Ulkomaat

Äänestysprosentti skandaalimaisen alhainen – Macronin puolueelle ylivoimainen enemmistö

Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin puolue tukijoineen on saamassa ylivoimaisen enemmistön Ranskan parlamentin alahuoneeseen, kertovat ovensuukyselyt.

Niiden mukaan Macronin puolue tukijoineen saisi 355–425 paikkaa Ranskan 577-paikkaiseen alahuoneeseen. Etukäteen arvioitiin, että paikkoja voisi tulla jopa 470.

Äänestysprosentti sen sijaan on jäämässä arvioiden mukaan hyvin alhaiseksi, noin 44 prosenttiin.

Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on nousemassa Ranskan parlamenttiin. Hän on toiminut vuodesta 2004 lähtien europarlamentaarikkona.

Le Penin puolueelle tuloksesta uumoiltiin kuitenkin pettymystä, sillä ovensuukyselyt lupasivat EU-vastaiselle Kansalliselle rintamalle vain neljästä kahdeksaan paikkaa.

Etukäteen arveltiin, että ranskalaiset janoavat muutosta ja Macronin menestystä niin kovasti, että ovat valmiita äänestämään presidentin puolueen ehdokkaita, vaikkeivät tiedä heistä juuri mitään.

Politiikan tutkija Christophe Barbier arveli ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen, että jos ehdolle asetettaisiin vuohi, jolla on Macron tukenaan, sillä olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Noin puolet Tasavalta liikkeellä -puolueen ehdokkaista on politiikan ensikertalaisia yhteiskunnan eri aloilta. Noin puolet on naisia.

Lopputulokseksi on odotettu parlamenttia, joka on aiempaa nuorempi, naisvaltaisempi ja etnisesti moninaisempi, mutta samalla kokemattomampi ja haluttomampi panemaan presidentille kampoihin.

Sosialistit ovat kärsimässä murskatappion.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat