Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Äänestyssotkun selitys – Kansanedustaja myöntää: En laittanut lippua uurnaan

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Kuva eduskunnan täysistunnolta tältä päivältä.

Eduskunnassa koettiin tänään erikoinen hetki, kun toisesta varapuhemiehestä äänestettäessä yksi ääni puuttui.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Olemme asiakohdassa, jossa luetaan äänestyksen tulos, mutta on hyvinkin yllättävä, sanoisinko erikoinen ja poikkeuksellinen tilanne. Tässä oli todistettavasti 191 äänestäjää paikalla ja äänestyslippuja pudotettiin 191, mutta moninaistenkin kertojen jälkeen me emme saa kuin 190 äänestyslipun tuloksen täällä. Tällöin ei tässä jouduta mitään muuta toimimaan kuin me joudumme uusimaan tämän äänestyksen, valitettavasti, ikäpuhemies Kimmo Kiljunen totesi täysistunnossa.

Toisen varapuhemiehen valinnassa toimitettiin uusi vaali.

Demokraatti selvitti Ylen nauhoitustanauhoitusta katsomalla, että RKP:n kansanedustajan Mikko Ollikaisen ei näy lappua, kun hän laittaa kätensä vaaliuurnaan.

Syvästi pahoillaan oleva Ollikainen myöntää tapahtuneen Demokraatille.

– Häpeä on suuri, harmittaa suuresti, Ollikainen kommentoi.

Ollikainen kertoo, että hänellä olivat äänestämään lähtiessä mennyt sekaisin äänestyslippu ja lappu, jossa oli kutsu huomiseen eduskuntakauden avajaiskonserttiin. Kun hän tuli vaaliuurnalle, hän huomasi, että hänellä ei olekaan äänestyslippua, vaan konserttilippu.

Videolla näkyy, kuinka Ollikainen penkoo taskuaan. Nopeassa tilanteessa hän oli ajatellut mielessään, että käden laittaminen uurnaan ilman lippua on ikään kuin tyhjä ääni.

– Sitten kun asia (uusintaäänestyksen järjesstäminen) ilmoitettiin, toki asia harmitti suunnattomasti.

RKP:LLÄ oli heti ryhmäkokous kello 14-16 äänestyksen jälkeen. Ollikainen näyttää ryhmäkokouksen jälkeen äänestyslippua Demokraatille ja kertoo nyt menevänsä eduskunnan keskuskansliaan kertomaan asiasta. Hän aikoo näyttää äänestyslipun myös Tarja Filatoville, joka olisi saanut Ollikaisen äänen ja joka valittiin varapuhemieheksi uusintaäänestyksessä.

Ollikainen sanoo monta kertaa olevansa harmissaan ja häpeissään.

– Minä pahoittelen tätä kaikille kollegoille, että jouduttiin äänestämään uudestaan. Tämä oli inhimillinen virhe.

– Siinä sekunnissa olisi pitänyt juosta sille paikalle ja etsiä tai kirjoittaa uusi lippu. Maltti olisi ollut siinä (tarpeen). Pahoittelen todella paljon, että näin kävi.

Ollikainen toteaa kuitenkin samalla myös, että nyt tapahtunut todistaa sen, että eduskunnan systeemi toimii.

DEMOKRAATTI ehti haastatella jo ennen Ollikaisen tavoittamista täysistunnossa puhemiehenä toimineen kansanedustaja Kimmo Kiljusen ja pääsihteeri Maija-Leena Paavolan.

Kimmo Kiljunen kertoi, että ääniä oli laskettu uudelleen varmaankin viisi kertaa. Usea eri ihminen oli pitänyt lukua siitä, että 191 kansanedustajaa antoi äänensä.

– Katsottiin kaikki ympäristöt, roskapöntöt, äänestysuurnat ja kaikki. Jokin ihme siinä on, että on yllättäen 190, vaikka todistettavasti 191 on käynyt, Kiljunen kuvaili.

Kiljunen osasi jo aavistella, mistä saattaisi olla kyse.

– Tällä hetkellä tuntuisi luontevimmalta selitykseltä se, että joku on käynyt ikään kuin äänestämässä eikä olekaan pudottanut äänestyslippua uurnaan. Se on se luonnollisin selitys tässä vaiheessa, hän sanoi.

Kiljunen totesi pitävänsä vakavana asiana yhden äänen katoamista. Hän oli käynyt puhemiehenä keskustelua lainsäädännön asiantuntijoiden kanssa, toinen juristeista oli ollut sitä mieltä, että on varmempi toimittaa uusintaäänestys.

Kiljunen oli samalla kannalla ja katsoi, että hänen on toimittava näin, ettei äänestyksestä synny valitusperustetta.

EDUSKUNNAN pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoi, että peräti neljä henkilöä oli laskenut, että äänestämässä kävi 191 kansanedustajaa.

Omalta kaudeltaan hän ei muista, että ääniä olisi “kadonnut”.

– En pidä sinänsä vakavana, koska kaikki on korjattavissa. Uusi vaali toimitettiin. Ei mitenkään vakava tilanne, hän kommentoi.

Hän sanoi, ettei hänellä ollut mitään aavistusta, mitä oli tapahtunut.

Kerrottaessa siitä, ettei yhden kansanedustajan kädessä näkynyt lippua, Paavola totesi, että se saattaisi selittää asian.

– Äänestys menee niin kiivaaseen tahtiin. En pysty millään kontrolloimaan, onko edustajalla lippu tai pudottaako hän lipun.

– Joku on voinut ajatella, että tyhjää äänestäminen tarkoittaa sitä, ettei jätä lippua ollenkaan, Paavola veikkaili ja osui ajatuksissaan oikeaan.

– Mutta niin kuin sanottu, asia korjattiin ja ei tässä mitään sinänsä minusta tapahtunut. Kaikki sujui ihan niin kuin pitikin loppujen lopuksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE