Uutiset
3.8.2023 08:45 ・ Päivitetty: 3.8.2023 08:45
Aikuispsykiatrian ja päihdepalvelujen tila huolettaa Pirkanmaalla – monipalveluvaliokunta esittelee mietinnössä ratkaisuehdotuksensa
Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunnan mietinnössä otetaan kantaa aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämiseen. Esille nostetaan henkilöstökriisin ratkaiseminen, avo- ja sairaalapalveluiden kehittäminen sekä asiakas- ja läheiskokemus.
Monipalveluvaliokunta aloitti aikuispsykiatrian ja aikuisten päihdehuollon palveluiden järjestämiseen liittyvän mietintönsä työstämisen joulukuussa. Psykiatrian kriittisestä tilanteesta Pirkanmaalla uutisoitiin kuluneen talven aikana, jolloin jonossa kerrottiin olleen jopa tuhat asiakasta ja avoimia psykiatrian lääkärintehtäviä 50.
Pirkanmaan aluehallitus puolestaan perusti kevättalvella viranhaltijaryhmän selvittämään tilannetta ja ryhmä antoi väliraporttinsa aluehallitukselle 26. kesäkuuta. Raportissa esitettiin, että hoitojonoa alettaisiin purkaa erillisenä hankkeena ripeästi ja lisäksi selkeytetään työnjakoa, hoitojen sisältöä ja hoitoprosesseja psykiatristen ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden eri tasoilla.
LUOTTAMUSHENKILÖISTÄ koostuvan monipalveluvaliokunnan valmistelemasta mietinnöstä on löydettävissä osin samankaltaisia ehdotuksia kuin viranhaltijatyöryhmän raportista. Mietinnön keskeisiä strategisia ehdotuksia ovat asiakkaiden auttaminen heti ensikohtaamisessa, riittävä ja hyvinvoiva henkilöstö sekä niin avo- kuin myös sairaalahoitoon pääsyn varmistaminen.
Ensimmäisestä kohtaamisesta alkavan avun toteuttamiseksi valiokunta esittää toimenpiteiksi muun muassa yhtenäisen ja selkeän toimintamallin luomisen ja niin asiakkaan kuin läheistenkin kokemuksesta kerättävän palautteen, jotta hyvistä kokemuksista voidaan viestiä eteenpäin. Tärkeää olisi perustaa yhtenäisen toimintamallin ja johtamisen puitteissa toimivat mielenterveyden ja päihdehuollon tiimit kaikille terveysasemille. Valiokunta esittää myös Terapiat etulinjaan -hankkeen mukaisen neliportaisen hoitomallin käyttöönottamista Pirkanmaan hyvinvointialueella.
Merkittävää on myös asiakkaan verkostojen huomioiminen:
– Perhe ja läheiset otetaan heti alkuvaiheessa mukaan tilanteen kartoittamiseen ja mahdollisen hoidon suunnitteluun. Tähän tarvitaan riittävä henkilöstö, henkilöstön osaaminen, kouluttaminen ja valmius työskennellä verkosto huomioiden. Vanhemman sairastaessa on tärkeää huomioida ja tukea myös potilaan lapsia ja nuoria, mietinnössä todetaan.
NOPEAN ja matalan kynnyksen avusta esimerkeiksi mietintö mainitsee erilaiset walk in -periaatteella toimivat palvelujärjestelmät, potilas- tai omaisjärjestöjen palvelut ja kolmannen sektorin mahdollisuudet.
Sairaalapalveluiden osalta puolestaan todetaan oikeankokoisten ja riittävin resurssein varustettujen päihde- ja psykiatriosastojen olevan oleellisia. Myös psykiatrisen neuvonnan ympärivuorokautisuuden tärkeys nousee mietinnössä esille.
VALIOKUNTA kiinnittää mietinnössään huomiota päihde- ja mielenterveyspalveluissa työskentelevän henkilöstön hyvinvointiin ja riittävyyteen. Mietintö linjaa vahvasti julkisen puolen houkuttelevuuden parantamisesta kilpailussa yksityistä vastaan:
– Kunkin ammattiryhmän palkkausta, työehtoja ja työoloja kehitetään siten, että hyvinvointialue pystyy työnantajana aidosti kilpailemaan yksityisten työnantajien kanssa. Tarjolla on vakituisia työsopimuksia. Hankintapäätöksillä ei edistetä työvoiman liikettä yksityisten yritysten palvelukseen.
Tärkeänä valiokunta pitää myös työn joustavuutta ja henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.