää aikaa, on laadukas ja kustannustehokas ja joka ei erottele ihmisiä kukkaron paksuuden mukaan, Sarkkinen vaati.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat