Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

12 vuotta maailmalla matkannut suomalaiskirjailija: ”Luulin, että Suomi on tasa-arvoinen maa”

Päivi Kannisto matkustaa yhdessä miehensä Santeri Kanniston. Seuraavaksi heillä on suuntana Venäjä.

Tietokirjailija ja tutkija Päivi Kanniston kahdentoista vuoden kokemus eri puolilta maailmaa on tuonut mukanaan ajatuksen siitä, miten Suomessa työn merkitys on ylikorostunut.

— Meillä elää topeliaaninen käsitys siitä, että suomalaiset ovat ahkeria ja työteliäitä. Mitä ideaalia siinä on tilanteessa, jos työtä ei ole, Kannisto kummastelee.

Eriarvoistumista on kaikkialla, ilmenenemismuodot ovat vain erilaisia. Ihmisten on vaikeaa myöntää omassa käytöksessään ja asenteissaan piirteitä, jotka lisäävät sitä. Suomessakin on havaittavissa amerikkalaistumista.

— Jos luokkayhteiskunnasta ei puhuta, se ei tarkoita, etteikö sitä olisi olemassa. Rakennamme itse luokkayhteiskuntaa, Kannisto tähdentää.

Pitää olla niitä, jotka pitävät niiden ihmisten puolta, joilla on vähemmän, ettei käy niin, että yhdellä prosentilla väestöstä on enemmän kuin 99 prosentilla.

Ihmiset varjelevat omaa idylliään ja turvallisuuden kokemustaan. He sulkevat silmänsä eri tavoin eläviltä. Rikas unohtaa helposti, että kaikilla muilla ei ole mahdollisuus elää samoin. Voi syntyä ajatus siitä, että köyhät ovat syypäitä omaan tilanteeseensa ja niin kuuluukin olla.

— Aiemmin itsekin luulin, että Suomi on tasa-arvoinen maa, jossa ihmisillä on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua, Kannisto sanoo.

Myös vanhemmat voivat kasvattaa lapsensa näkemään eriarvoisuuden luonnollisena asiana, jossa ei ole mitään väärää. Erilaisiin asuinalueisiin tutustuminen avartaa niin matkalla kuin kotimaassa.

— Demareiden rooli on tärkeä. Pitää olla niitä, jotka pitävät niiden ihmisten puolta, joilla on vähemmän, ettei käy niin, että yhdellä prosentilla väestöstä on enemmän kuin 99 prosentilla, hän summaa.

Lue koko Päivi Kanniston haastattelu 22.syyskuuta Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE