Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

D-analyysit

Vain lotto on vaikeampaa kuin jalkapallo

Lehtikuva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kroatian voiton puolivälieräottelussa ratkaissut Ivan Rakitic herkistyi pelin päätyttyä.

MM-jalkapallo on elämää suurempi tapahtuma. Ovatko Venäjän kisat kaikkien aikojen onnistuneimmat kisat? Näinhän mielellään todetaan yleensä päättyvistä kisoista, joissa kaikki on mennyt putkeen.

Rane Aunimo

Nämä kisat ovat joka tapauksessa maailman kärkipäätä. Ei ole vielä paljastunut sopupelejä, ei muutakaan korruptiota, ei tietoja dopingista. Sitä paitsi pelit ovat olleet suorastaan poikkeuksellisen tasaväkisiä. Kisoihin selvinneet 32 maailman valiota ovat kamppailleet useita jatko-otteluja sekä
rankkariselvityksiä. Tämä kaikki osoittaa, miten pienesta erot ovat kiinni. Täpötäydet katsomojen yleisöt viihtyvät. Kuten miljardi katsojaa maailmalla televisioiden äärillä.

Kun olin Moskovan olympiakisoissa 1980, niin puna-armeijan aseista riisutut sotilaat seisoivat kunniakujassa kisapaikkojen sisään- ja ulosmenoteillä. Nyt ei näistä Venäjän kisoista ole ainakaan pahemmin kuulunut järjestyshäiriöitä. Onkohan puna-armeija ollut jälleen järjestyksenvalvojana?

Nyt ovat selvillä mitalistijoukkueet ja ensi sunnuntaina tulee päätös. Englanti ottaa mittaa Kroatiasta ja Ranska Belgiasta. Jalkapallohegemonia vallitsee Euroopassa. 8 parhaan joukossa oli vain 2 eteläamerikkalaista (Brasilia ja Uruquay) ja 6 eurooppalaista maata.

Mitalijoukkueiden ennustaminen on kyllä helpompaa kuin loton 7 oikein saaminen mutta kuitenkin riittävän vaikeaa. Heitetäänpä kuitenkin verkot vesille ja arvataan järjestys: Belgia, Englanti, Ranska ja Kroatia.

Ferrari kaavailee hänelle potkuja, mutta mies on lahjakas, taitava, sijoittuu hyvin ja aiheuttaa Ferrari-päättäjille paljon pohdittavaa.

Toinen suuri ja maailmalla erittäin arvostettu tapahtuma ovat Formula 1 -kisat. Niissä palaa satoja miljoonia euroja ja kansa ja tv-katsojat odottavat hurjaa menoa. Näissä kärkipään taistoissa on mukana kaksi suomalaista: Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas.

Formulat ovat välinelaji jossa auto ja ajaja sekä insinöörit ratkaisevat paremmuuden. Tämän hetken maailman paras kuski on Saksan ajajaälykkö Sebastian Vettel. Hänellä on älliä, tälliä ja voitontahtoa yli äyräiden. Tästä saatiin osoitus Silverstonessa. Kisan musta lammas oli Kimi Räikkönen joka törttöili Hamiltonin ulos voitosta. Muutenkin Kimi on formulamaailmassa paljon puhuttu henkilö. Ferrari kaavailee hänelle potkuja, mutta mies on lahjakas, taitava, sijoittuu hyvin ja aiheuttaa Ferrari-päättäjille paljon pohdittavaa. Valtteri Bottas ei ole täyttänyt odotuksia. Monet epäonnet vaivaavat häntä.

Formula 1:ssä on kolme automerkkiä ja kuusi ajajaa yli muiden. Nämä ovat Mersu, Ferrari ja Red Bull sekä ajajat Vettel, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Verstappen ja Ricciardo. Tämä on yksitoikkoista.

Vaikka soteuudistuksessa kokoomus ajaa valinnanvapautta, niin urheilussa se ei kelpaa.

Kun selailee tämän päivän suomalaisten urheilusaavutuksia, niin on todettava, että enää vain muutama työväen urheiluseuran edustaja löytyy tulossivuilta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että maamme porvarillinen urheilujohto on vihdoin ja viimein onnistunut lopettamaan yhteiskunnan riittävän avustuksen politiikan avulla työväen urheilulta. Vaikka soteuudistuksessa kokoomus ajaa valinnanvapautta, niin urheilussa se ei kelpaa. Kaikkien kukkien ei anneta kukkia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE