Politiikka
7.4.2018 20:43 ・ Päivitetty: 7.4.2018 20:43
Yritystuet puhuttavat yhä – Rinne varoittaa hätäilystä Ylellä: Leikkausten toteuttamiselle asetettava väljä aikataulu, jotta työpaikat pysyvät
Parlamentaarinen yritystukiryhmä ei päässyt tällä viikolla sopuun yritystukien leikkaamisesta tai kohdentamisesta uudelleen.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut ryhmän työskentelyä ja yritystukia Yle uutisille.
Osa yritystuista on hänen mukaansa vailla kestäviä perusteita, mutta virheelliset ja väärin ajoitetut leikkauspäätökset vaarantavat Suomen yritysten kilpailukyvyn.
Vaikka nyt eletään nousukautta, Rinteen mukaan leikkausten toteuttamiselle on asettava väljä aikataulu. Hätäily voisi viedä kymmeniätuhansia työpaikkoja.
– Yritysten toimintaympäristöä ei voi muuttaa sattumanvaraisesti, vaan yrityksille pitää antaa mahdollisuus valmistautua uuteen toimintaympäristöön, Rinne sanoo Ylelle.
Rinne kiittelee sitä, että työryhmä onnistui luomaan kriteerit mahdollisia tulevia yritystukileikkauksia varten, sillä ne helpottavat tehokkaiden ja tehottomien tukia erottelua toisistaan.
Pekkarinen palasi asiaan blogissaan.
Yritystukiryhmän puheenjohtajana Mika Lintilää (kesk.) seurannut varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on pohtinut yritystukia tänään blogissaan.
Pekkarinen kirjoittaa, että Suomen teollisuus maksaa käyttämästään sähköenergiasta veroa niin sanotun toisen veroluokan mukaan. Vero on noin kolmannes normaalista verotasosta. Tästäkin verosta energiaintensiivinen teollisuus saa veronpalautusta maksimissaan 85 prosenttia.
– Nämä ”verotuet” ovat yhteensä noin 840 miljoonaa euroa. Ja tämän päälle vielä osalle suurimpia yrityksiä maksetaan ns. päästökauppakompensaatiota 43 miljoonaa euroa vuodessa.
– Sanotussa energiaveron palautuksessa on mukana valtaosa sähköveron palautusta, mutta myös 70 miljoonaa tukea öljyn, kivihiilen ja turpeen käytöstä, hän lisää.
Pekkarisen mukaan hänen esityksensä yritystukityöryhmälle oli, että tällaisista veronpalautuksista tulisi luopua kokonaan.
– Fossiilisten päästöjä aiheuttavien tukien käytöstä tulisi luopua, tarvittaessa lyhyellä siirtymäajalla, kokonaan. Vastaava menetys korvattaisiin energiaintensiivisen teollisuuden yrityksille alentamalla niiden sähkövero eurooppalaisille minimitasolle eli 0,05 senttiin/kwh.
– Tämä tekisi oikeutta myös pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka nyt maksavat kallista sähköveroa saamatta lainkaan veronpalautusta suurten tapaan. Samaa periaatetta noudattaen esitin uudistusta myös maatalouden käyttämän energian verotukseen. En saanut esitykselle riittävää kannatusta työryhmässä.
Pekkarisen mielestä nykyinen teollisuuden energiaverojärjestelmä on kuitenkin vailla mitään perusteluja.
– Fossiilisen energian käytöstä palkitaan, uusiutuvan käytöstä ei juurikaan. Hallituksen kehysriiheltä toivoisi rohkeutta tämän muutoksen tekemiseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.