Politiikka

Yli 25 000 allekirjoittanut kansalaisaloitteen maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta – Ex-opetusministeri: ”100 eurojen oppikirjahankinnat ovat monille kova paikka”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Yli 25 000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan maksutonta toisen asteen koulutusta. Kansalaisaloite vaatii eduskuntaa puuttumaan lukio- ja ammatillisten opintojen kohtuuttomiksi nousseisiin kustannuksiin.
Jos aloite kerää vähintään 50 000 ihmisen kannatuksen, eduskunta käsittelee sen.

– Haastamme kaikki tasa-arvoista koulutusta arvostavat suomalaiset allekirjoittamaan. Opiskelijoilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskeluun toisella asteella, varallisuudesta riippumatta, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Lukion kustannukset voivat nousta 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen hinta vielä korkeammaksi.

Gustafsson pitää kansalaisaloitetta erinomaisina.

Sosialidemokraatit ovat ajaneet voimakkaasti oppivelvollisuusiän nostamista 18 ikävuoteen. Samalla tämä tarkoittaisi, että toinen aste muuttuisi maksuttomaksi kyseiseen ikään saakka.

– Puolueen koulutuspoliittisessa ohjelmassakin todetaan, että niin lukiossa kuin ammattikoulussakin tavoitteena pitäisi olla vähintäänkin asteittainen siirtyminen kohti maksuttomia oppimateriaaleja. Ammatillisella puolella myös esimerkiksi vaadittavat työvaatteet tulisi saada maksuttomuuden piiriin, puolueen koulutuspoliittista työryhmää johtanut kansanedustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) kertoo Demokraatille.

Nyt allekirjoituksia keräävää kansalaisaloitetta Gustafsson pitää erinomaisena.

– Aloite tukee merkittävällä tavalla puolueen yhtä keskeisintä koulutuspoliittista tavoitetta, oppivelvollisuusiän nostamista. Ja sen ohella myös keskiasteen koulutuksen maksuttomuutta, hän korostaa.

Gustafsson viittaa tutkimukseen, jonka mukaan esimerkiksi ammatillisen koulutuksen keskeyttäneistä noin 25 prosenttia ilmoittaa syyksi koulutuksen kustannukset.

– Jos tuntee syvällisemmin perheiden elämää tänä päivänä, niin kyllä niissä perheissä, jossa on ongelmia ja työttömyyttä, niin satojen eurojen oppikirjahankinnat ovat monille nuorille kova paikka pyytää rahaa vanhemmilta.

Maksuton2aste-kansalaisaloite on allekirjoitettavissa 18. maaliskuuta asti. Hankkeen käynnistivät syksyllä Pelastakaa Lapset, useat opiskelija- ja nuorisojärjestöt sekä Vanhempainliitto. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täältä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat