Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Aidot ratkaisut loistavat poissaolollaan” – kansanedustaja odottaa hallitukselta pysyviä lääkkeitä itärajan ongelmiin

LEHTIKUVA / LAURI HEINO
Sulut Vaalimaan rajanylityspaikalla 16. joulukuuta 2023.

Kansanedustaja Saku Nikkanen (sd.) pitää päätöstä itärajan sulun jatkamisesta oikeana, mutta hän ihmetelee, missä viipyvät rajamenettelylainsäädäntö ja toimet, joilla saadaan pysyviä ratkaisuja itärajalla esiintyviin ongelmiin.

Demokraatti

Demokraatti

– Puhetta ”pushbackista” kyllä piisaa, mutta aidot ratkaisut loistavat poissaolollaan, Nikkanen sanoo tiedotteessa.

Pushback-menettely tarkoittaa sitä, että väkisin rajan ylittänyt henkilö palautettaisiin takaisin rajan toiselle puolen ottamatta vastaan turvapaikkahakemusta.

Nikkanen muistuttaa, että sisäministeriön muistion mukaan ilman rajoituksia saapumisten määrä tarkoittaisi vähintään noin 10 000-20 000 vuosittaista itärajan kautta saapunutta turvapaikanhakijaa. Muistiosta on aiemmin uutisoinut Yle.

– Kevät on tulossa. Lumet sulavat ja Venäjän puolella rajaa on Rajavartiolaitoksen arvion mukaan tuhansia ihmisiä leiriytymässä. He odottavat Suomen viranomaisten ratkaisua tai mahdollisesti mahdollisuutta ylittää maaraja Suomen puolelle. Mitkä ovat hallituksen ratkaisut asiassa? Itä-Suomen rajan tuntumassa asuvat ihmiset pelkäävät ymmärrettävästi tilannetta.

Nikkanen huomauttaa, että Rajat kiinni -sloganilla hallitukseen ponnistaneet perussuomalaiset joutuvatkin nyt selittelemään ratkaisujen monimutkaisuutta ja lainsäädännön hankaluutta.

– Olisiko sittenkin niin, että monimutkaisiin asioihin ei olekaan yksinkertaisia ratkaisuja.

– Yhtä kaikki ratkaisuja tarvitaan, sillä keväällä itäinen maastorajamme on huomattavasti helpommin ylitettävissä. Sisäministerin lupausten sijaan on korkea aika nähdä jo ratkaisuja. Suuressa kuvassa hallitus vie Suomea väärään suuntaan, Nikkanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE