Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Ylilääkäri kehottaa eristäytymään nyt erittäin tehokkaasti: ”Korona on suurella todennäköisyydellä selätetty kesällä 2021”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Ensimmäinen aalto on todennäköisesti otettu vastaan kesään 2020 mennessä, arvioi ylilääkäri.

Petri Lehenkari on professori Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja ylilääkäri OYS:ssa. Hänellä on koronakriisiä koskeva viesti suomalaisille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”On hyvä hahmottaa, että tämä tilanne ei kestä ikuisesti mutta se ei myöskään ole ihan nopeasti ohi. Ensimmäinen aalto on todennäköisesti otettu vastaan kesään 2020 mennessä, mutta rajoitukset jatkuvat kesän 2020 yli kaikkialla. Rokotukset alkavat loppuvuodesta 2020. COVID on suurella todennäköisyydellä selätetty kesällä 2021, mutta sen jälkeenkin se saattaa hiipiä muiden virusten mukana kausittain.”

Lehenkari kirjoittaa asiasta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla.

”On kiistämätön lääketieteellinen tosiasia, että ainoa lopullinen tie ulos COVID-viruksen kanssa yhteiselosta on se, että lähes me kaikki jossain vaiheessa sairastamme taudin ja tieto viruksen nujertamisesta tulee osaksi immuunijärjestelmämme muistia. Laumaimmuniteetti vaatii erittäin suurta väestötason immunisaatiota, arviot vaihtelevat, vähimmillään 70 % ja enimmillään 90 % välillä.”

Lehenkarin mukaan sosiaalinen eristäminen kannattaa nyt heti toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti. Hän sanoo, että jos pinnistelemme 2–3 viikkoa, voidaan tätä purkaa.

”Ulkona hanskat kädessä ja kaulaliina suun edessä on turvallista liikkua porukassakin, jos on terve. Jos on sairas, kannattaa eristäytyä ja hakeutua hoitoon ohjeiden mukaan. Terveiden tulee auttaa sairaiden selviämistä ja erityisesti niiden, joilla on riskitekijöitä kannattaa oman sairastamisensa helpottamiseksi tehdä kaikki voitava, lopetettava tupakointi, nikotiinivalmisteiden käyttö, suolaa on syytä vähentää ja verenpainekuormaa alentaa, D-vitamiinisubstituutiosta kannattaa huolehtia.”

Käsien pesu on itsestään selvä asia jo kaikille, mutta sen lisäksi kannattaa desinfioida käsiä alkoholipitoisella huuhteella ja huolehtia käsien rasvauksesta ja kunnosta, kynnet kannattaa pitää ultralyhyinä ja kasvojen koskettamista tulee välttää, yhteisissä tiloissa liikkuessaan kannattaa käyttää hanskoja, Lehenkari sanoo.

”Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä toimenpiteenä tulisi meidän kaikkien alkaa nyt käyttää kasvosuojaimia. Virus käytännössä leviää ylähengitysteiden kautta joko kosketuksien tai pisaroiden välityksellä. Molemmat voidaan lopettaa käyttämällä mitä tahansa kasvosuojainta. Suojain suojelee erityisesti muita, ei meitä itseämme. Haastan kaikki, joilla on ompelukone tekemään erilaisia suojaimia, ohjeita löytyy netistä valtavasti. Eri vahvuisilla kankailla voidaan vaikuttaa ilmanvirtauksen määrään. Suojaimeksi käy putkilo, lappu, mikä tahansa järjestely, jolla pisarointi ja sierainten ja suun koskettelu estetään. Visiiri on yksi keino, tosin kömpelö. Voisivatko opettajat tehdä tästä käsityöprojektin ja mummot ja äidit ja ompelukonetaitoiset isät ja muutkin tyypit ottaa ompelukoneet kaapista?”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE