Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Aina nämä päättyvät samalla tavalla” – Paperiliiton Vanhala kommentoi Veitsiluodon “teatteria” ja avaa askelmerkkejä poikkeukselliseen syksyyn

LEHTIKUVA / HEIKKI SARVIAHO

Paperiliiton tämänpäiväiseen liittokokoukseen toi oman sävynsä Stora Enson ilmoitus Kemin Veitsiluodon tehtaan yt-neuvottelujen päättymisestä ja 550 hengen irtisanomisesta. Heistä valtaosa on paperiliittolaisia.

Marja Luumi

Demokraatti

Puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan ilmoituksen ajankohta on herättänyt paheksuntaa: näinkö yhtiö haluaa kunnioittaa liiton kokousta? Sinänsä Vanhala pitää ajankohtaa jopa osuvana, se korostaa ay-liikkeen merkitystä – yksittäinen työntekijä kun ei työnantajaa järin kiinnosta.

– Kyllä ihmiset ovat olleet erittäin pettyneitä ja katkeria, kun aina nämä yt-neuvottelut päättyvät samalla tavalla. Tämä teatteri käydään aina loppuun, vaikka lopputulos on selvillä, Vanhala toteaa Demokraatille.

Häntä huolestuttaa pohjoisen paperityöläisten tulevaisuus, kun iso tehdaskompleksi tyhjenee kokonaan. Valopilkuksi voi laskea Metsä Groupin päätöksen rakentaa uusi biotuotetehdas Kemiin. Vanhala arvioi, että investointi tuo ainakin väliaikaisesti lisätyön tarvetta ja ennen kaikkea tunteen teollisuuden jatkuvuudesta alueelle.

Paperiliitto toivoo nyt hartaasti, että Stora Enso ei jätä tehdasaluetta tyhjilleen, koska potentiaalia on vaikka mihin.

– Sen yhtiö on velkaa ihmisille, että etsii aktiivisesti uusia toimijoita alueelle, eikä ainakaan estä niiden tuloa.

Mitäpä on sitten luvassa työntekijöille Stora Enson suunnalta?

– En ole niin perehtynyt pakettiin, mutta voin tältä tuntumalta sanoa, ettei sen enempää kuin laki määrää. Ei sieltä mitään ihmeellisiä paketteja ole tullut miltään yhtiöltä koskaan. Kaikkein huonoimmin maksavat vielä isot yhtiöt.

Valtiovalta heräsi nopeasti Kemin tukalaan tilanteeseen. Vanhala toivoo ja uskoo, että aluetta ei jätetä yksin kamppailemaan äkillisen rakennemuutoksen kourissa.

– Valtiovalta on ollut aktiivisesti yhteydessä paikallisiin toimijoihin, ja hyvä, että ministereitä on käynyt paikalla. Toivottavasti panostukset osuvat nimenomaan ihmisiin, jotka menettävät työpaikkansa, heille olisi syytä tarjota joko koulutusta tai uusia työpaikkoja. Sitä tässä ammattiliittona vaatii.

“On myös yhtiöitä, joiden ideologinen halu kaataa ay-liikettä menee kaiken järjen edelle.”

Paperiliiton liittokokousta on käyty tänään hyvin poikkeuksellisissa oloissa – eikä vain koronapandemian takia etänä – vaan myös siksi, että paperiteollisuuden työehtosopimus nykyisessä muodossaan jää historiaan tämän vuoden lopussa. Sopimusten teko siirtyy yritys- ja työpaikkatasolle.

– Se on selvää, että kun Metsäteollisuus katkaisi 75 vuoden yhteiselon yksipuolisella ilmoituksella, meidän on rakennettava tes-yhteistyö uudella tavalla ja tyylillä, liittokokouksessa uuden neljän vuoden pestin varmistanut Vanhala huomauttaa.

Yksi asia on jo käynyt selväksi: Paperiliitto on se, joka neuvottelee jäsentensä työehdoista. Liiton tavoitteena on saada kaikki sopimukset valmiiksi marraskuun loppuun mennessä. Neuvottelut alkavat elokuun alussa.

– Aikataulua on lyöty jo aika hyvin pitkälle lukkoon etenemisestä niiden yritysten kanssa, jotka ovat halukkaita sopimaan hyvässä hengessä. Ja enemmistö haluaa selvästi sitä, Vanhala kertoo tilanteesta.

Hän uumoilee, että joidenkin kanssa tulee vaikeuksia.

– On myös yhtiöitä, joiden ideologinen halu kaataa ay-liikettä menee kaiken järjen edelle. Mutta täytyy todeta, että pääsääntöisesti valtaosa haluaa sopia Paperiliiton kanssa, ja se on hyvä uutinen.

Yritysten osaamista tes-toiminnassa on epäilty, kun työnantajajärjestö ei ole enää niiden tukena.

– Teemme sopimuksia kimpassa, ja jeesaamme asioissa, jotka ovat vaikeita. Paperiliiton edunvalvontaan kuuluu sekin, että haluamme auttaa niitä työnantajia, joiden kanssa keskustelu on järkevää ja fiksua.

Petri Vanhala

Työmarkkinoilla on ehditty jo uumoilla työtaisteluita, kun työnantajapuolen halu irtautua yleissitovasta työehtosopimustoiminnasta vain näyttää kiihtyvän.

– Mitä enemmän kentälle tulee toimijoita ja sopimuksia, sitä enemmän työrauhahäiriöiden riski kasvaa, Vanhala arvioi. Hän painottaa, että haluaa itse välttää niitä viimeiseen saakka.

Paperiliiton puheenjohtaja muistaa, kuinka vielä muutama vuosi sitten kannettiin huolta liian suuresta määrästä työehtosopimuksia – että niitä pitäisi koota isommiksi kokonaisuuksiksi.

– Ja nyt vientiteollisuus päättää yhtäkkiä hajottaa kaiken. Aika kulmikasta toimintaa, Vanhala hymähtää.

Yhden sopimuksen sijaan Paperiliitto neuvottelee nyt noin 60 työehtosopimuksesta.

– Jos Teknologiateollisuus alkaa tehdä sopimuksia samalla mallilla, sitten onkin jo toista tuhatta sopimusta – kyllä Suomessa riittää sopimuksia sen jälkeen. Näen, että tässä linjassa on aika paljon ideologiaa takana.

Hän painottaa, että Paperiliitto hoitaa jäsentensä edunvalvonnan vastaisuudessakin. Paikallisten luottamusmiesten asema tullaan turvaamaan sääntöuudistuksella. Tämä on ollut liittokokouksen ehdoton vaatimus.

– Työnantaja tuppaa vähän unohtamaan sen, että liitto ei ole mikään Hakaniemen konttori vaan liiton tekevät sen jäsenet.

Vanhala perussuomalaisista: “Mitäpä sitä salailemaan.”

Ideologista värinää on ollut havaittavissa paitsi työmarkkinoilla myös puoluekentässä. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon taannoiset vähättelevät arviot työehtosopimusten merkityksestä ja väläyttelyt työntekijöiden etujen heikentämisestä ovat puhuttaneet myös liittokokouksessa.

– Kyllähän se on osoitus, että perussuomalaiset on vahvasti oikealla oleva puolue. Sellaiseksi se on profiloitunut ja nyt puheenjohtaja vain sanoi sen ääneen, mitäpä sitä salailemaan, Vanhala kuittaa.

Puheenjohtajan viesti liittokokouksesta kohti syksyn karkeloita on, että Paperiliitto hoitaa edunvalvonnan tilanteesta riippumatta.

– Yhtään jäsentä ei jätetä yksin. Liitto takaa sen, että jokaisesta pidetään huolta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE