Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

16.2.2021 17:26 ・ Päivitetty: 16.2.2021 17:26

Verkkojättien valta puhutti seminaarissa – Kumpula-Natri: ”Haluammeko, että tämä logiikka määrittää yhteiskuntamme suuntaa?”

Miapetra Kumpula-Natri.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin ja Kalevi Sorsa -säätiön järjestämässä webinaarissa keskusteltiin tänään teemalla Demokratia ja digijätit – Kuka vastaa yhteiskunnasta digitaalisessa maailmassa?

Demokraatti

Demokraatti

Keskustelun pohjana oli se, että internet ja sen alati luomat uudet palvelut muuttavat vauhdilla elämäämme, yhteiskuntaamme ja sosiaalista käyttäytymistämme.

Samalla kun uudet palvelut ovat synnyttäneet ihmisille ennennäkemättömiä mahdollisuuksia verkottua ja luoda uutta, data on valtaa, ja valta keskittyy voimakkaasti ylikansallisille alustayrityksille. Maailman viisi arvokkainta yritystä ovat Amazon, Apple, Googlen omistaja Alphabet, Facebook ja Microsoft.

EU-parlamentissa datastragegian pääneuvottelijana ja tekoälyvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva meppi Miapetra Kumpula-Natri esitti webinaarissa kysymyksen, ohjaavatko klikkihakuiset algoritmit demokratian sivukujille.

Hän muistutti, että alustoja tai yrityksiä ohjaa ansaintalogiikka, joka pohjautuu huomion saantiin, sekunteihin ja klikkauksiin.

– Minulla on vielä aika naiivi usko, että näiden jättienkin kanssa, kun saadaan kansalaiskeskustelu käyntiin, tulee myös painetta, Kumpula-Natri totesi.

Julkisuuden henkilönä hän sanoi, ettei henkilökohtaisesti koe pelkoa tai yksityisyyden menettämisen huolta verkossa.

Kyse on kuitenkin Kumpula-Natrin mukaan siitä, että täytyy katsoa, mitä tapahtuu yhteiskuntana, kun käytännössä algoritmit saattavat ohjata yhteiskunnan suuntaa. Kun alustalla on käyttäjiä satoja miljoonia, syntyy mahdollisuus valtaville väärinkäytöksille ja mielipiteen muokkaukselle.

– Meidän on pakko ottaa tämä yhteiskuntana. Miksi yhteiskunnat alkavat vastakkainasettautumaan toinen toistaan vastaan, Kumpula-Natri sanoi ja ihmetteli, miten vähän asiasta keskustellaan yhteiskunnallisesti.

Twitterissä Kumpula-Natri toteaa, että alustat toimivat tiettyjen arvojen pohjalta, jotka tulevat useimmiten Yhdysvalloista.

– Vaikka yhteisiä arvoja on, myös eroavaisuuksia löytyy. On vaikea muun muassa taata käyttäjien datan yksityisyyttä, jos järjestelmä on luotu keräämään tätä dataa.

– Somen algoritmien ansaintalogiikka pohjautuu sille, montako sekuntia silmäsi seuraa julkaisua tai montako kilkkausta tulee. Tämä ajaa julkaisuihin, jotka herättävät tunteita ja luovat helposti vastakkainasettelua. Haluammeko, että tämä logiikka määrittää yhteiskuntamme suuntaa?

Toisaalta Kumpula-Natri muistuttaa, että avoin internet on globaalisti yhdistävä asia, joka luo valtavia mahdollisuuksia, muun muassa maailman laajuiset markkinat.

Webinaarin voi kuunnella tästä linkistä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU