Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valtion vierastalo on kelvannut Trumpillekin – Stubb ei pääse muuttamaan Mäntyniemeen

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kun Alexander Stubb aloittaa maaliskuun alussa tasavallan presidenttinä, hänen virka-asuntonsa on Mäntyniemen sijasta valtion vierastalo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mäntyniemessä alkaa maaliskuussa peruskorjaus, joka presidentin kanslian mukaan jatkuu kevääseen 2026.

Väistötilana toimiva valtion vierastalo sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä kallioisessa puistomaisemassa.

-  Tuleva tasavallan presidentti puolisoineen muuttaa virka-asuntoonsa Munkkiniemeen virkaanastujaispäivänä, presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle.

Presidentin kanslian mukaan sen henkilökunta vastaa palveluista myös Munkkiniemen virka-asunnolla.

-  Virka-asunnon tilat mahdollistavat niin presidenttiparin työskentelyn kuin myös rajoitetusti vieraiden vastaanoton. Käytänteet kuitenkin muotoutuvat vasta uuden presidentin muutettua virka-asuntoon.

VUONNA 1984 valmistunut kolmikerroksinen vierastalo on rakennettu korkeatasoisten valtiovierailujen majoituskäyttöön.

Vierastalossa on vuosien mittaan yöpynyt lukuisia korkea-arvoisia vieraita, kuten Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin. Vuonna 2018 vierastalossa majoittui puolisoineen Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump, joka tapasi Helsingissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Senaatti-kiinteistöjen verkkosivujen mukaan vierastalon suunnittelu alkoi 1970-luvun lopulla valtiovierailujen tarpeisiin. Suomessa ei tuolloin ollut sopivia tiloja valtionpäämiesten ja muiden korkea-arvoisten vieraiden majoittamiseen.

Vierastalo päätettiin rakentaa Munkkiniemeen hotelli Kalastajatorpan välittömään läheisyyteen, jotta vierastalossa ei tarvita omaa henkilökuntaa, vaan Kalastajatorppa huolehtii sen palveluista. Vierastalosta pääsee hotelliin maanalaista käytävää pitkin.

Vuonna 1984 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Einari Teräsvirta. Hän oli suunnitellut myös Kalastajatorpan uuden hotellirakennuksen kymmenen vuotta aiemmin. Vierastalon sisustussuunnittelusta vastasi Antti Nurmesniemi.

-  Vierastalossa on keittiö-, aula ja edustustila ja 11 majoitushuonetta. Neliöitä tiloissa on yhteensä 2  600, Senaatti-kiinteistöistä kerrotaan.

SYKSYLLÄ 2022 Senaatti-kiinteistöt aloitti vierastalon peruskorjauksen, jotta tilat ja rakenteet vastaavat paremmin nykypäivän vaatimuksia ja valtion käyttöä pitkälle tulevaisuuteen. Muun muassa rakennuksen turvallisuustasoa on parannettu monin tavoin. Rakennusta ympäröi nyt aikaisempaa huomattavasti järeämpi aita.

-  Talo tuli teknisen käyttöikänsä päähän. Oli oikea aika laittaa se nyt kuntoon. Mittava ja laaja peruskorjaus on tehty läheisessä yhteistyössä Museoviraston kanssa, vaikka kohde itsessään ei ole suojeltu, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Mikko Järvinen kertoo STT:lle.

Järvisen mukaan 19 miljoonaa euroa maksanut peruskorjaus on nyt valmis, ainakin Senaatti-kiinteistöjen osalta. Talotekniikan lisäksi myös vierastalon sisätiloja ja sisustusta on pyritty päivittämään alkuperäistä ilmettä ja arkkitehtuuria kunnioittaen.

Vierastalon sisustuksessa on aikoinaan haluttu suosia kotimaisia materiaaleja, huonekaluja ja design-klassikoita, mutta Senaatti-kiinteistöjen verkkosivuilla vierastalon esittelyssä näkyvät sisäkuvat eivät ole tällä hetkellä ajan tasalla.

-  Sisätiloissa ei ole tehty mitään radikaalia muutosta, kuten uusia huonejärjestelyjä. Ilmettä on freesattu, mutta kohdetta on pyritty kohtelemaan sen historiaa kunnioittaen, arvoa oman aikansa kohteena, Järvinen kuvailee.

PRESIDENTIN kanslian mukaan väistötilana toimivassa virka-asunnossa on sekä edustus-, toimisto- että yksityistilat vastaavalla tavoin kuin Mäntyniemessä.

-  Presidenttipari voi esittää toiveita tulevan virka-asuntonsa sisustuksesta edustustilojen osalta esimerkiksi taiteen ja tekstiilien suhteen sekä sisustaa yksityispuolen tiloja haluamallaan tavalla, kansliasta kerrotaan.

-  Valtion vierastalon käyttö tasavallan presidentin virka-asunnon väistötilana on otettu huomioon sen perusparannuksen suunnitteluvaiheessa. Tehdyt ratkaisut esimerkiksi toimistotilojen lisäämisen ja asuinkäytön suhteen ovat osin tilapäisiä ja helposti muutettavissa palvelemaan rakennuksen käyttöä sen päätarkoituksessa myöhemmin.

Uutista päivitetty klo 15.25 presidentin kanslian ja Senaatti-kiinteistöjen kommenteilla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE