Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Paavo Lipponen: Aihetta varovaiseen optimismiin – Niinistön idealle tukea Genevestä?

LEHTIKUVA / AFP Denis Balibouse
Kolumnit

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja.

Venäjän ja USA:n edustajat ovat neuvotelleet tänään Genevessä. Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona Naton ja Venäjän neuvoston kokouksella Brysselissä ja torstaina pöydässä on määrä olla Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajat Wienissä.

Maailman keskittyessä odottamaan tuloksia USA:n ja Venäjän neuvotteluista Genevessä on aihetta varovaiseen optimismiin. Sellaista voi perustella sekä tilanteen vakavuudella että osapuolten valmistautumisen perusteellisuudella. Suurvallat eivät voi väistää vastuutaan ihmiskunnalle tuloksiin pyrkimisestä.

Paavo Lipponen

Genevestä voi käynnistyä eriytyvä neuvotteluprosessi, jossa eri kokoonpanoissa käsitellään Ukrainan kriisiin liittyviä ongelmia: ydinasekontrollia, joukkojen ja aseiden vetäytymistä, luottamusta lisääviä toimia ja Minskin sopimuksen pohjalta Itä-Ukrainan kysymystä. Vaikeusasteet vaihtelevat, mutta eteneminen yhdellä linjalla voi edistää tulosten saavuttamista toisilla.

Tarttumalla konkreettisiin asioihin pyyhitään samalla pöydältä menneen ajan oppi etupiirijaosta. Sen tilalle olisi asetettava eurooppalaisen yhteistyön normalisointi, esimerkkinä energiasektori.

“Tarttumalla konkreettisiin asioihin pyyhitään samalla pöydältä menneen ajan oppi etupiirijaosta.”

Suomen kannalta suurin haaste on pysyminen mukana prosessissa. Moni muukin Euroopan maa on samassa tilanteessa. Presidentti Niinistön tour de force -keskustelukierros USA:n ja Venäjän sekä EU-maiden johtajien kanssa on ollut todella tarpeellinen. Koko ulkopoliittinen johto tarvitaan pitämään kanavat avoimina.

Tästä kaikesta joudutaan tekemään monia johtopäätöksiä. EU:n vahvistaminen on niistä tärkeimpiä, tarkoittaen ennen kaikkea taloudellisen voiman lisäämistä, jota ilman sotilaallinen varustautuminen on kuuseen kurkottamista.

Henki on ollut kriisin kärjistyessä huono, mutta olemassa on myös optimistinen skenaario. Jos neuvotteluprosessi tuottaa tuloksia, se voisi kulminoitua presidentti Niinistön ideoimaan “Helsingin henki” ETYJ-huippukokoukseen 2025. Silloin kokouksella olisi historiallinen sisältö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE