Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Venäjä vakuutti: ”Meillä ei ole aikeita hyökätä Ukrainaan” – Yhdysvalloilta tiukka kanta Naton avoimien ovien politiikasta

LEHTIKUVA / AFP Denis Balibouse

Venäjä on kertonut Yhdysvalloille, ettei sillä ole aikeita hyökätä Ukrainaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjä ja Yhdysvallat ovat keskustelleet Genevessä Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Venäjän neuvottelulähteiden mukaan Yhdysvallat suhtautui Venäjän ehdotuksiin hyvin vakavasti.

-  Selitimme kollegoillemme, ettei meillä ole suunnitelmia tai aikeita ”hyökätä” Ukrainaan. Tässä suhteessa ei ole mitään syytä pelätä eskalaatiota, Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov perusteli.

Varaulkoministeri kehotti kuitenkin Yhdysvaltoja vastuullisuuteen toimissaan Venäjän kanssa varoittaen samalla, ettei mahdollisen yhteentörmäyksen riskiä sovi aliarvioida.

Rjabkovin mukaan Venäjä haluaa kuitenkin jatkaa vuoropuhelua.

-  En pidä tilannetta toivottomana.

Yhdysvallat puolestaan korosti, ettei Naton avoimien ovien politiikka ole päättymässä. Samalla se varoitti Venäjää hyökkäyksestä Ukrainaan, sillä seuraukset olisivat vakavat.

Amerikkalaiset eivät niin ikään olleet saaneet venäläisiltä suoraa vastausta liennytyksestä Ukrainassa.

-  Siihen emme uskoakseni saaneet vastausta. Teimme hyvin selväksi, että rakentava, tuottoisa ja menestyksekäs diplomatia on hyvin vaikeaa ilman liennytystä, sanoi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Wendy Sherman.

Hän sanoi kertoneensa venäläisille, että Ukrainan rajan tuntumassa olevat joukot tulisi komentaa takaisin kasarmeille tai vaihtoehtoisesti kertoa, millaiseen sotaharjoitukseen ne ovat osallistumassa ja mikä sen tarkoitus on.

Shermanin mukaan neuvotteluissa keskusteltiin myös vastavuoroisista rajoituksista sotaharjoituksiin ja ohjuksiin. Sen sijaan Venäjän vaatimukset siitä, että se saa takuut, joiden mukaan Ukraina ei liity sotilasliitto Natoon, torjuttiin.

-  Torjumme päättäväisesti sellaiset turvallisuusehdotukset, joista Yhdysvallat ei ole valmis aloittamaan keskustelua. Emme salli kenenkään lopettavan Naton avoimien ovien politiikkaa.

Shermanin mukaan Venäjän mahdollisella hyökkäyksellä Ukrainaan olisi erittäin vakavat seuraukset, ”paljon vakavammat kuin vuonna 2014”, jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä.

Neuvottelujen sarja jatkuu keskiviikkona Naton ja Venäjän neuvoston kokouksella Brysselissä. Torstaina Venäjän on määrä tavata Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajia Wienissä.

Loppuviikosta EU-maiden puolustus- ja ulkoministerit kokoontuvat vielä Ranskan Brestiin epäviralliseen kokoukseen keskustelemaan Ukrainan tilanteesta.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE