10.9.2016 07:09 ・ Päivitetty: 10.9.2016 07:50
VVO-kohu — Liitto puolustautuu: ”Tuloksesta maksettu osinko on aina ollut hyvin maltillinen verrattuna siihen, mitä se voisi olla”
Vuokra-asuntokonserni VVO:n toiminta on taas noussut keskusteluun. Eikä kauhean myönteisessä valossa.
VVO järjestää syyskuun puolessavälissä ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa päätetään lisäosingon jakamisesta. Yhtiön hallitus esittää lisäosinkoa yhdeksän euroa osakkeelta, mistä kertyy 66,6 miljoonaa euroa. Yhtiö on jakanut viime vuoden tuloksesta jo 37 miljoonan euron osingot.
Ylimääräinen osinko kertyy, koska yhtiö on luopunut nk. pitkien rajoitusten kohteista myytyään yli 8 000 asuntoa Y-Säätiölle. Näihin myytyihin kohteisiin vuosikymmenten aikana sitoutuneet pääomat on tarkoitus nyt palauttaa omistajille.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan rahat olisi voinut käyttää esimerkiksi kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumisen auttamiseen.
— Olen eri mieltä tästä ratkaisusta, mutta minulla ei ole asiaan päätösvaltaa, koska minulla ei ole mitään tekemistä VVO:n kanssa, Rinne sanoi Iltalehdessä.
VVO:n suurimmat yksittäiset omistajat ovat eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Suuriin omistajiin kuuluvat myös muun muassa Metalliliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM sekä Ammattiliitto Pro.
Demokraatti kertoi jo viikolla, että VVO:n hallituksen päätös ei ollut lehden tietojen mukaan yksimielinen. Keskustelua asiasta on vaikeuttanut se, että liitot ovat olleet haluttomia kommentoimaan asiaa.
VVO:n hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Mursula Ilmarisesta ei hänkään halunnut kommentoida Demokraatille osakeyhtiöiden hyvään hallintotapaan vedoten. Hän kuitenkin avasi VVO:n vuokrankorotuspolitiikkaa sillä, että kun asunnoista on pulaa, myös vuokrat tuppaavat nousemaan yleistä hintatason kehitystä enemmän.
Ammattiliitto Pro suostuu avaamaan näkemyksiään verkkosivuillaan Pro Uutisten jutussa. Pro omistaa VVO:n osakkeista 7,5 prosenttia.
”Prolle on tärkeää, että VVO:n jakokelpoisesta tuloksesta puolet käytetään uuden asuntokannan rakentamiseen, kuten nyt tapahtuu. Ilman uutta asuntotuotantoa vuokrat nousisivat nykyistäkin nopeammin.”
Pro sai viime vuonna verovapaata osinkoa VVO:lta 1,65 miljoonaa euroa. Pron mukaan osingot ovat tärkeä osa ammattiliiton taloutta. Niitä käytetään jäsenten palveluihin, kuten työsuhdeneuvontaan ja oikeusapuun. Pro haluaa antaa jäsenille hyvää palvelua, ja se rahoitetaan sekä jäsenmaksuilla että sijoitustoiminnalla.
Pron mukaan ainakin tähän saakka sen jäsenistö on ollut sitä mieltä, että ammattiliitto voi olla mukana kannattavassa liiketoiminnassa.
– VVO on tärkeä osa liiton omaisuutta. Vahva tase tuo uskottavuutta neuvottelupöydissä työnantajien kanssa, sanoo talousjohtaja Jani Salenius.
Saleniuksen mukaan tuloksesta maksettu osinko on aina ollut hyvin maltillinen verrattuna siihen, mitä se voisi olla.
VVO-konserni on investoinut viiden vuoden aikana 1,5 miljardia euroa markkinaehtoisen vuokra-asuntotarjonnan kasvattamiseen.
Pro vastaa itse myös siihen, miksi vuokria nostetaan vuosittain, vaikka korot ovat alhaalla. Pron mukaan asuntojen ylläpitokustannukset ovat kallistuneet vuosittain. Eniten vaikuttavat jätemaksujen, energiatariffien ja kiinteistöveron nousu.
– Jos vuokra-asumisen hintaa halutaan hillitä, olennaista on vuokra-asuntotarjonnan kasvattaminen. Lainsäätäjät ja päättäjät voisivat vaikuttaa asumisen hintaan tarkastelemalla tonttimaan hintaa, karsimalla sääntelyä ja muuttamalla rakennusmääräyksiä, sanoo Salenius.
Kaikki ammattiliitot on määritelty yhdistyslaissa yleishyödylliseksi yhdistykseksi, kuten esimerkiksi partiolaiset, martat ja yrittäjäjärjestöt. Yleishyödylliset yhdistykset eivät maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroa. Liittojen määrittely yleishyödylliseksi yhdistykseksi on herättänyt kiivasta arvostelua etenkin yhteiskunnan oikeistolaidalla. Moni muukin on pitänyt VVO:n toimintaa härskinä.
Pro ottaa puolestaan esille sen, että yleishyödyllinen yhdistys maksaa täyden 24 prosentin arvonlisäveron jokaisesta ostostaan. Yhdistykset, kuten liitot, eivät voi vähentää veron osuutta, kuten yritykset.
– Jos yleishyödylliset yhdistykset rinnastettaisiin yrityksiin, siitä seuraisi valtion verotuloihin arvonlisäveron osalta iso pudotus, talousjohtaja Salenius Prosta sanoo.
SDP:n puheenjohtaja Rinne sanoi Iltalehdelle kertoneensa oman mielipiteensä asiasta myös VVO:n omistajille.
– Rahat olisi todellakin voinut käyttää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumisen auttamiseen.
Pro myöntää, ettei VVO-konserni ole markkinoiden halvin vuokranantaja, mutta sanoo, ettei ole myöskään kallein. Sen mukaan suuri enemmistö, jopa 90 prosenttia, VVO:n asukkaista on valmis suosittelemaan VVO-konsernin asuntoja. Lisäksi VVO työllistää satoja.
– VVO työllistää noin 300 asumisen ja kiinteistöalan ammattilaista, ja se osaltaan selittää menestystä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.