Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Äärioikeisto muuttaa ilmastoa – nyt Saksassakin

Saksan osavaltiovaalit osoittivat jälleen kerran, kuinka samaan aikaan lauenneet talous- ja pakolaiskriisit haastavat Euroopan vakiintuneen poliittisen järjestelmän. Vanhat itsestäänselvyydet eivät enää ole voimassa, eivätkä koetellut yhteistyökuviot enää ole välttämättä edes mahdollisia.

Useammassakin Euroopan maassa on vaalien jälkeen jouduttu hakemaan toimivaa hallituskoalitiota umpikujan takaa. Esimerkkejä on paljon, naapurimaa Ruotsista alkaen. Parhaillaankin takalukkoon haetaan avaimia Espanjassa ja Irlannissa.

Uusia poliittisia liikkeitä Euroopassa on syntynyt sekä vasemmalle että oikealle laidalle. Talouskriisi oli Kreikan ja Espanjan uusien vasemmistoliikkeiden taustalla. Pakolaisaalto on nostanut parlamentteihin populisteja ja äärioikeistolaisia voimia.

Tosin Saksassa hallituksen muodostamisvaikeudet viime vaalien jälkeen johtuivat ihan perinteisten puolueiden välisistä asetelmista. Edellisen Angela Merkelin hallituksen liberaalinen apupuolue putosi kokonaan liittopäiviltä. Vihreiden tappio merkitsi sitä, että punavihreä koalitio muuttui mahdottomaksi. Saksaan muodostettiin CDU:n ja SPD:n ”suuri koalitio”, joka on osoittautunut aivan liian ylileveäksi. Liittopäivillä oppositiossa ovat vain vihreät ja vasemmistopuolue Die Linke, joiden yhteinenkään edustajamäärä ei riitä normaaliin oppositiopolitiikkaan.

On osoittautunut, että Merkelin junioripartnerina olo ei ole ainakaan lisännyt sosialidemokraattien kannatusta.

Suureen koalitioon lähtö ei ollut sosialidemoraateille helppoa. Vaaleissa oli luvattu muuta. SPD järjesti koalitioon osallistumisesta jäsenäänestyksen, jonka perusteella ratkaisu lopulta tehtiin.

On osoittautunut, että Merkelin junioripartnerina olo ei ole ainakaan lisännyt sosialidemokraattien kannatusta. Tämä on tapahtunut siitä riippumatta, että SPD sai kirjattua hallitusohjelmaan useimmat vaalilupauksensa. Suurin osa niistä on toteutettukin, esimerkiksi laki vähimmäispalkasta.

Lisää aiheesta

Porvaripuolue CDU:n ja demaripuolue SPD:n väliset erot ovat jääneet piiloon myös siksi, että suosittu liittokansleri on flirttaillut monissa asioissa todella lähellä demareita. Merkelin ”sosialidemokratisoituminen” on havaittu kriittisesti myös hänen omassa puolueessaan.

Äärioikeistolaisen AfD:n nousu Saksan politiikkaan, nyt myös läntisiin osavaltioihin, muuttaa Saksan poliittista ilmastoa. Sama on tapahtunut muuallakin.

SPD pyrki vastaamaan haasteeseen. Puheenjohtaja Sigmar Gabriel lanseerasi ennen osavaltiovaaleja ”solidaarisuuspaketin” eläkeläisille ja muille pienituloisille erityisesti itäisessä Saksassa. Viestintä ei vaikuttanut onnistuneelta, kun ”solidaarisuuspaketin” sanottiin tasapainottavan pakolaisiin uhrattavaa rahavirtaa.

JK

Olof Palmen murhasta tuli helmikuun lopussa kuluneeksi 30 vuotta.

– Palme oli edellä aikaansa. Hän puhui usein modernin maailman kohtalonyhteydestä. Tänään kukaan ei voi väittää, että hän olisi ollut väärässä. Kaikki riippuu kaikesta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sen, jolla on muutostahtoa, pitää nähdä kauas, Stefan Löfven sanoi muistosanoissaan.

Tuohon ei ole juuri lisättävää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE