Pääkirjoitus

Haudattu talentti

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Äärioikeisto muuttaa ilmastoa – nyt Saksassakin

Saksan osavaltiovaalit osoittivat jälleen kerran, kuinka samaan aikaan lauenneet talous- ja pakolaiskriisit haastavat Euroopan vakiintuneen poliittisen järjestelmän. Vanhat itsestäänselvyydet eivät enää ole voimassa, eivätkä koetellut yhteistyökuviot enää ole välttämättä edes mahdollisia.

Useammassakin Euroopan maassa on vaalien jälkeen jouduttu hakemaan toimivaa hallituskoalitiota umpikujan takaa. Esimerkkejä on paljon, naapurimaa Ruotsista alkaen. Parhaillaankin takalukkoon haetaan avaimia Espanjassa ja Irlannissa.

Uusia poliittisia liikkeitä Euroopassa on syntynyt sekä vasemmalle että oikealle laidalle. Talouskriisi oli Kreikan ja Espanjan uusien vasemmistoliikkeiden taustalla. Pakolaisaalto on nostanut parlamentteihin populisteja ja äärioikeistolaisia voimia.

Tosin Saksassa hallituksen muodostamisvaikeudet viime vaalien jälkeen johtuivat ihan perinteisten puolueiden välisistä asetelmista. Edellisen Angela Merkelin hallituksen liberaalinen apupuolue putosi kokonaan liittopäiviltä. Vihreiden tappio merkitsi sitä, että punavihreä koalitio muuttui mahdottomaksi. Saksaan muodostettiin CDU:n ja SPD:n ”suuri koalitio”, joka on osoittautunut aivan liian ylileveäksi. Liittopäivillä oppositiossa ovat vain vihreät ja vasemmistopuolue Die Linke, joiden yhteinenkään edustajamäärä ei riitä normaaliin oppositiopolitiikkaan.

On osoittautunut, että Merkelin junioripartnerina olo ei ole ainakaan lisännyt sosialidemokraattien kannatusta.

Suureen koalitioon lähtö ei ollut sosialidemoraateille helppoa. Vaaleissa oli luvattu muuta. SPD järjesti koalitioon osallistumisesta jäsenäänestyksen, jonka perusteella ratkaisu lopulta tehtiin.

On osoittautunut, että Merkelin junioripartnerina olo ei ole ainakaan lisännyt sosialidemokraattien kannatusta. Tämä on tapahtunut siitä riippumatta, että SPD sai kirjattua hallitusohjelmaan useimmat vaalilupauksensa. Suurin osa niistä on toteutettukin, esimerkiksi laki vähimmäispalkasta.

Porvaripuolue CDU:n ja demaripuolue SPD:n väliset erot ovat jääneet piiloon myös siksi, että suosittu liittokansleri on flirttaillut monissa asioissa todella lähellä demareita. Merkelin ”sosialidemokratisoituminen” on havaittu kriittisesti myös hänen omassa puolueessaan.

Äärioikeistolaisen AfD:n nousu Saksan politiikkaan, nyt myös läntisiin osavaltioihin, muuttaa Saksan poliittista ilmastoa. Sama on tapahtunut muuallakin.

SPD pyrki vastaamaan haasteeseen. Puheenjohtaja Sigmar Gabriel lanseerasi ennen osavaltiovaaleja ”solidaarisuuspaketin” eläkeläisille ja muille pienituloisille erityisesti itäisessä Saksassa. Viestintä ei vaikuttanut onnistuneelta, kun ”solidaarisuuspaketin” sanottiin tasapainottavan pakolaisiin uhrattavaa rahavirtaa.

JK

Olof Palmen murhasta tuli helmikuun lopussa kuluneeksi 30 vuotta.

– Palme oli edellä aikaansa. Hän puhui usein modernin maailman kohtalonyhteydestä. Tänään kukaan ei voi väittää, että hän olisi ollut väärässä. Kaikki riippuu kaikesta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sen, jolla on muutostahtoa, pitää nähdä kauas, Stefan Löfven sanoi muistosanoissaan.

Tuohon ei ole juuri lisättävää.

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua. Haudattu talentti

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Pääkirjoitus

Demokraatti
Demokraatti

Pelkojen hallitseminen on ulkopoliittista viisautta

Pari viikkoa sitten julkistettu Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-selvitys aiheutti vilkkaan keskustelun. Muiden muassa monet SDP:n keskeiset vaikuttajat, kuten Antti Rinne, Erkki Tuomioja ja Eero Heinäluoma arvioivat selvitystä kriittiseen sävyyn. Asiaan kuuluu, että esitetty kritiikki aiheutti vastareaktion. Selvityksen arveluttaviakaan kohtia ei olisi saanut nostaa tikun nokkaan. Lisäksi kritiikin esittäjiä leimattiin suomettuneisuuden, Kekkosen ja kommunismin ajalla eläviksi menneisyyden haamuiksi.

Monipuolinen keskustelu on sinänsä tervetullutta. Tutkijatkaan eivät voi elää missään koskemattomuuden kuplassa kritiikin ulottumattomissa. Keskustelu on hyödyllistä, jos se vie eteenpäin sekä tutkimusta että siitä seuraavia johtopäätöksiä. Parhaimmillaan keskustelu tuo esiin uusia näkökulmia.

Kaikessa Venäjää koskevassa keskustelussa näyttää kuitenkin nousevan esiin yksi ja sama asetelma, jonka taustalla on kysymys Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Tämän keskustelun asemat ovat valitettavan jähmeitä ja liikkumattomia. Leimakirveitä heilutetaan turhan herkästi puolin ja toisin. Kysymys Nato-jäsenyydestä jakaa poliittista kenttää yleisemminkin mutta jakolinja kulkee myös SDP:n sisällä.

Historian tuntemus ei olisi pahitteeksi, kun arvioidaan ulkopolitiikkaa ja suhdetta Venäjään. Siltä osin Antti Rinteen ja Erkki Tuomiojan Venäjä-selvityksestä esittämä kiritiikki osuu oikeaan. Paasikiviläinen ulkopoliittinen viisaus perustui siihen, että tiedostettiin vastapuolen eli silloisen Neuvostoliiton ajattelutapa. Viisaus pätee nytkin. Venäläisten ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että heidän ajattelutapansa pitäisi hyväksyä. Eikä se ole vanhakantaista suomettumista tai rähmällään oloa.

“Se on suuri ja mahtava kommunismin pelko, mutta kenellä on siitä selko”, Eppu Normaali lauloi 1980-luvulla. Biisi osui asian ytimeen, sillä pelosta oli kysymys ja siitä taitaa olla kysymys nytkin.

Kun Ulkopoliittisen instituutin selvityksessä haravoitiin mahdollisia Venäjä-uhkia mahdollisimman laajalla haravalla, esiin nousi myös epärealistisia pelkoja eli lööppikamaa, kuten Tuomioja totesi.

Tulisi myös ymmärtää, että pelkoja on toisellakin puolella itärajaa. Eristämisen ja saarretuksi tulemisen pelko on historiallisesti osa Venäjän ulkopolitiikan perusteita.

Molemminpuolisten epäluulojen ja pelkojen hallitseminen on ulkopoliittista viisautta.

Venäläistenkin pitäisi ymmärtää tämä. He voivat käyttäytymisellään vaikuttaa, jos kerran haluavat, ettei Nato laajene Ruotsiin ja Suomeen.

JK. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker syventäisi EU:n puolustusyhteistyötä. Junckerin puheita ei pitäisi sivuuttaa olankohautuksella. Suomikin hyötyisi, jos asiassa päästään eteenpäin. Sitä paitsi tässä asiassa jarrumiehenä esiintynyt Britannia taitaa olla nyt pois pelistä.

Demokraatti Demokraatti

Pääkirjoitus

Demokraatti
Demokraatti

Yli-ihminen saa huippupestin

Viisisataa vaaleilla valittua kokousedustajaa rynnii ensi helmikuussa Lahteen tekemään merkittäviä liikkeen tulevaisuutta koskevia päätöksiä. SDP:n puoluekokous on paikka, jossa sosialidemokraatit luovat nahkansa uudelleen ja lähtevät kuntavaalikentille intoa ja aatteen paloa hehkuen.

Puoluekokouksessa on tarkoitus hyväksyä puolueen uusi periaateohjelma sekä vastata yli 200 puoluekokousaloitteeseen. Kuumin kysymys lienee aloite taitetun eläkeindeksin poistamisesta. Voi olla, että puoluekokouksessa käydään kunnollinen sukupolvisota, ainakin jos demarinuorten ja aloitteen allekirjoittajien puheenvuorojen sävyt eivät syksyn kuluessa pyöristy. Ehkä Osku Pajamäen Ahne sukupolvi -teoskin kaivetaan esiin arkistojen kätköistä.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, henkilövalinnat nousevat kuitenkin puoluekokouksen tärkeimmäksi agendaksi. Puheenjohtajakisa odottaa vielä ensimmäistä rohkelikkoa, mutta kamppailu puoluesihteerin tehtävästä on jo täydessä käynnissä. Tällä viikolla kisaan saatiin ensimmäinen ehdokas, kun Palvelualojen ammattiliito PAMin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi ilmoitti halukkuudestaan tehtävään. Kuntsin ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen kehotti Demokraatti.fi-uutissivustolla jäsenistöä käymään keskustelua puoluesihteerin tehtävän painopisteistä.

Eduskuntavaalitappion jälkeen puoluetoimisto on puristettu niin kuiviin, ettei kunnollinen ohjelmatyö ole edes mahdollista.

Puoluesihteeri Paanasen avoin keskustelukutsu tuli tärkeään saumaan, kun mietitään puoluekoneen tulevaisuutta. Eduskuntavaalitappion jälkeen puoluetoimisto on puristettu niin kuiviin, ettei kunnollinen ohjelmatyö ole edes mahdollista. Tässä tilanteessa poliittinen valmistelu on entistä enemmän eduskuntaryhmän harteilla. Vaikka valmistelutyö on monessa kohdin ollut laadukasta, on liikkeen tulevaisuusnäky turhan kapea. Ainakin poliittisen valmistelun painopiste pitäisi tulevan puoluesihteerin johdolla tuoda takaisin Ympyrätalon puoluetoimistoon.

Hanna Kuntsi haluaisi puoluesihteerinä olla SDP:n toiminnanjohtaja, joka rasvaisi järjestökoneen ja selkeyttäisi liikkeen viestintää. Hän siirtäisi puoluekokousaloitteiden tavoin puoluesihteerin valinnan puoluevaltuustolle. Tämä on yksi käyttökelpoinen tapa hahmottaa puoluesihteerin tehtävä. Toinen voisi olla itsenäisen poliittisen roolin omaava puoluesihteeri, joka jakaisi puoluejohtajan mediaesiintymisiä ja kiertäisi Suomea innostamassa alueiden demareita energiseen vaalityöhön. Tällöin järjestökoneen huolto jäisi puolueen hallintopäällikön ja viestintäpäällikön vastuulle.

SDP:llä on vuodesta 1996 lähtien ollut vain kaksi ay-taustaista puoluesihteeriä: Eero Heinäluoma ja Reijo Paananen. Sen vuoksi ammattiyhdistysura ja ”oikea” sukupuoli antavat Kuntsille sopivan etumatkan puoluesihteerikisan alkumetreillä. Mihin juoksu oikein riittää? Siitä päättävät ne 500 valittua.

Demokraatti Demokraatti

Pääkirjoitus

Demokraatti
Demokraatti

Kurinpalautus suuryritysten verokikkailulle — nyt onkin oikea hetki toimia

Viime viikolla Euroopan komissio ilmoitti, että Irlannin valtio on tarjonnut Apple-yhtiölle veroetuja, joita se pitää laittomina yritystukina. Komissio vaatii, että Applen on maksettava takaisin viime vuosien aikana saamansa laittomat tuet, yhteensä 13 miljardia euroa.

EU:n linja suhteessa verokikkailuun ja jäsenmaiden väliseen verokilpailuun on kiristynyt. Viime vuonna tikun nokkaan nostettiin autovalmistaja Fiatin verokohtelu Luxemburgissa. Aikaisemmilta vuosilta muistetaan kahvilaketju Starbucksin Hollannista saamat veroedut.

Nämä ovat toki yksittäisiä tapauksia, mutta niillä on merkittävää periaatteellista merkitystä. Asenteet ovat muuttumassa.

Suuryritykset eivät voi miten tahansa kilpailuttaa EU:n jäsenmaita tavallisten eurooppalaisten veronmaksajien kustannuksella. Komissio antoi Apple-päätöksellään selkeän viestin sekä monikansallisille suuryhtiöille että unionin jäsenmaille.

Asenneilmaston muutos lisää myös poliittisia mahdollisuuksia säätää lakeja verokikkailua vastaan. Nyt onkin oikea hetki toimia.

Verojen välttely on herättänyt suuttumusta muun muassa viimeaikaisten paljastusten vuoksi. Euroopan parlamentti perusti keväällä erityisvaliokunnan selvittämään niin sanottujen Panama-paperien pohjalta tarpeita uudistaa lainsäädäntöä.

Asenneilmaston muutos lisää myös poliittisia mahdollisuuksia säätää lakeja verokikkailua vastaan. Nyt onkin oikea hetki toimia. Esimerkiksi Euroopan sosialidemokraatit ajavat EU-lainsäädäntöön uudistuksia, joilla varmistetaan, että monikansallisten yritysten voitot verotetaan siinä maassa, jossa ne ovat syntyneetkin.

Euroopan kilpailukomissaari, tanskalainen Margarethe Vestager on tehnyt hyvää työtä. Vestager muistetaan Tanskan liberaalisen Radikale Venstre -puolueen johtajana, joka vei puolueensa sosialidemokraattien johtamaan punavihreään koalitioon ja oli hallitusvastuussa Tanskassa vuosina 2011–2015.

Myös eurooppalaisten puolueiden kesken näyttää nyt ainakin verokysymyksissä olevan mahdollista muodostaa enemmistöjä, joilla sadaan aikaan tärkeitä päätöksiä.

Brexitin jälkeisessä Euroopassa komission viime viikon päätös on myös viesti siitä, miksi ja mihin Euroopan unionia tarvitaan.

Demokraatti Demokraatti

Pääkirjoitus

Demokraatti
Demokraatti

Demarilaivan kapteenilla on kompassi kunnossa

Viime viikonloppuna Tallinnan laivaan oli ahtautunut 1 600 kuntavaaleihin valmistautuvaa demaria. Risteily oli loppuunmyyty jo useita viikkoja ennen varsinaista reissupäivää, joten odotukset hyvästä risteilytunnelmasta olivat korkealla.

Vaikka demarilaiva seilasi keskellä kesämyrskyä, oli risteilyväki hyvällä ilmeellä liikkeellä. Oikeastaan rapsakka merenkäynti kuvaa aika hyvin liikkeen tilannetta myös poliittisessa mediassa. Demarilaivaa koitetaan horjuttaa kaikenlaisilla puhureilla, kuten puheenjohtajakamppailulla ja gallup-ravisteluilla, mutta myrskyn silmässä seilaa kohtuullisen rauhallisella ja tyynellä mielellä monet myrskyt läpikäynyt demariliike.

Yksi rauhoittavista elementeistä risteilyllä oli puheenjohtaja Antti Rinteen punnittu ja vakuuttava esiintyminen. Kapteeni Rinteen kompassineula oli selkeästi paikallaan, kun hän piirteli linjapuheessaan SDP:n kuntavaalien teemoja. Erityisesti risteilyväki kiitti työelämään liittyviä uusia avauksia ja selkeitä linjoja.

SDP vaatii etätyötä mukaan työlainsäädäntöön. Tulevaisuuden työelämää ei voida mitata vain ajalla ja paikalla. Olennaista on mitata aikaansaannoksia ja työn tuottavuutta. Tähän laajentuvat etätyömahdollisuudet tuovat oivan lisän. Lisäksi Rinne painotti, että SDP ei tule hyväksymään matalapalkkojen Suomea. Kokopäivätyöllä pitää jatkossakin tulla toimeen.

Risteilyllä ei tyydytty vain hykertelemään omassa poliittisessa kuplassa, vaan risteilylle oli pyydetty monia asian­tuntijoita demaripiirien ulkopuolelta. Yksi mielenkiintoisimmista puhujista oli Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaa luotsannut Riikka Kämppi. Hän haastoi demariväkeä uuden­laiseen ajatteluun kuntavaalien alla. Hän nosti esiin kolme pointtia, jotka voivat uudistaa perinteisen demareiden vaalityön.

Ensinnäkin Kämppi muistutti, että äänestäjille on puhuttava suoraan. Hänen toinen, kiistanalainen väitteensä oli, että puolueväen puhuttelemiseen ei kannata käyttää aikaa ja energiaa. Viesti on suunnattava suoraan äänestäjille. Kämppi muistutti, että onhan puolueväkikin äänioikeutettuja. Kolmanneksi Kämppi patisti kutsumaan ihmisiä vaalien alla töihin. Liian moni pyytää ihmisiä mukaan tukiryhmään tai sähköpostilistalle. Konkreettinen vaalityö antaa paremman tuloksen.

Demariristeilyltä kotiin eri puolille Suomea lähti energisempi ja yhtenäisempi SDP. Risteily antoi kaivattua itseluottamusta ja intoa kevään puoluekokoukseen ja kuntavaaleihin. Pitkästä aikaa tuntui, ettei jakolinja Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen kannattajien välillä enää piirtynyt selkeästi. Rytmikkäät Antti Antti -huudot puheenjohtajan linjapuheen aikana viestivät siitä, että puolueväki on yllättävänkin selkeästi istuvan puheenjohtajan takana.

Risteilyn tunnelman perusteella Rinteen vetäytyminen puheenjohtajan tehtävästä marraskuun puoluevaltuuston kokouksessa tuntuu nyt erittäin epätodennäköiseltä.

Demokraatti Demokraatti
AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pääkirjoitus

Haudattu talentti

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Lex Orpo vs. Lex Taipale

SDP:n pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelma esittää Lex Taipaleen uusimista. Se oli 2005 säädetty laki, jolla noin 4 000 laman aikana työtä vaille jäänyttä pitkäaikaistyötöntä pääsi eläkkeelle. Laki on nimetty SDP:n kansanedustajana toimineen Ilkka Taipaleen mukaan.

Sosialidemokraatit ovat pitäneet Lex Taipaleen uusimista esillä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet tekivät kirjallisen kysymyksen yli 60-vuotiaan ja yli viisi vuotta työttömänä työmarkkinatuella olevien työttömien pääsemisestä eläkkeelle. Minimaalinen taloudellinen kustannus ja suuri inhimillinen voitto, he peruste\hlivat.

Tuonaikainen ministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi, ettei eläketuki ole linjassa työurien pidentämistavoitteiden kanssa. Ehdotettu tuki olisi koskenut vajaata viittätuhatta henkeä eli ryhmää, josta työllistyi viime vuonna demarikansanedustajien mukaan 14 (!) henkeä.

Työministerinä toimiessaan myös Lauri Ihalainen (sd.) piti esillä Lex Taipaleen toisintoa. He eivät tule työllistymään, jokainen meistä ymmärtää sen, hän kuvasi yli 60-vuotiaiden yli 2 500 päivää työttöminä olleiden realiteetteja.

Viikonloppuna perussuomalaiset vietti ministeriryhmänsä kesäkokousta Pirkanmaalla. ”On turha roikottaa kortistossa henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta valitettavasti enää pääse työmarkkinoihin kiinni. Tämä olisi heille kunniakas ratkaisu ja myös vapauttaisi resursseja muiden työttömien palveluun”, ryhmä tiedotti ja tuli Lex Taipaleen ja sosialidemokraattien kannalle. Perusuomalaiset haluaa kertaratkaisulla vuosia työttöminä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle.

Olkoon laki Lex Lindström, kunhan asia etenee.

Kymmenen prosenttiyksikköä täytyy kannatuksesta sulaa ennen kuin Soinin joukot alkavat hahmottaa ryhmiä, jotka ovat heihin vaaleissa toiveensa laittaneet. Puolueelle on syytä toivoa lämpimästi menestystä Lex Taipaleen kanssa. Olkoon laki Lex Lindström, kunhan asia etenee.

Vastassaan perussuomalaisilla on Lex Orpo. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti, ettei pitkäaikaistyöttömiin pidä suhtautua kuin eläkkeellä oleviin. Heitä on todella autettava takaisin työelämään, hän lausui Lännen Medialle. Jos vuodessa vain prosentti vähintään viisi vuotta työttöminä olleiden työttömyysjaksoista päättyy työllistymiseen ja jos työttömien tuesta muutoinkin leikataan, Orpon puheille on vaikea löytää katetta.

Inhimillinen Lex Taipale säästäisi työvoimapalvelun vähiä resursseja ja auttaisi palkkaamaan heitä, joilla on realistisemmat mahdollisuudet päästä töihin. Myös kasvava nuorten pitkäaikaistyöttömyys vaatii huomiota.

Orpo pelkää Lex Taipale -ikäluokkien seuraavan toisiaan. Nyt on kuitenkin ehdotettu vain kertaratkaisua. Huolta voisi kantaa niistä taas yhden pettymyksen kokevista, jotka jäisivät nippa nappa eläketuen kriteerien ulkopuolelle.

Pääministeri Juha Sipilä on pyytänyt anteeksi lama-ajan yrittäjiltä 1990-luvun tapahtumia Suomessa. Vanhasen I hallitus hyväksyi Lex Taipaleen. Täytyy toivoa, että keskusta näyttäisi tälläkin vaalikaudella pehmeämmän puolensa.

JK: Kansanedustaja Erkki Tuomioja ehdotti yhteistä vaaliohjelmaa SDP:lle, Vasemmistoliitolle ja Vihreille. Ehdotus sai ristiriitaisen vastaanoton. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Claes Andersson oli ehtinyt jo 13.8. Kansan Uutisissa esittää punavihreää blokkia. Siinä olisivat Vasemmistoliitto, ”ehkä vihreät” ja SDP, jolle Andersson samassa haastattelussa jakoi moitteita. Pisteet ehdotuksen sävyisyydesta Tuomiojalle.

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua. Haudattu talentti

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.