Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

13 euron korotus kuukausipalkkaan? – Teollisuus ei taivu minikorotuksiin – ”Ei vastaa lainkaan haettua tasoa”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Teollisuusliiton neuvottelukunta on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen uudeksi teknologiasektoria koskevaksi työehtosopimukseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sovintoesitykseen sisältyvä palkankorotuksia koskeva osuus on liiton mielestä täysin riittämätön.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi esitystä tiedotteessa.

Korotus olisi siis ensimmäisenä sopimusvuonna noin 8 senttiä tunnilta.

– Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kiky-ratkaisun työaikaosuus maksatettaisiin teollisuusliittolaisilla kahteen kertaan.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa ajauduttiin umpikujaan reilu viikko sitten. Kaksivuotiseksi kaavaillun sopimuksen pääkohdista jäi avoimeksi lähinnä palkankorotusten taso.

”Teollisuusliitto on esittänyt hyvin maltillisia korotuksia.”

Suomen keskeisissä kilpailijamaissa on lähiaikoina tehty 2,5–3 prosentin vuositasolla liikkuvia korotuksia teknologiasektorilla. Puheenjohtaja Aalto korostaa, että Teollisuusliitto on esittänyt hyvin maltillisia korotuksia, jotka eivät millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Päinvastoin, kohtuullisen ostovoiman kasvun turvaavat korotukset olisivat omiaan vielä kohentamaan kilpailukykyämme.

– Ilmoitimme hyvissä ajoin työnantajille, että meidän osaltamme talkootyön tekeminen on loppu. Emme näin ollen myöskään tietenkään hyväksy sitä, että ilman kustannusvaikutuksia tehdyn työajan lisäyksen poistolle laskettaisiin jotain hintaa, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Lakot järjestetään 9.–11. joulukuuta ja niiden piirissä on noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Mukana on työpaikkoja niin teknologiasektorin, kemian sektorin, puutuotesektorin kuin erityisalojen sektorinkin piiristä.

Sovintoesityksen kariuduttua Teollisuusliitto jatkaa valmistautumistaan näihin työtaisteluihin.

Myös Ammattiliitto Pro ja YTN järjestävät työnseisaukset samoilla työpaikoilla samoina päivinä. Rakennusliitto on ilmoittanut niinkään, että sen jäsenet ovat lakossa niillä työpaikoilla, joita lakko koskee.

Teknologiateollisuus puolestaan kertoo, että se olisi hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE