Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

1800-luvulta peräisin olevan Arizonan aborttilain kumoaminen etenee

AFP / LEHTIKUVA / REBECCA NOBLE

Arizonassa osavaltion senaatti äänesti keskiviikkona 1800-luvulta peräisin olevan aborttilain kumoamisen puolesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Seuraavaksi lakiehdotus etenee osavaltion kuvernöörin pöydälle.

Osavaltion senaatissa lakiehdotus meni läpi äänin 16-14, kun kaksi republikaania asettui demokraattien tueksi. Osavaltion edustajainhuone äänesti lain kumoamisen puolesta viime viikolla. Myös tuolloin demokraatit joutuivat tukeutumaan republikaanien tukeen.

Ainakin edustajainhuoneessa kumoamista tukeneiden republikaanien äänestyspäätös johtui varmaan ainakin osittain huolesta, että aborttioikeuden kiristykset sataisivat demokraattien laariin marraskuun vaaleissa. Tästä huolimatta Arizonan edustajainhuoneen republikaaniedustajat olivat estäneet kaksi aiempaa kumoamisyritystä.

Osavaltion korkein oikeus päätti aiemmin huhtikuussa, että vuoden 1864 aborttilaki voi astua voimaan. Laki kieltää aborttien teon vankilarangaistuksen uhalla eikä salli poikkeuksia esimerkiksi raiskaus- tai insestitapauksissa. Lain on ollut määrä astua voimaan kesäkuussa.

Laki kirjoitettiin aikana, jolloin Arizona ei ollut Yhdysvaltain osavaltio eikä naisilla ollut äänioikeutta.

ARIZONAN demokraattikuvernööri Katie Hobbs (kuvassa) on jo aiemmin sanonut allekirjoittavansa lakiehdotuksen. Washington Postin mukaan Hobbsin odotetaan antavan virallisen hyväksyntänsä lähipäivinä.

Hobbsin todennäköisen allekirjoituksen myötä vuoden 2022 asetuksesta tullee vallitseva aborttilaki Arizonassa. Kyseinen asetus kieltää raskaudenkeskeytykset 15. raskausviikon jälkeen.

Washington Postin mukaan osavaltion tiukan aborttilain kumoaminen ei astune kuitenkaan voimaan välittömästi.

Kun kuvernööri on allekirjoittanut lain, voi se tulla voimaan vasta 90 päivää sen jälkeen kun osavaltion lainsäädäntöelin lähtee istuntotauolle. Viime vuonna tämä tapahtui heinäkuun 31. päivänä, myöhemmin kuin koskaan aiemmin.

Senaatin äänestyksen jälkeisessä haastattelussa kuvernööri Hobbs sanoi toivovansa, että Arizonan korkein oikeus viivästyttää vuoden 1864 lain täytäntöönpanoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE