Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

30 vuoden ikä on naiselle kriittinen – palkkakehitys jymähtää yhdestä tietystä syystä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perheen perustaminen heikentää edelleen naisten palkkakehitystä. Naisilla palkkakehitys jää junnaamaan noin 30 vuoden iässä, jolloin moni jää kotiin hoitamaan lapsia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samaan aikaa miesten keskiansiot jatkavat tasaista nousuaan, käy ilmi Eläketurvakeskuksen (ETK) tiedoista viime vuodelta.

Miesten palkat olivat korkeimmillaan 44-vuotiaana, keskimäärin 4 300 euroa kuukaudessa. Naisten työuralla huippu sijoittui 48 vuoden ikään, jolloin palkka oli keskimäärin 3 300 euroa kuukaudessa.

Naisten palkkakehitys saa uutta vauhtia 35 ikävuoden jälkeen, mutta ero miehiin ei kuroudu umpeen.

Miesten työeläkevakuutettu keskiansio oli viime vuonna 3 400 euroa ja naisten 2 700 euroa kuukaudessa. Naisilla kovapalkkaisimpaan kymmenykseen pääsi jo 4 400 euron kuukausiansioilla, kun miehillä raja huiteli 5 800 eurossa.

– Tulokset ovat hyvin samansuuntaiset kuin vuotta aiemmin. Molempina vuosina talous veti hyvin, työmarkkinoille tuli uutta väkeä ja työvoimasta oli osin pulaakin, kehityspäällikkö Jari Kannisto ETK:sta kuvaa.

Suomessa työelämä on edelleen vahvasti jakautunut “miesten” ja “naisten” aloihin, mikä pitkälti selittää palkkakehityksen eroja sukupuolten välillä ja myös sitä, miksi miehet saavuttavat palkkahuipun keskimäärin naisia nuorempina.

– Esimerkiksi rakennusalalla nelikymppisellä miehellä on jo kokemusta ja hän jaksaa painaa urakkaa. Kun ikää tulee lisää, työtahti alkaa hiipua, Kannisto kertoo.

Naiset häviävät miehille jo työuran alkumetreillä.

Naisia taas työskentelee erityisesti julkisella sektorilla, jossa on yleensä pitkiä työsuhteita ja jossa erilaiset kokemuslisät nostavat ansioita työvuosien myötä.

Naiset häviävät ansioissa miehille jo työuran alkumetreillä. Silloin eroa selittää muun muassa se, että naiset kouluttautuvat nykyään pidempään kuin miehet, jotka siirtyvät nuorempina töihin.

Ansiotuloihin vaikuttavat myös työsuhteiden määräaikaisuus ja osa-aikainen työskentely. Ne ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.

– Myös palkansaajien ikärakenne vaihtelee aloittain. Esimerkiksi valtion virkamiehet ovat korkeasti koulutettuja, ja heillä on pitkä työhistoria.

Vuoden 2019 lopussa työeläkejärjestelmän piiriin kuului 3,8 miljoonaa alle 69-vuotiasta, joista 2,4 miljoonaa oli työssä vuoden lopussa. ETK:n luvuissa on mukana kaikki työeläkevakuutettu työ eli myös pätkä- ja osa-aikatyö.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien kokonaisansiot olivat viime vuonna keskimäärin 3 500 euroa kuukaudessa. Mediaani oli 3 100 euroa.

STT–Merja Könönen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE