Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Äärioikeistoryhmän johtaja todettiin syylliseksi kapinalliseen salaliittoon Yhdysvalloissa

AFP / LEHTIKUVA / BRENDAN SMIALOWSKI
Stewart Rhodes kongressitalon valtausta tutkivan komitean kuulemisessa 9. kesäkuuta.

Yhdysvaltalaisen äärioikeistoryhmä Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes on todettu syylliseksi kapinalliseen salaliittoon roolistaan maan kongressitalon valtauksessa.

Demokraatti.fi/STT

Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat valtasivat kongressitalon tammikuussa 2021 estääkseen vallan vaihtumisen. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Rhodes kannattajineen teki suunnitelman aseellisesta kapinasta vastustaakseen Yhdysvaltain hallintoa voimakeinoin.

57-vuotias Rhodes perusti Oath Keepers -ryhmän vuonna 2009.

Samassa oikeudenkäynnissä ryhmän toinen jäsen todettiin myös syylliseksi kapinalliseen salaliittoon, mutta kolme muuta vapautettiin syytteistä.

Enimmäisrangaistus kapinallisesta salaliitosta on 20 vuotta vankeutta.

Kaikkien viiden syytetyn todettiin kuitenkin syyllistyneen virallisen menettelyn estämiseen. Kongressitalon hyökkäys tapahtui juuri kun päättäjät olivat kokoontuneet vahvistamaan presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa.

VALAMIEHISTÖ pohti päätöstään lähes kolmen päivän ajan.

Oikeusministeriölle päättyneen oikeudenkäynnin lopputulos oli hyvä uutinen tulevia oikeuskäsittelyjä ajatellen. Samoja syytteitä on tarkoitus käsitellä oikeudessa myös Proud Boys -äärioikeistoryhmän jäseniä vastaan.

Sadat Trumpin kannattajat ovat saaneet vähemmän vakavia syytteitä kongressitalon valtaukseen liittyen.

Oikeudenkäynnin aikana syyttäjät syyttivät Oath Keepers -ryhmän jäseniä aseiden varastoinnista läheiseen hotelliin. Syyttäjien mukaan Rhodes ei itse mennyt sisälle kongressirakennukseen, mutta ohjasi kannattajiaan kenraalin tavoin.

Todistajanlausunnossaan Rhodes itse kielsi ryhmänsä suunnitelleen hyökkäystä kongressitaloon ja sanoi heidän olleen Washingtonissa turvatakseen mielenosoituksia.

-  Meidän tarkoituksenamme ei ollut mennä kongressirakennukseen sisälle mistään syystä, Rhodes sanoi.

Rhodesin mukaan toinen salaliitosta syylliseksi todettu Oath Keepersin jäsen oli ”idiootti” viedessään väkensä sisälle rakennukseen.

-  Mielestäni oli typerää mennä sisälle kongressirakennukseen. Se avasi oven meidän poliittiselle vainoamiselle, ja tässä me nyt olemme, Rhodes sanoi oikeudessa.

Syyttäjät näyttivät valamiehistölle Rhodesin ja hänen kannattajiensa välisiä tekstiviestejä. Viesteissä kehotettiin toimintaan, jos Trump ei itse pystyisi estämään vallan vaihtumista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE