Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan nauhoitus todistaa venäläisten syyllisyyden

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Ukrainan tiedustelupalvelun SBU:n mukaan sillä on todisteita venäläisten syyllisyydestä Kahovkan padon räjäytykseen. Asiasta kertovat useat mediat, muun muassa BBC.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

SBU on julkistanut tänään Telegram-kanavallaan puolentoista minuutin pituisen otteen puhelinkeskustelusta, jossa kaksi venäläistä keskustelee padon tuhoutumisen seurauksista.

SBU:n mukaan toinen miehistä on sotilas, joka kertoo, että asialla oli ollut venäläinen sabotaasiryhmä. Hänen mukaansa padon räjäytyksen tarkoituksena oli pelotella ukrainalaisia, mutta seurauksista tulikin liian massiivisia.

-  Ei mennyt niin kuin suunniteltiin, hän toteaa.

Nauhan aitoutta ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Norjalainen seismologian tutkimuslaitos raportoi aiemmin tällä viikolla havainnoista, jotka sopivat yhteen Kahovkan padon epäillyn räjäyttämisen kanssa Ukrainassa. Yksityisen Norsar-tutkimuslaitoksen mukaan mittausasemat Romaniassa olivat havainneet signaaleja tiistaina aamuyöllä juuri samaan aikaan, kun pato murtui.

Yhden tai kahden magnitudin tapahtuma maan pinnalla paikannettiin 60 kilometriä itään Hersonin kaupungista eli osapuilleen padon sijaintipaikalle. Tutkimuslaitos kertoi havainnoistaan keskiviikkona, ja niistä uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Helsingin yliopiston seismologian instituutin johtajan Timo Tiiran mukaan Suomessa näin pientä seismologista tapahtumaa ei olisi voitu mittauslaitteilla havaita. Hänellä ei ole kuitenkaan mitään syytä epäillä norjalaisten seismologien ilmoitusta Romaniassa tehdyistä havainnoista.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet padon tuhoamisesta toisiaan, minkä lisäksi padon on epäilty murtuneen itsestään aiempien vaurioiden ja hyvin täynnä ollen tekoaltaan yhteisvaikutuksena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE