Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Aarno ”Loka” Laitinen on kuollut

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Toimittaja Aarno Laitinen Helsingissä torstaina 30. lokakuuta 2014. Aarno Laitinen sai Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon kunniamaininnan.

Toimittaja Aarno ”Loka” Laitinen on kuollut 78-vuotiaana. Asian vahvistivat STT:lle Laitisen ystävät ja entiset kollegat Helsingin Sanomista. Laitinen kuului Suomen poliittista journalismia vuonna 1981 ravistelleen kohukirjan Tamminiemen pesänjakajat tekijöihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kirjan tekijöihin niin ikään kuulunut Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen luonnehtii Laitista STT:lle erinomaiseksi toimittajaksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi, joka osasi kyseenalaistaa asioita.

–  Hän oli aivan loistava työmarkkinatoimittaja ja upea Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies. Ja sitä paitsi hieno ihminen kaikin puolin. Alansa valioita, Virkkunen kuvaili.

Virkkunen itse tutustui Laitiseen 1970-luvun alussa, ja he pysyivät ystävinä loppuun saakka. Virkkunen tapasi Laitisen viimeksi noin puoli vuotta ennen tämän kuolemaa.

Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

Politiikan sisäpiirin tietoa Suomessa ennenkuulumattomalla tavalla avannutta Tamminiemen pesänjakajat -teosta myytiin yli 160 000 kappaletta puolessa vuodessa, Tuntemattoman sotilaan lukuihin verrattava määrä.

– Siinä hän oli aivan keskeinen hahmo. Ilman Aarnoa pesänjakajia ei olisi koskaan ilmestynyt. Hän näki, että se oli oikea hetki tehdä se ja että se oli tarpeellinen kirja, Virkkunen kertoi lauantaina

– Nythän se on tunnustettu laajasti. Jopa Hesari pääkirjoituksessaan kirjoitti, että se oli oikea kirja oikeaan aikaan, vaikka silloin 40 vuotta sitten olivat eri mieltä.

Kirja julkaistiin alun perin salanimen alla. Kirjan vapaa-ajallaan kirjoittaneiden Helsingin Sanomien toimittajien henkilöllisyydet paljastuivat, kun kirjan julkaisusta kieltäytyneen WSOY:n pomo Hannu Tarmio yllättäen nimesi heidät suorassa televisiolähetyksessä. Seurauksena Laitinen sai potkut.

– Mikä oli aivan väärä päätös Helsingin Sanomilta, Virkkunen kommentoi.

Vuosikymmenten takainen kohukirja nousi aiemmin tällä viikolla jälleen julkisuuteen 40-vuotispäivänään, kun kirjan syntyhistoriaa käsittelevä dokumentti Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia sai ensi-iltansa.

Virkkusen mukaan Laitinen ei itse ehtinyt näkemään elokuvan lopullista versiota, mutta hänelle oli näytetty elokuvan varhaisempi leikkaus. Dokumentti on tulossa katsottavaksi Yle Areenaan maanantaina. Dokumentin tv-ensi-ilta Yle TV1:llä on ensi viikon torstaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE