Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valmistuvien asuntojen määrä vaarassa pudota 1940-luvun tasolle – “Myrkkyä työmarkkinoille”

iStock

Asuntoaloitusten määrä putoaa tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi rakennusalan yrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT suhdannekatsauksessaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan vain 16  000 asunnon rakentaminen, kun viime vuonna aloituksia oli runsaat 37  000. Erityisen jyrkästi vähenevät vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset, jotka putoavat noin 80 prosenttia viime vuodesta.

-  Korkojen ja kustannusten nousu on hyydyttänyt sekä uusien asuntojen kuluttaja- ja sijoittajakysynnän että valtion tukeman asuntotuotannon, katsauksessa sanotaan.

Aloitusten romahduksesta seuraa, että valmistuvien asuntojen määrä uhkaa RT:n mukaan vajota parin seuraavan vuoden aikana 1940-luvun tasolle. Valmistuvien asuntojen määrä voi jäädä lähivuosina pienemmäksi kuin finanssikriisin ja 1990-luvun laman aikana.

RT:N pääekonomistin Jouni Vihmon mukaan asuntojen tarjonnan pudotus on myrkkyä työmarkkinoille.

-  Niukkuus nostaa asumisen hintaa ja hidastaa työvoiman liikkuvuutta sekä ihmisten mahdollisuuksia rakentaa oman näköistään elämää haluamallaan paikkakunnalla. Hintojen nousu osuu eniten velkaisiin kotitalouksiin eli lapsiperheisiin sekä ensiasunnon ostajiin, Vihmo sanoo katsauksessa.

Asuntotuotantoon voi RT:n mukaan odottaa kasvua vasta vuonna 2025. Asuntotuotannon toipuminen edellyttää Vihmon mukaan korkonäkymän vakiintumista, vanhojen asuntojen kaupan toipumista ja uudisasuntojen varannon sulamista.

RT arvioi, että asuntojen kuluttajakauppa voi alkaa vähitellen piristyä ensi vuoden alussa. Vihmo muistuttaa, että tarve asunnoille ei ole hävinnyt ja kysynnän perusajurit lähivuosille ovat vahvat.

-  Kaupungistuminen on jatkunut ennusteita voimakkaampana, ja tulot kasvavat reippaasti, Vihmo sanoo.

Sijoittajakysynnän merkittävälle toipumiselle ei kuitenkaan RT:n mukaan ole toistaiseksi taloudellisia edellytyksiä.

OMAKOTITALOJEN aloitukset ovat suunnilleen puolittumassa tänä vuonna. Aloitusten määräksi haarukoidaan 3  300, kun viime vuonna aloitettiin 6  800 omakotitalon rakentaminen.

Koko rakentamisen ennakoidaan supistuvan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Ensi vuonna lasku jatkuu kahden prosentin vauhtia, RT arvioi.

Rakentamisen väheneminen tekee ison loven alan työllisyyteen. Nousukaudella rakentamisen työllisyys ylsi parhaimmillaan yli 200  000 työlliseen. RT odottaa, että määrä putoaa tänä vuonna 171  000 työlliseen ja ensi vuonna edelleen 161  000 työlliseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE