Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Voi vain ihmetellä näin heikkoja tuloksia” – lukutaitoa vaaditaan nyt hallitusohjelmaan

Istock

Kirja-alan järjestöt vaativat eilen tiedotteessaan eduskuntavaaliehdokkaita ottamaan kantaa lukutaidon tilaan ja kehitykseen. Noin joka kymmenes suomalainen kuuluu heikkoihin lukijoihin, joille jatko-opinnot tai työhön sijoittuminen tuottavat vaikeuksia. 370 000 aikuista on vaikeuksissa, jos tietoa tulvii paljon, tai se on ristiriitaista ja tulkinnanvaraista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolissaan siitä, että peruskoulun päättävistä suomalaisnuorista 11 prosenttia eli noin 6 000 nuorta ymmärtää ja omaksuu tekstiä niin heikosti, etteivät he selviydy arkisista tilanteista.

– Näiden nuorten lukutaito on niin heikko, että se vaikeuttaa jokapäiväisessä elämässä selviytymistä ja saattaa olla esteenä jatko-opinnoissa ja työelämässä pärjäämisessä. Voi vain ihmetellä, miten yhdeksän vuotta oppivelvollisuuskoulua voi tuottaa näin heikkoja tuloksia.

”Yhteiskunnan ja koulun tulee ottaa päävastuu.”

Eloranta painottaa, että lukemiseen kannustamista ei voi jättää yksin perheiden vastuulle, sillä silloin seurauksena on lasten eriarvoistuminen.

– Lukutaito on asia, josta yhteiskunnan ja koulun tulee ottaa päävastuu.

Hän vaatii lukutaidon parantamista ehdottomasti hallitusohjelmaan.

– Tarvitsemme opetussuunnitelmien ja opetusmenetelmien ajantasaistamista lukutaidon parantamiseksi.

Elorannan mielestä kannattaisi ottaa mallia Norjasta. Siellä lukemisen ja kirjoittamisen keskus kokoaa yhteen eri tahot tekemään kokeiluja, tuottamaan materiaaleja ja oppimisympäristöjä sekä lisäämään ymmärrystä luku- ja kirjoitustaidosta.

– Otetaan tavoitteeksi, että jokaisella nuorella on kunnollinen lukutaito ja kirjataan se tulevan hallituksen ohjelmaan, Eloranta painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE