Kotimaa

Ylioppilastutkintolautakunta ei ota kantaa Breitbart-sivuston arvomaailmaan

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ei ottanut perjantaisessa kokouksessaan kantaa maineeltaan kyseenalaisen Breitbart-uutissivuston käyttämisestä lähdemateriaalina englannin kuullunymmärtämiskokeessa.

– Lautakunta totesi, ettei ota kantaa siihen, mikä julkaisijan tai sivuston tai minkä muun arvomaailma tai asenne on, vaan tärkeintä on, että kokeen materiaali soveltuu osaamisen arviointiin ja että sisältö sinänsä kokeessa ajaa asiansa ja on tarkoituksenmukaista, kertoo YTL:n erityisasiantuntija ja pääsihteerin sijainen Robin Lundell.

Breitbart-sivustosta lautakunta ei hänen mukaansa lausunut mitään eikä ottanut kantaa, mikä sivuston agenda on.
Lautakunnan yleiskokous käsitteli englannin kokeen tämän syksyn lähdemateriaaleja, koska Breitbart-sivuston käyttö oli herättänyt keskustelua.

Lautakunnan mielestä syksyn kokeessa käytetyt aineistot soveltuivat kokelaiden kielitaidon osaamisen arviointiin. Lisäksi se totesi, että kokeessa oli käytetty aineistoa 30:stä eri lähteestä.

”Erikoista, jos Breitbart mukana seuraavina vuosina”.

Kieltenopettajien liiton puheenjohtaja Sanna Karppanen ei ottanut kantaa YTL:n perjantaiseen päätökseen. Sen sijaan hän sanoi, että jatkossa ei voida vedota siihen, että jokin osa kokeesta on vain kielitaitoa mittaava teksti.

– Varsinkin kun mietitään koko koulutuksen arvopohjaa ja arvomaailmaa ja tätä lähdettä, että minkälaista arvomaailmaa se edustaa, sanoo Karppanen.

Hän muistutti, että mediakasvatus on osa opetusta erityisesti lukioissa. Sen takia Karppasen mukaan ei voida vedota siihen, että kyse on vain tekstistä.

Karppanen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä YTL:n kannan tekstin soveltumisesta kokeeseen, kun maailma on muuttunut niin nopeasti ja arviointitekstejä kuitenkin tehdään vuosia aikaisemmin.

Hänestä ylioppilastutkintolautakunnan pitää jatkossa ehdottomasti olla lähdekriittinen.

– Jos me vaadimme kokelailtakin lähdekriittisyyttä ja heille opetetaan, että tekstit edustavat aina jotain näkökulmaa, meidän pitää pystyä vaatimaan sitä myös ylioppilastutkintolautakunnalta.

Hänestä olisi erikoista, jos seuraavina vuosina Breitbart löytyisi yo-kokeiden lähteiden joukosta.

Breitbart-sivustolla hyvin kyseenalainen maine.

Syksyn kuullunymmärtämiskokeen Breitbart-sivustoon pohjautuvissa äänitteissä käsiteltiin muun muassa marxismia. Sivustoa on yleisesti arvioitu epäluotettavaksi, rasistiseksi, äärikansallismieliseksi ja valheelliseksi.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Patrik Scheinin arvioi aiemmin syyskuussa STT:lle, että englannin koe oli sinällään onnistunut ja hyvin laadittu. Sen sijaan hän ei pitänyt Breitbart-lähteen käyttöä onnistuneena.

– On huono idea, että käytämme sen kaltaisia lähteitä, joihin emme halua ohjata lukiolaisia tai abiturientteja, hän sanoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat