Politiikka
17.5.2018 06:16 ・ Päivitetty: 17.5.2018 06:16
USU: Sote-kapina jäämässä vain Etelä-Suomeen – ”Sillä on valtakunnallista merkitystä, mitä Helsinki tekee”
Ainoastaan Turku ja Tampere näyttäisivät olevan vastaamassa pääkaupunkiseudun aloittamaan suurten kaupunkien sote-kapinaan, selviää Uutissuomalaisen puhelinkierroksesta.
Suomen muiden 12 suurimman kaupungin joukossa ei sote- ja maakuntauudistusta kumoamaan pyrkiviä aloitteita ole toistaiseksi näkynyt.
Tampereen kaupunginvaltuustoon on kesäkuussa tulossa käsiteltäväksi lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen. Turussa on niin ikään jätetty paljon allekirjoituksia sisältänyt aloite, jossa vaaditaan valtuuston kutsumista koolle ottamaan kantaa sote-uudistukseen.
Pääkaupunkiseudun kaupunkien valtuustot ovat jo linjanneet, ettei sote-uudistusta ei tule nykymuodossa hyväksyä.
Uutissuomalainen selvitti 12 suurimman kaupungin tilannetta puhelinkierroksella kaupunginhallituksen puheenjohtajille.
Kuopiosta ei heru ymmärrystä pääkaupunkiseudun ja Tampereen yrityksille kaataa sote.
– Ei meillä ole minkäänlaista liikettä siihen suuntaan, että lähdettäisiin tähän. Enkä usko, että tuleekaan, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) sanoo.
Lisää aiheesta
Kivelä pitää Tampereen tapaa lähteä kaatamaan sote- ja maakuntauudistusta täysin poikkeuksellisena.
– Hämmästelen vaan, että millä järjellä tähän on lähdetty. Pirkanmaalla niin kuin Pohjois-Savossakin rakenteet on jo pitkälle viety, ja virkamiespuolella nähdään tässä myös paljon positiivista.
Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.) toivoo, että Pohjois-Karjalassa voitaisiin jatkaa nykyisellä mallilla, eikä tuleva lainsäädäntö toisi siihen enää rajoituksia.
– Meillä on sikäli erilainen tilanne, kun sote-palvelut on järjestetty vuosi sitten Siun soteen.
”Pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien huoli on aiheellinen.”
Lahdessa ei tiettävästi olla liikkeellä uuden lausunnon tekemiseksi, mutta kaupungissa seurataan tarkkaan isojen kaupunkien tekemisiä.
– Lahdelle kaupunkien C21-ryhmä on tärkeä viiteryhmä, jonka kanssa pyritään yhteisiin näkemyksiin. Pääkaupunkiseudun ja Tampereenkin kanssa tehdään luonnollisesti jo paljon yhteistyötä, joten se on Lahdelle oikea porukka olla mukana, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) sanoo.
Myöskään Jyväskylässä tai Porissa ei ole aloitteita uusista lausunnoista, vaikka ymmärrystä kapinoitsijoille heruu.
– Minusta pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien huoli on aiheellinen. Jos korjauksia ei voi enää tehdä, näkisin parempana hylätä koko uudistuksen, toteaa Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.).
Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarisella (kesk.) ei ole tiedossa, että Oulussa toistaiseksi missään valmisteltaisiin uutta lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.
Myöskään Kouvolassa ei ole kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen (sd.) mukaan minkäänlaista merkkiä kapinalausuntojen valmistelusta. Päin vastoin, maakunta suunnittelee koko maakunnan kattavan kuntayhtymän perustamista.
Pääkaupunkiseudun kuntien ”sote-kapina” lisää entisestään painetta sote-uudistuksen ympärillä, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
– Tässä puhutaan osin samoista puolueista, jotka kuntatasolla vastustavat uudistusta ja hallituspuolueina ovat eduskunnassa ajamassa tätä läpi. Kun tällaisia rintamarakoiluja tapahtuu, niin jännitekenttä on hyvin erikoinen.
Vaikkei kritiikki kaataisi, hidastaisi tai merkittävästi muuttaisi sotea, se tuskin on täysin merkityksetöntä.
– Sillä on valtakunnallista merkitystä, mitä Helsinki tekee. Kuntasektorilla seurataan tarkasti, mitä isot tekevät, Jokisipilä muistuttaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.