Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Väyrynen perusti Seitsemän tähden liikkeen – ei pyri vaaliliittoihin, muista puolueista voidaan ottaa ehdolle

Paavo Väyrynen on perustanut Seitsemän tähden liikkeen.

Kansanedustaja Paavo Väyrynen järjesti tänään tiedotustilaisuuden eduskunnassa ja kertoi perustaneensa uuden yhdistyksen, Seitsemän tähden liikkeen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Taustalla on kiista Kansalaispuolueen omistajuudesta ja puheenjohtajuudesta.

– Kansalaispuolueen sekava tilanne jatkuu. Patentti- ja rekisterihallituksessa ratkaisua ei valitettavasti saatu aikaan, Väyrynen sanoi. Näin ollen vasta oikeusprosesseissa selviää, voiko yhdistyksen jäsenten pieni vähemmistö yhdistyslakia ja sääntöjä rikkomalla kaapata sen omaan määräysvaltaansa. Uskon, että oikeus lopulta voittaa, mutta ratkaisujen saamiseen saattaa mennä pitkä aika, Väyrynen sanoi medialle.

Väyrynen jatkoi että “kaappausyrityksen” vuoksi puolue on ollut ja tulee vielä pitkään olemaan toimintakyvytön.

– Turvatakseni sen, että voin johtaa kannattajani voitokkaaseen vaalitaisteluun ensi kevään eduskuntavaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa, olen yhdessä tukijoitteni kanssa perustanut tänään ”Seitsemän tähden liike” -nimisen yhdistyksen, jonka puitteissa voimme tarvittaessa osallistua ensi kevään vaaleihin. ”Seiska” -liikkeellä on täsmälleen samanlaiset säännöt kuin Kansalaispuolueella, joten se voitaneen rekisteröidä nopeasti, Väyrynen sanoi.

“Kansalaispuolueen nimihän on aika pahasti pilattu.”

Hänen mukaansa yhdistyksen nimen valintaan vaikutti se, että Italiassa on toiminut osittain samankaltainen Viiden tähden liike.

– Euroopan parlamentissa minulla oli läheinen yhteistyö heidän kanssaan. Perustin yhdessä Viiden tähden liikkeen edustajien kanssa kontaktiryhmän ”Vapaus valita”, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on tehdä jäsenyys euroalueessa vapaaehtoiseksi. Siitä pitäisi voida erota, eikä siihen olisi velvoitetta liittyä. Kontaktiryhmä vastustaa muutoinkin ylikansallista yhdentymistä.

”Seitsemän tähden liikkeen” tunnuskuvana on pohjoisen tähtitaivaan Otavan tähtikuvio, jota on usein käytetty myös suomalaisuuden symbolina.

– Pyrimme edelleen päättäväisesti siihen, että saamme palautetuksi Kansalaispuolueen sen jäsenten valtaenemmistön määräysvaltaan. Jos tämä viivästyy, ryhdymme varmistamaan osallistumisemme kevään vaaleihin keräämällä kannattajakortteja Seitsemän tähden liikkeen merkitsemiseksi puoluerekisteriin, Väyrynen sanoi.

Väyrysen arvion mukaan Kansalaispuolue on tilanteessa, jossa sitä ei voi todennäköisesti käyttää vaaleissa.

– Ja kun haluaa osallistua vaaleihin, täytyy sitten toimia. Nyt on sitten perustettu tämä yhdistys. Jos käy niin kuin toivomme, että Kansalaispuolue palaa jäsenistön valtaenemmistön määräysvaltaan, niin sitten me harkitsemme millä nimellä mennään vaaleihin. Kansalaispuolueen nimihän on aika pahasti pilattu tässä kevään aikana.

“He ovat poliittisesti hyvin kaukana Harkimon linjasta.”

Väyrynen kertoi, että Seitsemän tähden liikkeen nimissä ryhdytään tarvittaessa keräämään kannattajakortteja. Eduskuntaryhmän nimen muuttamista harkitaan tuonnempana. On mahdollista, että se muuttuu.

– Me haluamme kyllä olla hyvin kaukana Kansalaispuolueen rekisteriin merkitystä johdosta.

Kansanedustaja Harry Harkimo (liik.) on käynyt tutustumassa Viiden tähden liikkeen toimintaan.

– Tiedän, että he ovat poliittisesti hyvin kaukana Harkimon poliittisesta linjasta, aika lähellä minun linjaani, Väyrynen kuittasi medialle.

Väyrysen mukaan Seitsemän tähden liikkeen poliittinen linja on täsmälleen sama kuin Kansalaispuolueella. Säännöt ovat täysin samat. Vain nimi on vaihdettu. Tämä on Väyrysen mukaan täysin laillista ja mahdollista.

Yhteys sinisiin?

Demokraatti tiedusteli Väyryseltä, onko hänen uudella puolueellaan ja Sinisellä tulevaisuudella yhteisiä piirteitä. Väyrysen mukaan Seitsemän tähden liikkeellä ei ole juuri samankaltaisuutta sinisten kanssa.

– Ei puolueen kanssa, kun seuraa heidän kannanottojaan ja ohjelmiaan, niin ne ovat aika kaukana. Mutta yksittäiset sinisten edustajat ovat tietysti hyvin lähellä meitä, hän sanoo.

Tulevissa eduskuntavaaleissa Seitsemän tähden liike ei pyrkine vaaliliittoihin minkään puolueen kanssa.

– Sen verran on pohdittu, että ei vaaliliittoja.

– Kun Kansalaispuolueen ja myös tämän uuden puolueen logiikka on se, että se kokoaa yli puoluerajojen yhteen väkeä, niin me voimme ottaa omaksi ehdokkaaksemme muiden puolueiden piiristä tulevia, Väyrynen sanoo.

Väyrynen kertoi medialle myöskin kannoistaan sekä sote- että maakuntauudistukseen. Hänen mukaansa molemmissa on paha valuvika.

– Sote-uudistuksen osalta se on se, että kunnille ei ole jäämässä oikeutta tuottaa palveluita. Se oli Kuntaliiton yksimielinen kanta, että kuntien pitäisi voida tuottaa niitä.

– Toisaalta maakuntauudistuksessa olisi kannattanut ottaa pohjaksi aluekuntamalli, jota Hannes Manninen (kesk.) ja Kimmo Sasi (kok.) pari vuotta sitten ehdottivat ja jota sosialidemokraatit itse asiassa nyt esittävät. Nämä kaksi valuvikaa ovat synnyttäneet paljon perustuslaillisia ongelmia myös.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE