Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

57 venäläistä hakenut Suomesta turvapaikkaa liikekannallepanon jälkeen – koko maaliskuun määrä 112

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Maahanmuuttoviraston mukaan 57 Venäjän kansalaista on hakenut Suomesta turvapaikkaa Venäjän viime keskiviikkona tekemän osittaisen liikekannallepanopäätöksen jälkeen.

Simo Alastalo

Demokraatti

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtajan Juha Similän mukaan keskiviikkona, kun Venäjä päätöksestä ilmoitti, hakijoita oli viisi, torstaina 10, perjantaina 15 ja lauantaina 22. Eilen sunnuntaina venäläisiä turvapaikanhakijoita oli jälleen viisi. Maanantain hakijamäärät selviävät tiistaina.

Viime viikon maanantaina ja tiistaina ennen liikekannallepanon julistamista turvapaikanhakijoita oli yhteensä kaksi, joten viime viikon hakijamäärä on kaikkiaan 59.

SUOMI OTTI vastaan eniten kuukausittaisia turvapaikkahakemuksia Venäjältä maaliskuussa pian Ukrainan hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Maaliskuussa turvapaikkaa haki Suomesta 112 venäläistä.

Maatiedon lisäksi maahanmuuttovirasto arvioi turvapaikan myöntämisen edellytyksiä huomioimalla hakijan yksilöllisen tilanteen. Pelkän asevelvollisuudesta kieltäytymisen perusteella Suomi ei turvapaikkaa Similän mukaan venäläisille myönnä.

Harkinnassa painaa muun muassa se, joutuisiko Venäjälle palautettava henkilö tekemään sotarikoksia tai mitä asevelvollisuudesta kieltäytymisestä hänelle mahdollisesti seuraisi. Maahanmuuttoviranomaiset tulkitsevat harkinnassaan ulkomaalaislain pykälää turvapaikkaan oikeuttavasta kansainvälisestä suojelusta tai toissijaisesta suojelusta, joka voi oikeuttaa oleskelulupaan.

Similän mukaan Euroopan unionin turvapaikkavirasto EUAA laatii parhaillaan ohjetta siihen, miten Venäjältä pakeneviin asevelvollisiin miehiin tulisi suhtautua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE