Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valtonen Demokraatille Ukrainan tilanteesta: “On tietenkin vakava”

AFP / LEHTIKUVA / JOHN THYS

Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo Helsingin Sanomille uskovansa, että Ukraina ei ole välittömässä vaarassa ammuspulasta huolimatta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

HS kertoi uutistoimisto Bloombergin uutisoineen, että Ukraina olisi katkeamispisteessä ja taustalla olisi ammuspula ja liikekannallepanon viivästyminen.

Stubb ei halunnut arvioida laajemmin HS:lle tilannetta Bloombergin tietojen pohjalta.

– Meillä on jatkuva seuranta siitä, missä mennään ja mitä kyetään tekemään. Ja kyllä tilanne on niin hyvin hallinnassa kuin tässä vaiheessa voi olla, Stubb kommentoi lehdelle.

DEMOKRAATTI tavoitti eduskunnassa ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) kommentoimaan Ukrainan tilannetta.

– Ei me nähdä, että se on katkeamispisteessä, Valtonen toteaa.

– Tilanne on tietenkin vakava, hän kuitenkin muistuttaa.

Valtonen tiivistää, että Ukrainalla on avun tarve nyt akuutisti, keskipitkällä tähtäimellä ja myös pitkällä tähtäimellä.

– Nyt pitää painottaa tätä akuuttia tilannetta.

Ulkoministeri Valtonen sanoo Suomen vahvan viesti olleen Ukrainan auttaminen.

– Juuri viikko sitten julkaisimme meidän 23. puolustusmateriaaliapupakettimme ja myös meidän turvallisuussitoumukset Ukrainalle, hän sanoo ja viittaa siihen, että Suomi allekirjoitti Ukrainan kanssa turvallisuus- ja yhteistyösopimuksen.

SE, tuleeko Ukrainan ammuspulaan helpotusta, riippuu suuresti Yhdysvalloista. Maan suuri kymmenien miljardien iso aseapupaketti on ollut pitkään jumissa kongressissa.

Valtonen toteaa, että USA:n aseapupaketilla olisi iso merkitys Ukrainalle, joka on ollut Ukrainan suurin tukija.

– Minä uskon ja toivon, että siellä (USA:ssa) tähän löydetään ratkaisu mahdollisimman pian, ulkoministeri sanoo.

– Me keskitymme täällä tietysti asioihin, mihin voimme itse vaikuttaa. Suomi tekee Suomena kaiken minkä pystyy, Valtonen toteaa ja lisää, että yhdessä kumppanimaiden kanssa Euroopassa pohditaan kaiken aikaa, miten auttamista voidaan tehostaa.

– Viime viikolla olin Naton ulkoministerikokouksessa. Siellä pohdimme Naton roolia tässä kokonaisuudessa. Kyllä tässä on vahva halu kaikilla liittolaisilla tehdä enemmän.

Naton ulkoministerikokouksessa pohdittiin, että Nato 0ttaisi suurempaa vastuuta Ukrainan tukemisesta.

SDP:N europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) järjesti tänään Helsingissä keskustelutilaisuuden EU:n ja Suomen roolista Ukrainan tukemisessa. Kumpula-Natrin aiheena olivat etenkin EU:n Venäjän vastaiset pakotteet.

Kumpula-Natri painotti, että Suomessa kansan tuki Ukrainan tukemiselle on vahva. Hän huolehti, että jossain päin Eurooppaa tuki voisi lähteä heikkenemään, mistä myös on merkkejä, ja tuki Venäjän pakotepolitiikalle voisi rapistua.

– Pakotteet sinänsä eivät ole parlamentin toimivallassa. Se on jäsenmaiden toimivaltaa, jossa komissio valmistelee pakotteita.

– Itse ajattelen, että kun parlamentti ja koko EU-yhteisön enemmistö haluaa tukea Ukrainaa taloudellisesti, sotilaallisesti ja poliittisesti – ja poliittisesti niin, että nähdään Ukrainan tulevaisuus osana Euroopan unionia, ja Natoakin, minkä uskallan sanoa Nato-maan poliitikkona – samanaikaisesti me ymmärrämme, että meidän täytyy vahvistaa omaa puolustustamme ja turvallisuuttamme. Ja Ukrainan vahvistaminen on meidän oman turvallisuutemme vahvistamista ja Suomi näkee sen hyvin, Kumpula-Natri sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE