Politiikka

Verokeskustelu kuumeni: ”Kaikki kuusi väitettä ovat perättömiä”

Veropolitiikka-blogi
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.
Veropolitiikka-blogi
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.
Veropolitiikka-blogi
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.

SDP julkaisi eilen kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman.

Ohjelmassa SDP esittää 23 konkreettista toimenpidettä, joilla Suomi voi torjua monikansallisten yritysten aggressiivista verosuunnittelua sekä kansainväliseen sijoitustoimintaan liittyvää verovilppiä. Tavoitteena on, että verot maksetaan kokonaan ja oikeaan paikkaan: sinne, missä tulos on tehty

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) sanoi ohjelman julkistamistilaisuudessa, että kyseessä on tärkeä taitekohta: veronkiertodirektiivi on määrä panna toteen Suomessa.

– Se antaa mahdollisuuden puuttua tarmokkaasti aggressiiviseen verosuunnitteluun.

Kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman on kirjoittanut sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.

Hänen ja Harakan ohella raportin tekemisessä on ollut mukana ekonomisti, SDP:n talouspoliittisen yksikön päällikkö Joonas Rahkola.

SDP:n verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka tiedotustilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa 2017. SDP esitteli tilaisuudessa keinonsa suurten sosiaali- ja terveysalan yritysten verovälttelyn estämiseksi. Takana puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. (Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander)

Tänään SDP:n ohjelmalle tuli täyslaidallinen rajua kritiikkiä Iltalehdessä. Asialla oli juttuun haastateltu asianajotoimisto Boreniuksen osakas ja Helsingin yliopiston dosentti Janne Juusela.

Juusela lyttää IL:ssa demareiden toimenpideohjelman ”aikamoiseksi höpöhöpöksi”.

– Aika vastuutonta populismia siinä mielessä, että jos tällaisia toimenpiteitä toteutettaisiin, niin ne kyllä rapauttaisivat Suomea yritysten toimintaympäristönä ja siten kilpailukykyä merkittävästi, hän sanoo.

”Eivät perustu tutkimustietoon tai edes valistuneisiin arvauksiin.”

Tänään Lauri Finér vastaa Veropolitiikka-blogissa Juuselan kritiikkiin.

– SDP julkaisi eilen kansainvälisen veronkierron vastaisen toimintaohjelman, jonka kirjoittamiseen osallistuin. Ilokseni vastaanotto oli pääosin myönteistä, hän aluksi toteaa.

Finérin mukaan ”asianajotoimisto Boreniuksen verokonsultti Juusela kuitenkin kritisoi kovin sanoin mutta heppoisin perustein” ohjelmaa.

Hän kuvaa kritiikkiä vastuuttoman populistiseksi ja vastaa siihen blogissa kohta kohdalta.

– Näyttää siltä, että ”Suomen johtavana veroasiantuntijana” esiintyneen Juuselan kaikki kuusi väitettä ovat perättömiä. Ne eivät näet perustu tutkimustietoon tai edes valistuneisiin arvauksiin.

– Juuselan väitteet ovat siis kauniisti sanottuna hataralla pohjalla. Tässä yhteydessä on syytä tuoda esiin, että Juuselalla on oma lehmä ojassa, sillä hän on osakkaana veronkonsultointipalveluja tarjoavassa yrityksessä, Finér kirjoittaa bloginsa loppuyhteenvedossa.

Finérin mukaan pääosa ohjelman ehdotuksista perustuu EU:n komission ja OECD:n suosituksiin.

– Nähdäkseni Suomen veropolitiikassa kaivataan nimenomaan tutkimukseen perustuvia toimenpiteitä, hän perustelee.

– Valitettavasti epäolennaisuuksia tai perättömien väitteitä esittämällä vesitetään yritykset asiallisesta keskustelusta.

Lauri Finér on työskennellyt verotuksen parissa eri tehtävissä yli kymmenen vuotta. Pisimpään Finér toimi verohallinnossa, jossa hän keskittyi kansainvälisen yritysverotukseen seitsemän vuoden ajan.

Harakka Twitterissä: Keskustelu veronkierrosta jatkukoon!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat