”Aiempi talvisodan tarina ei enää itsessään ole vahva motivoiva tekijä”

Kuva: Getty Images

Nuorten mielestä suomalaisten keskinäinen eripuraisuus ja eriarvoistuminen ovat maan turvallisuudelle ulkoisia uhkia suurempia riskejä, sanoo nuorten asenteita tutkinut Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

– On erittäin tärkeää pitää Suomi tasavertaisena ja tasa-arvoisena yhteiskuntana, jotta nuorilla säilyy motivaatio puolustaa sitä. Aiempi talvisodan tarina ei enää itsessään ole vahva motivoiva tekijä, Limnéll sanoo STT:lle.

– Jos olemme yhtenäisiä, tulee ulkopuolelta mitä tahansa, sen kanssa kyllä pärjätään. Jos olemme eripurainen maa, silloin ulkoistenkin uhkien vaikuttavuus isompi. Näin nuoret ajattelevat, Limnéll summaa.

Limnéllin ja sotatieteiden tohtori Jari Rantapelkosen tutkimus suomalaisnuorten turvallisuusnäkemyksistä julkaistaan tiistaina.

Itä-Suomessa uhkana pidetään Venäjää, lännessä maahanmuuttoa

Limnéll kertoo tutkimuksen paljastaneen muun muassa, että nuorten huolenaiheiden vaihtelevat siitä riippuen missä puolella maata he asuvat. Pääkaupunkiseudun nuoria huolestuttaa erityisesti syrjäytyminen, länsisuomalaisia mietityttävät maahanmuutto ja terrorismi. Monet Itä-Suomen nuoret kertovat pitävänsä Venäjää uhkana, ja pohjoisessa nuoria huolestuttaa turvallisuusviranomaisten saatavuus.

– Lisäksi monet nuoret naiset kertoivat haluavansa suuremman roolin suomalaisessa turvallisuudessa, sanoo Limnéll.

– Naisten kiinnostuksen aliarvioinnin tai vaientamisen sijaan täytyisikin miettiä keinoja, miten naisten osallistumista voitaisiin lisätä.

Tällä en tarkoita pakollista asevelvollisuutta naisille, vaan esimerkiksi tietoa kodin varautumisesta ja kursseja kyberinformaatiovaikuttamisesta, Limnéll tarkentaa.

Myös median rooli yhteiskunnassa mietityttää nuoria, joista monet ihmettelevätkin, miksi niin sanotut valemediat saavat toimia, Limnéll kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vahvin vaikutus suomalaisiin nuoriin on heidän lähipiirillään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Oriolan lääketoimitusten ongelmat jatkuneet

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolan lääkejakelu ei vieläkään toimi kunnolla.

Lääketukkuri Oriolan lääketoimituksien ongelmat ovat jatkuneet, vaikka suuri osa lääkkeiden toimituksista onkin pystytty hoitamaan. Pitkään jatkuneen häiriön tilanteesta kertoi johtaja Eija Pelkonen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta keskiviikkona.
Oriola ei ole pystynyt täyttämään asiakaslupaustaan 24 tunnin toimitusajasta. Pelkosen mukaan apteekeille on nyt annettu suositus tilata lääkkeitä runsaahkosti ja etukäteen.

Osa apteekeista on Fimean johtajan mukaan joutunut lainaamaan edelleen lääkkeitä naapuriapteekeiltaan.

Pelkosen mukaan lääketoimitusten takkuilun taustalla on yksi selvä syy.

– Uuden toimitusjärjestelmän käyttöönotto ei ole sujunut kuten olisi pitänyt. Nyt korjataan niitä ongelmia.

HS: Afganistanissa siepattu tuli  Suomeen viikonloppuna

Kuva: LEHTIKUVA / Aku Häyrynen
Ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikö Pasi Tuominen vastasi Afganistanissa siepatun vapautustoimista.

Afganistanissa siepattuna ollut suomalainen palasi Suomeen viime viikonloppuna, kertoo Helsingin Sanomat. Ulkoministeriö vahvisti tiedon STT:lle keskiviikkona.
Nainen siepattiin Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa toukokuussa. Hän vapautumisestaan kerrottiin viime viikolla.

 

 

”Leimannut kollegoitaan julkisuudessa epäeettisellä tavalla” – SK: Lääkäriliitolta julkinen varoitus professorille

Lääkäriliiton hallitus on päättänyt antaa julkisen varoituksen Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professorille Teppo Järviselle, kertoo Suomen Kuvalehti.

Sen tietojen mukaan varoituksen syynä on epäkollegiaalinen käytös. Liiton hallitus katsoo, että Järvinen on leimannut Käypä hoito -suosituksia laativia kollegoitaan julkisuudessa toistuvasti epäeettisellä tavalla rikollisiksi, kun on väittänyt heidän lääketeollisuusyhteistyönsä rinnastuvan vaalirahoituksen kaltaiseen korruptioon.

Varoitus on määrä julkistaa Lääkärilehdessä 29. syyskuuta.

Järvisen mukaan varoitus osoittaa, että liittokin on epäterveellä tavalla sidoksissa lääketeollisuuteen.

– Näkemykseni mukaan lääketeollisuuden kanssa läheisessä yhteistyössä toimivien hoitosuositusasiantuntijoiden toiminta on epäeettistä, ei rikollista.

Keskustelua aiheesta

Viljelijät vaikeuksissa sään vuoksi – merkittävä osa sadosta jää korjaamatta

Liian runsaat sateet ovat haitanneet puinteja kautta maan.

Syyskuun vaihteleva sää on hidastanut puintitöitä ja kasvustojen puintikuntoon valmistumista koko maassa, kertoo ProAgria Keskusten Liitto.

Syysviljojen puinnit ovat lopuillaan, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen pahasti kesken.

ProAgria Keskusten Liiton mukaan merkittävä osa sadosta jää korjaamatta, mikä tarkoittaa tiloille huomattavia taloudellisia menetyksiä.

Liitto kertoo korjaamatta jäävän sadon rahallisen arvon olevan varovaisimpienkin arvioiden mukaan vähintään 150–200 miljoonaa euroa.

TM: Mies teki viinaa ilmasta

Kuva: Kari Hulkko
Suoraan pulloon ei alkoholia vielä saa. On toistaiseksi tyydyttävä muihin keinoin.

Tekniikan Maailman mukaan hollantilaisen Delftin teknillisen korkeakoulun tohtoriopiskelija on keksinyt menetelmän, jonka avulla hiilidioksidi voidaan muuttaa käytännössä miksi tahansa hiilipohjaiseksi tuotteeksi. Esimerkiksi viinaksi. Etanolin kemiallinen merkki on C2H6O. Juuri tuo C kertoo kemian tunneilla hereille olleille hiiliperäisestä aineesta.

Tutkijat kehittävät valtavan paineen alla uusia ilmastonmuutosta hidastavia ja hiilidioksidipäästöjä rajoittavia innovaatioita.

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi on osoittautunut lupaavaksi menetelmäksi vähentää suurten yksiköiden päästöjä. Viime vuosina tutkijat ovat ottaneet edistysaskelia myös hiilidioksidin pilkkomisessa vähemmän haitallisiksi yhdisteiksi.

Delftin teknillisen yliopiston tohtoriopiskelija Ming Ma esittelee opinnäytetyössään uudenlaista nanoteknologiaan pohjautuvaa sähköpelkistysmenetelmää, jonka avulla talteenotettu hiilidioksidi voidaan muuttaa käytännössä miksi tahansa hiilipohjaiseksi aineeksi.

Eri metalleihin perustuvien nanolankojen avulla voidaan tuottaa esimerkiksi hiilimonoksidia, metaania, eteeniä ja muurahaishappoa – tai etanolia, Tekniikan Maailma valaisee.

Nanolankojen pituuden ja sähkökapasiteetin muutoksilla prosessia on mahdollista ohjata hyvin tarkasti, Tekniikan Maailma kertoo.

Tutkimus voi osoittautua tärkeäksi energian kiertokulun ympyrän sulkevaksi tekijäksi, kun talteenotetusta hiilidioksidista voidaan tuottaa jälleen uusia synteettisiä polttoaineita. Esimerkiksi muurahaishappoa pidetään lupaavana polttokennoteknologian kohdalla.

Tutkimustyön on saatava vielä tiedeyhteisön hyväksyntä.