Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Marin latasi tiukasti kokoomukselle al-Hol-keskustelussa: ”Eikö teitä hävetä!” – kertoi myös mikä erottaa opposition ja hallituksen asiassa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhuu ja pääministeri Sanna Marin (sd.) istuu taustalla eduskunnan täysistunnossa. Käsittelyssä on opposition al-Hol-välikysymys.

Al-Hol välikysymyskeskustelun debatti on alkanut varsin vilkkaana eduskunnassa. Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai vastata opposition hänen toimintaansa kohdistamiin syytöksiin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Haavistolta oli kysytty, miksi hallitus on toiminut al-Hol-asiassa vasta nyt. Haavisto painotti, että Rinteen (sd.) hallituksen aloittaessa kesällä, ei ollut mitään yhteyksiä Kollis-Syyrian kurdihallintoon. Nyt on nimitetty ulkoministeriöön erityisedustaja ja yhteydet on saatu.

Haavisto kiisti edelleen, että olisi ollut jokin suuri yksityiskohtainen valmiussuunnitelma suomalaisten kotiuttamiseen al-Holin leiriltä. Hän painotti, ettei tällaista ole voinut ollakaan, kun on vasta saatu yhteydet kurdihallintoonkin. Jos jokin suunnitelma tehdään, ulkoasiainvaliokunta saa siitä tiedot, Haavisto sanoi.

Hän muistutti myös, että oikeuskansleri tutkii muun muassa hänen johtamisensa ministeriössä.

Hän painotti, että nyt olisi tärkeä päästä asiassa eteenpäin, jotta lasten auttaminen al-Holin leirillä konkretisoituisi.

Haavistoa salailusta syyttäneille ulkoministeri painotti myös sitä, että Suomesta on lähtenyt viranomaisia sotatoimialueille, kriisiolosuhteisiin.

– Miettikää, miksi on luottamuksellista tietoa, hän sanoi ja totesi, että näihin henkilöihin voi kohdistua suora uhka.

”Tuo kristallinkirkkaasti esiin hallituspuolueiden ja opposition eron”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi pitävänsä hyvänä, että eduskunta käy al-Hol-keskustelun

– Se tuo kristallinkirkkaasti esiin hallituspuoluolueiden ja opposition eron. Hallitus haluaa että Suomi on tulevaisuudessakin oikeusvaltio, Marin sanoi ja kävi läpi hallituksen eilen tekemään toimintalinjausta, joka perustuu leirillä olevien lasten edun panemiseen etusijalle.

Velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole.

Marin painotti, ettei mennyt kuin viikko, kun hänen hallituksellaan on linjaus al-Holista kotouttamisesta.

Mahdolliset kotouttamispäätökset tehdään viranomaisten toimesta. Hallitus ei käytä poliittista aharkintaa yksilöihin. Marin sanoi myös, että suomalaisten turvallisuus pyritään varmistamaan kaikin keinoin niin, ettei mahdollisesti kotiutettavista aiheudu uhkaa.

– Arvioimme tarpeet lainsäädännön muutoksiin liittyen terroristiseen toimintaan ja teemme tarvittavat korjaukset lainsäädäntöön, hän lisäsi.

Viesti kokoomukselle: Suomi on oikeusvaltio.

Marinilla oli myös hyvin tiukka viesti kokoomuksen suuntaan.

– Suomi on oikeusvaltio. Minun hallitukseni pitää siitä kiinni. Tämän todettuani katson erityisesti kokoomuksen suuntaan, eikö teitä hävetä.

Lue lisää: Tässä on kokoomuksen kanta al-Holiin – Jos lapsi ei muuten pääse Suomeen, voidaanko äiti tuoda mukana? – Petteri Orpo: ”Ei tuoda”

Perussuomalaiset ja kokoomus kiinnittivät omissa puheenvuoroissaan huomiota siihen, että hallituksen kanta palauttamiseen olisi erimielinen. Kysymykset kohdistuivat etenkin keskustaan.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kantoi vakavaa huolta siitä, miten asiaa käsitellään salin ulkopuolella.

– Monet meistäkin ovat osallisia sellaiseen kielenkäyttöön, jota minä pidän vaarallisena meidän turvallisuudellemme. Sellainen uhkailu, pelottelu ja lietsonta, jota tapahtuu somessa, sellaista ei ole varmaan Suomessa yli sataan vuoteen nähty.

Tuomioja jatkoi, että hän ei halua, että enää koskaan oltaisi toista kerran samassa hajautuneessa tilanteessa kuin sata vuotta sitten.

– Tämä on sellainen asia, josta meidän jokaisen täytyy kantaa vastuuta. Me saamme olla ja voimme olla tästä asiasta eri mieltä, mutta kielenkäytöstä ja toisten syyttämisestä erilaisista rikoksista ei hyvää seuraa, Tuomioja jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE