Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Abortin syyt kuuluvat vain raskaana olevalle” – Demarinaiset vaatii lain päivittämistä nykyaikaan

Demarinaiset pitää tärkeänä, että Suomen aborttilaki päivitetään nykyaikaan. Nykyinen Suomen raskaudenkeskeytyslaki tuli voimaan 50 vuotta sitten.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Omassa ajassaan se oli edistyksellinen ja takasi hoitoon pääsyn, mutta nykyisin se on yksi Euroopan tiukimpia. Voimassa oleva laki ei kunnioita raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta tai oikeutta turvalliseen ja vapaaseen raskaudenkeskeytykseen. On todella tärkeää, että Suomi pysyy muiden eurooppalaisten maiden linjassa lainsäädännössä, naisjärjestö toteaa tiedotteessa.

Tällä hetkellä raskaudenkeskeytys edellyttää kahden lääkärin lausuntoa, joista toinen on perussairaanhoidosta ja toinen erikoissairaanhoidosta. Lisäksi raskaana olevan on perusteltava lääkärille, miksi hän hakee keskeytystä sosiaalisista syistä.

Demarinaisten mukaan prosessi on hidas, joissain tapauksissa jopa nöyryyttävä ja kuormittaa turhaan myös erityissairaanhoitoa. Suurin osa toimenpiteistä pystytään tekemään perusterveydenhuollon yksiköissä.

– Aborttilaki pitää päivittää nykyaikaan. Sen pitää kunnioittaa raskaana olevan itsemääräämisoikeutta. Abortin saamiseksi pitää riittää raskaana olevan oma tahto. Raskaudenkeskeytyksen syyt kuuluvat vain raskaana olevalle, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen toteaa tiedotteessa.

Demarinaiset antaa tukensa OmaTahto2020-kansalaisaloitteelle.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on päivittää Suomen laki raskauden keskeyttämisestä vastaamaan nykyaikaa ja eurooppalaista lainsäädäntöä. Kansalaisaloite avattiin allekirjoituksille 23. syyskuuta 2020, ja nimien keräys päättyy 23. maaliskuuta 2021.

Kansalaisaloitetta tukevat poliittisten nuoriso- ja naisjärjestöjen lisäksi muun muassa Kätilöliitto, Ihmisoikeusliitto Amnesty, Suomen gynekologiyhdistys, Väestöliitto ja Lääkärin sosiaalinen vastuu ry.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE