Politiikka
27.2.2023 15:01 ・ Päivitetty: 27.2.2023 15:03
Uusi laki pyrkii sujuvoittamaan kotoutumista – oppositio arvosteli liiasta lepsuudesta
Eduskunta keskusteli maanantaina kotoutumislakia koskevasta hallintovaliokunnan mietinnöstä. Vuoden 2025 alusta voimaan tulevan lainsäädännön tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen edellytyksiä muun muassa lisäämällä palveluntarjontaa.
Laissa nostetaan esille suomen kielen oppiminen tärkeänä osana suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymistä. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoman (sd.) mielestä kielen osaaminen onkin yksi tärkeimmistä edellytyksistä, jotta kotoutuminen onnistuu ja henkilö pärjää arjessa.
– Maahanmuuttajien kielen opetuksen kehittämiselle on selkeä tarve. Riittävä suomen tai ruotsin kielen osaaminen helpottaa palveluiden käyttöä, työnsaantia, opiskelumahdollisuuksia ja sopeutumista. Moni Suomeen muuttaneista kokee kielikoulutuksen riittämättömäksi. Siksi on tärkeää panostaa kielen oppimiseen heti alkuvaiheista asti. Jatkossa koulutukseen kuuluu myös suomen tai ruotsin kielen taidon päättötestaus, Heinäluoma toteaa tiedotteessaan.
Oppositio kritisoi hallituksen esitystä ja valiokunnan enemmistön hyväksymää mietintöä liian lepsusta suhtautumisesta kotoutumiseen. Varsinkin perussuomalaisten käsitys kotouttamisesta oli odotetusti eri linjoilla hallituksen esityksen kanssa.
– Kyllä tässä palvelujen lisäämislaista puhutaan ja velvoittavuus loistaa poissaolollaan, Leena Meri (ps.) sanoi eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Olli Immonen (ps.) totesi puolestaan, että vastuu kotouttamisesta pitäisi siirtää ”sanktioiden uhalla” maahanmuuttajille itselleen.
PERUSSUOMALAISET ja kokoomus jättivät hallintovaliokunnan mietintöön myös vastalauseensa. Puolueet vetosivat vastalauseensa perusteissa tarkastusvaliokunnan viime vaalikauden lopussa hyväksyttyyn mietintöön, joka oli linjaltaan nyt käsittelyssä olevaa esitystä tiukempi.
Lisää aiheesta
Kotoutumista edistäviä palveluita järjestetään jatkossa osana kuntien uutta kotoutumisohjelmaa. Heinäluoman mukaan kotoutumissuunnitelman alkukartoitus on tehtävä alkuvaiheessa, että palvelut eivät ruuhkaudu.
– Turvapaikkahakemusprosessin pituuteen pitää kiinnittää myös jatkossa huomiota, nykymuotoinen oravanpyörä ei saa jatkua. Kaikilla on oltava samat tavoitteet, jotta kotoutuminen onnistuu.
Kotoutumista edistäviä palveluita kohdennetaan erityisesti työelämän ulkopuolella oleviin maahanmuuttajiin. Kotona lapsia hoitavat vanhemmat halutaan paremmin palveluiden piiriin. Muutoksella halutaan parantaa erityisesti naisten osallisuutta ja työllistymistä ja tukea samalla koko perheen kotoutumista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
22.2.2023 14:21
Työt keskeytyivät kahdessa valiokunnassa ulosmarssiin – SDP:n Heinäluoma: ”Olisiko vaalit tulossa?”