Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yrittäjän päivänä ministereiltä ja vaikuttajilta satelee kiitoksia: ”Yrittäjyys luo työtä, hyvinvointia ja mahdollisuuksia”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) pitää tärkeänä, että yrittäjyys kiinnostaa nuoria, koska tarvitsemme myös seuraavan yrittäjien sukupolven.

Yrittäjän päivää vietetään tänään, ja muiden muassa työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat sen kunniaksi lähettäneet terveisiään yrittäjille.

Demokraatti

Demokraatti

”Yrittäjyys luo työtä, hyvinvointia ja mahdollisuuksia. Yrittäjyyden vapaus kiinnostaa entistä enemmän nuoria. Hyvä niin, sillä tarvitsemme myös seuraavan yrittäjien sukupolven”, Haatainen summaa Twitterissä.

Haatainen ja Lintilä kirjoittavat yhteisessä kolumnissaan, että kynnys lähteä yrittäjäksi on viime vuosien aikana madaltunut. Samalla motiivit yrittäjäksi ryhtymiseen ovat muuttuneet.

”Aiemmin yrittäjyys nähtiin erityisesti keinona vaurastua, mutta nykyään nuoret näkevät sen myös keinona muuttaa maailmaa. Nuorille merkitsee yhä enemmän työn merkityksellisyys, sisältö, työyhteisö, vaikuttamismahdollisuudet sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen. Joustavat siirtymät palkkatyöstä yrittäjäksi ja päinvastoin ovat nykyään luonnollinen osa työuraa. Myös yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa yhä enemmän nuoria, jotka haluavat ratkoa yhteiskunnallisia ongelmia tai vaikuttaa ilmastonmuutokseen”, Haatainen ja Lintilä kirjoittavat.

Yrittäjän päivä keskittyy tänä vuonna erityisesti nuoriin, kun Talous ja nuoret TAT toimii tapahtuman pääjärjestäjänä. Haatainen ja Lintilä kertovat kolumnissaan myös tavoista, joilla tuetaan nuoria yrittäjiä. Hallitus esimerkiksi tukee nuorten yrittäjyyttä kahdeksalla alueellisella nuorten start up -kokeilulla, jotka käynnistyvät kuluvan syksyn aikana.

”Niissä pyritään vahvan ja rinnalla kulkevan tuen avulla ohjaamaan nuoria tunnustelemaan yrittäjyyttä uravaihtoehtona, mahdollistamaan yritystoiminnan harjoittelua sekä tukemaan yrittäjyyden aloittamista muun muassa mentoroinnin avulla. Satsauksia tehdään erityisesti nuorten tavoittamiseksi heidän omissa somekanavissaan.”

Haatainen ja Lintilä nostavat kirjoituksessaan esiin sen, että yrittäjien näkemyksiä pyritään kuuntelemaan entistä herkemmällä korvalla.

”Kukapa tuntisi yrittäjyyden paremmin kuin yrittäjä itse. Siksi hallitus on nimennyt yrittäjyyden neuvottelukunnan, jossa 13 yrittäjää ja 10 muuta jäsentä tuovat yrittäjien näkökulmaa päätöksentekoon yli hallituskausien. Työ alkaa pian”, Lintilä kiteyttää Twitterissä.

Palkansaajan kädenpuristukseen yrittäjät voivat aina luottaa.

TERVEISIÄÄN YRITTÄJILLE ovat tänään lähettäneet myös muiden muassa pääministeri Sanna Marin (sd.), presidentti Sauli Niinistö, valtiovarainministeri Annika Saarikko, (kesk.) ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) sekä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

”Yrittäjät, olette paljon vartijoina. Kannatte vastuuta työllisyydestä ja osaltanne huolehditte suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnista”, Niinistö luonnehtii tviitissään.

”Yrittäjät, kiitos työstänne Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin eteen. On meidän yhteinen asiamme edistää sitä, että Suomi on hyvä maa tehdä työtä ja yrittää. Hyvää Yrittäjän päivää!”, Marin tviittaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan nosti esiin yhteistyön, jota hän kuvaa suomalaisten tärkeimmäksi voimavaraksi vaikeina ja epävarmoina aikoina.

”Vaikka näkökulmat toisinaan eroavat, yhdessä sopimalla rakennamme parempaa huomista meille kaikille. Palkansaajan kädenpuristukseen yrittäjät voivat aina luottaa.”

Saarikko taas muistutti, että Suomen työllisyysaste on ennätyksellisen korkea.

“Kiitos siitä teille kaikille yksinyrittäjille ja työnantajayrittäjille. Kiitos, että luotte uutta työtä ja työpaikkoja Suomeen”, Saarikko kirjoittaa.

Ministeri Ohisalo listasi tviittiketjussaan näkemyksiään yrittäjämyönteisen politiikan aineksista.

”Yrittäjiä ja yrityksiä on tarpeen tukea siinä, miten voisivat palkata lisää työvoimaa ja laajentaa toimintaansa. Samalla kynnystä yrittäjäksi lähtemiseksi tulee madaltaa jouhevoittamalla alkua. Yrittäjien sosiaaliturvaa on parannettava. Siksi tarvitsemme perustulon”, Ohisalo linjaa.

Ohisalo muistuttaa, että kynnys ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen on korkea, ja monen yrityksen kasvu voi siksi pysähtyä ensimmäisiin askeliin. Siksi hänen mielestään olisi syytä harkita, voitaisiinko yrittäjät vapauttaa työnantajamaksuista vuoden ajaksi ensimmäistä työntekijää palkatessa.

”Tänä kesänä on puhuttanut paljon yrittäjien eläkelainsäädännön uudistaminen. Vihreät haluaa korjata YEL-uudistusta vielä eduskuntakäsittelyssä. Työtulosta ei voida nojata liian voimakkaasti alan työntekijöiden mediaanituloon, ja joustovara on turvattava”, Ohisalo sanoo.

Ohisalo muistuttaa myös, että ilmasto- ja ympäristöpolitiikallakin on tärkeä kytkös yrittäjien menestyksen mahdollisuuksiin.

”Elinkeinoelämän viesti on selvä: Suomen on syytä olla vihreän siirtymän etujoukoissa, sillä se takaa suomalaisille työtä ja auttaa meitä irtautumaan fossiilisesta energiasta.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE