Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Vihreän siirtymän investoinnit eivät rantaudu Suomeen itsestään” – Vihreiden Hyrkkö vastuuttaa RKP:n ja kokoomuksen liberaaleja

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vihreiden varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö luonnehtii kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille puuhattavaa hallituspohjaa isoksi suunnanmuutokseksi. Hyrkön mukaan Suomeen näyttää syntyvän oikeistokonservatiivinen hallitus.

Simo Alastalo

Demokraatti

Hyrkkö kertoi näkemyksistään Demokraatille pian sen jälkeen, kun hallituksen muodostaja Petteri Orpo oli kutsunut Säätytalon hallitusneuvotteluihin perussuomalaiset, RKP: ja kristillisdemokraatit.

– Kyllähän se hiukan huolettaa, että millaista jälkeä tällaisella pohjalla tulee. Vihreiden tavoitteena on rakentaa avointa ja kansainvälistä vihreän siirtymän etujoukoissa kulkevaa Suomea. Tätä vaihtoehtoa tarjottiin myös hallitustunnustelijalle mutta kokoomus valitsi toisen tien, Hyrkkö sanoi eduskunnassa torstaina.

RKP:n liberaalit ja kokoomuksen sinivihreät ovat Hyrkön mukaan tulevassa hallituksessa isossa roolissa.

– Heidän varassaan on paljon, kun mietitään, ettei Suomesta tule maa, jossa tasa-arvo ja ihmisoikeuden lähtevät ottamaan takapakkia.

PERUSSUOMALAISTEN maahanmuuttolinjaukset edellyttävät muilta hallitusneuvottelijoilta myönnytyksiä. Hyrkkö uskoo perussuomalaisten kuitenkin taipuvan työperäisen maahanmuuton kohdalla.

– Pahoin pelkään, että se kompensoidaan heille sitäkin tiukempina kiristyksinä pakolaispolitiikassa ja vaikkapa perheenyhdistämisissä. Ikävä kyllä on niin, että tämä tulee myös osaltaan jarruttamaan työperäistä maahanmuuttoa. Suomalaisissa yrityksissä ja suomalaisella julkisella sektorilla, joissa kärsitään työvoimapulasta, seurataan varmasti aika huolestuneena, että minkälaiseksi maahanmuuttopolitiikka muodostuu.

– Meillä olisi kova tarve pystyä sujuvoittamaan tänne töihin tulemista ja pikemminkin vauhdittamaan sitä, että ihmiset pääsisivät tänne muuttamaan töihin. Että emme ainakaan lähettäisi täältä ketään kotiin, joka on hankkinut täältä työtä, koulutusta ja kielitaidon.

TOINEN iso kysymysmerkki perussuomalaisten kanssa tehtävässä hallitusyhteistyössä on ilmastopolitiikka. Hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2035 kirjattiin päättyneellä hallituskaudella lakiin.

– Mikäli tuleva hallitus ei lakia muuta, se velvoittaa myös heitä.

– Tulemme oppositiosta käsin tekemään kaikkemme sen näyttämiseksi onko hallituksen ilmastopolitiikka todella tämän lain puitteiden mukaista ja tarpeeksi uskottavaa. Hallitukselta tarvitaan aktiivista ilmastopolitiikkaa.

Suomi tunnetaan kansainvälisesti edistyksellisestä tasa-arvopolitiikasta ja ihmisoikeusperusteisesta ulkopolitiikasta.

– On todella tärkeää näistä arvoista, perusperiaatteista ja pitkästä linjasta pidetään kiinni.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE