Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Verouudistusten esittäminen ei ole koskaan helppoa – syököön demari jatkossakin kaikkien suomalaisten pöydässä

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Sosialidemokraatteja on viime vuosina kritisoitu voimakkaasti siitä, ettei puolueella ole esittää omia vaihtoehtoja. Enää edes leväperäisimmät kommentoijat tuskin voivat tuoda esiin vastaavia näkemyksiä. Ajankohtaisen politiikan ohella SDP on esitellyt ratkaisuvaihtoehtojaan myös tulevaisuuden haasteisiin Suomi 2030 -ratkaisuohjelmien avulla.

Demokraatti

Demokraatti

Viimeisimmän laajan ohjelman SDP esitteli viime viikolla, kun vuoronsa sai juurikin vuoteen 2030-katsova vero-ohjelma. Ohjelman keskiössä on näkemys, jonka mukaan hyvinvointivaltion verotus kannattaa pohjata laajaan veropohjaan ja alhaisiin verokantoihin.

Veroetujen sijasta SDP haluaisi auttaa pieniä yrityksiä täsmäkeinoin.

Vero-ohjelmassa kiinnitetään huomiota etenkin omistamisen verotukseen, joka puolueen mielestä on Suomessa suhteellisen kevyttä. Suomessa omistamisen verotus on 16 prosentin luokkaa, kun esimerkiksi koko EU:ssa sen taso on keskimäärin 21 prosenttia. SDP haluaakin ohjelmallaan johdattaa Suomea maltillisesti kohti eurooppalaista keskiarvoa. Työn verotusta SDP haluaa puolestaan keventää etenkin pieni- ja keskituloisilta. Tämä mahdollistettaisiin nimenomaisesti tiivistämällä omistamisen veropohjaa.

Sosialidemokraatit halusivat asettaa esimerkiksi institutionaalisten sijoittajien, kuten rahastojen, osingot verolle. Myös pääomaverokantoihin SDP esittää maltillisia korotuksia. Lisäksi puolue poistaisi yrittäjä- ja metsälahjavähennykset.

Yrittäjien etujärjestöt älähtivät jo vähennyksien poistamisen haitallisista vaikutusta yritysten kilpailukykyyn. SDP vastasi korostamalla, että toimivassa markkinataloudessa yritysten ei pitäisi tehdä esimerkiksi investointipäätöksiä veroetujen takia.

Veroetujen sijasta SDP haluaisi auttaa pieniä yrityksiä täsmäkeinoin, joita olisivat esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkausvähennys, työtulotuki ja arvonlisäveron alarajan korottaminen.

Lisää aiheesta

Lisäksi puolue haluaisi ottaa käyttöön laaja-alaisen kestävän kehityksen arvolisäveron. Tällä puolue tarkoittaa kriteeriä ja arviointityökalua, millä varmistettaisiin, että verotusta hyödynnetään tehokkaasti ilmastonmuutoksen torjunnassa, terveyden edistämisessä ja talouden vahvistamisessa.

Verouudistusten esittäminen ei ole koskaan helppoa, sillä niihin sisältyy aina vahvoja ideologisia latauksia.

Pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseksi puolue esittää puolestaan muun muassa työtulotukea. Siinä alle 15 000 euroa vuodessa palkkaa ansaitseva saisi palkanmaksun yhteydessä veronmaksun sijasta työtulotuen. SDP:n mallissa nykyisestä työtulovähennyksestä käytännössä poistettaisiin rajoite, jonka mukaan työtulovähennys ei tekisi verotusta miinusmerkkiseksi.

Verouudistusten esittäminen ei ole koskaan helppoa, sillä niihin sisältyy aina vahvoja ideologisia latauksia. On kuitenkin syytä muistuttaa, miten tärkeä rooli toimivalla verotuksella on ollut hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Syököön demari siis jatkossakin kaikkien suomalaisten pöydässä. Toivottavasti SDP:n eteenpäin katsovan ohjelman myötä yhteinen ruokailu käydään tulevaisuudessa entistäkin oikeudenmukaisemmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE