Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Aina vaan sote…

Näin joulun jälkeen voidaan muistella, että eräs täkä­läi­nen market oli joulun alla myyntiä petratakseen pes­tan­nut pikkuvii­kareiden iloksi ja ihmeeksi oikean joulupu­kin, jolla oli mukanaan ihan oikea poro. Poroa ei tieten­kään voinut tuoda markettiin sisälle, joten pukki­kin jou­tui poroineen päivystämään ulkona, oven pielessä. Pukilla oli tietenkin lakisääteiset taukonsa ja kun hän sitten palasi iltapäiväkahviltaan, häntä tervehti pikku­po­jan he­leä ääni, joka ilmoitti: “Ei pukki nyt voi läh­teä porolla mihin­kään”

Raimo Korhonen

Miten niin ei voi lähteä, kysyi pukki.

”No kun siitä porosta valui kaikki bensa ulos.”

Pikkupojan tilannearvio oli väärä… niin kuin soten suhteen monellakin.

Nyt on hallituksen taholta valinnanvapautta arvioitu dramaattisesti uudelleen ja kun demaritkin ovat luopuneet aluekuntamallista ja siirtyneet maakuntamallin kannattajiksi, aletaan olla lähellä ratkaisukynnystä eli tilannetta, jossa jotain alkaa syntyä.

Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin, että demarit siirtyvät aluekuntaverosta suoraan maakuntaveron kannattajiksi. On nimittäin laskettu, mitä olisi maakuntavero, jos soten rahoitus rakennettaisiin sen pohjalle – tosin hallituksen nykyisessä ehdotuksessa maakuntaveroa ei ole, mutta Kepu pitää sitä jatkossa mahdollisena.

Soten rahoitus maakuntaverolla johtaisi todella suureen eriarvoisuuteen. Alhaisin maakuntaveron prosentti olisi Uudellamaalla, 13,8 %. Korkein maakuntavero olisi Kainuussa 30,5 %. Varsinais-Suomi olisi keskivaiheilla, vero 20,7 %. On selvää, että näin suuria eroja ei voi hyväksyä.

Luin Ylen sote-jutusta, että lähes kaikkien asiantuntijoiden mielestä maakuntia pitäisi olla vähemmän. Miksi ihmeessä?

Jos rahoitus tulee valtiolta, Suomi on periaatteessa jo yksi alue, ei sillä ole lisäarvoa, miten alueen sisällä rajat kulkevat.

Ja jos rahoitus on kunnossa, silläkään ei ole merkitystä, onko maakunta suuri vai pieni. Esim. Ahvenanmaalla kaikki toimii, kun rahoitus toimii (liiankin hyvin?), kaikkea ei hoideta itse, tietyt tapaukset ohjataan Uppsalaan tai Turkuun – täysin ilman Helsingistä tapahtuvaa paimentamista – ja ministeriön kaavailema sairaaloiden työnjako on jo tätä päivää, ei siihen maakuntauudistusta tarvita.

BTW jos valinnanvapautta terveydenhuollossa halutaan lisää, yksinkertaisemmin se tapahtuisi nostamalla Kela-korvauksia, aluksi vaikkapa tasoon, millä ne alunperin olivat – hallinto on olemassa, ei tarvitsisi sekoittaa mitään. Myöhemmin korvaukset voisi nostaa niin korkeiksi kuin halutaan, mutta mukaan pitäisi ottaa julkinen perusterveydenhuolto. Mutta ei mitään yhdellä hallitsemattomalla rysäyksellä, vaan asteittain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE