Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa

LEHTIKUVA / AFP / SAUL LOEB

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby (kuvassa).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kirbyn mukaan Kiina on esimerkiksi pidättäytynyt kritisoimasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lisäksi Kiina on jatkanut öljyn ostamista Venäjältä samaan aikaan, kun länsimaat ovat asettaneet pakotteita Venäjän energiateollisuudelle köyhdyttääkseen Venäjän sotakassaa.

Lisäksi Kirby sanoi Kiinan toistavan Venäjän propagandaa, jonka mukaan Venäjä oli oikeutettu hyökkäämään Ukrainaan, koska länsimaat tukivat Ukrainaa ja Venäjä koki tämän uhakseen.

Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun Venäjä on puolestaan kehunut suunnitelmaa.

KIRBY vakuutti, että Yhdysvallat haluaa jatkaa yhteydenpitoa Kiinan kanssa. Hän lisäsi, ettei ole tietoinen Kiinan antaneen Venäjälle sotilaallista apua.

Yhdysvallat on sanonut Kiinan harkitsevan Venäjän aseellista tukemista, minkä Kiina on jyrkästi kiistänyt.

Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina ja tiistaina Moskovassa. Kaksipäiväisen tapaamisen yhteydessä presidentit allekirjoittivat tiistaina sopimuksen, jonka kerrotaan tuovan maiden välisen yhteistyön “uudelle aikakaudelle”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE