Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kolumni

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

Aina vaan sote…

Näin joulun jälkeen voidaan muistella, että eräs täkä­läi­nen market oli joulun alla myyntiä petratakseen pes­tan­nut pikkuvii­kareiden iloksi ja ihmeeksi oikean joulupu­kin, jolla oli mukanaan ihan oikea poro. Poroa ei tieten­kään voinut tuoda markettiin sisälle, joten pukki­kin jou­tui poroineen päivystämään ulkona, oven pielessä. Pukilla oli tietenkin lakisääteiset taukonsa ja kun hän sitten palasi iltapäiväkahviltaan, häntä tervehti pikku­po­jan he­leä ääni, joka ilmoitti: ”Ei pukki nyt voi läh­teä porolla mihin­kään”

Miten niin ei voi lähteä, kysyi pukki.

”No kun siitä porosta valui kaikki bensa ulos.”

Pikkupojan tilannearvio oli väärä… niin kuin soten suhteen monellakin.

Nyt on hallituksen taholta valinnanvapautta arvioitu dramaattisesti uudelleen ja kun demaritkin ovat luopuneet aluekuntamallista ja siirtyneet maakuntamallin kannattajiksi, aletaan olla lähellä ratkaisukynnystä eli tilannetta, jossa jotain alkaa syntyä.

Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin, että demarit siirtyvät aluekuntaverosta suoraan maakuntaveron kannattajiksi. On nimittäin laskettu, mitä olisi maakuntavero, jos soten rahoitus rakennettaisiin sen pohjalle – tosin hallituksen nykyisessä ehdotuksessa maakuntaveroa ei ole, mutta Kepu pitää sitä jatkossa mahdollisena.

Soten rahoitus maakuntaverolla johtaisi todella suureen eriarvoisuuteen. Alhaisin maakuntaveron prosentti olisi Uudellamaalla, 13,8 %. Korkein maakuntavero olisi Kainuussa 30,5 %. Varsinais-Suomi olisi keskivaiheilla, vero 20,7 %. On selvää, että näin suuria eroja ei voi hyväksyä.

Luin Ylen sote-jutusta, että lähes kaikkien asiantuntijoiden mielestä maakuntia pitäisi olla vähemmän. Miksi ihmeessä?

Jos rahoitus tulee valtiolta, Suomi on periaatteessa jo yksi alue, ei sillä ole lisäarvoa, miten alueen sisällä rajat kulkevat.

Ja jos rahoitus on kunnossa, silläkään ei ole merkitystä, onko maakunta suuri vai pieni. Esim. Ahvenanmaalla kaikki toimii, kun rahoitus toimii (liiankin hyvin?), kaikkea ei hoideta itse, tietyt tapaukset ohjataan Uppsalaan tai Turkuun – täysin ilman Helsingistä tapahtuvaa paimentamista – ja ministeriön kaavailema sairaaloiden työnjako on jo tätä päivää, ei siihen maakuntauudistusta tarvita.

BTW jos valinnanvapautta terveydenhuollossa halutaan lisää, yksinkertaisemmin se tapahtuisi nostamalla Kela-korvauksia, aluksi vaikkapa tasoon, millä ne alunperin olivat – hallinto on olemassa, ei tarvitsisi sekoittaa mitään. Myöhemmin korvaukset voisi nostaa niin korkeiksi kuin halutaan, mutta mukaan pitäisi ottaa julkinen perusterveydenhuolto. Mutta ei mitään yhdellä hallitsemattomalla rysäyksellä, vaan asteittain.

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

Kolumni

Petri Jalo

Kirjoittaja on taksinkuljettaja ja Maskun SDP:n puheenjohtaja.

Pahoin pelkään, että tästä tulee seuraava aktiivimallin kaltainen pommi

Heinäkuussa astuu voimaan uusi taksilaki. Esteettömistä takseista, etenkin paaritakseista on jo nyt monella paikkakunnalla pulaa. Kun jatkossa jopa mopoauto kelpaa taksiksi, niin kalliimman kaluston hankkiminen nousee kynnyskysymykseksi taksialan yrittäjille. Tulevaisuudesta kun ei tiedä.

Myöskään ammattitaitoisia kuljettajia ei ole saatavilla riittävästi, monet kun ovat alkaneet tämän uudistuksen myötä hakeutua muihin töihin. Jatkossa ajoluvan saanti helpottuu, mutta se ei takaa ammattitaitoisen henkilökunnan määrän kasvua, pikemminkin päinvastoin.

Itse olen jo tässä vaiheessa törmännyt asiakkaiden huoliin siitä, saavatko kuljettajat jatkossa riittävästi tietoa vanhusten, vammaisten, liikuntarajoitteisten sekä eri kehitysvaiheissa olevien lasten erityistarpeisiin liittyen. Takseillahan kuljetetaan myös monisairaita ja terveydentilaltaan vaativiakin asiakkaita.

Tällä hetkellä jokapäiväistä todellisuutta on sekin, että ihmisen saadessa sairauskohtauksen tai hänen vointinsa äkillisesti huonontuessa soitetaan ambulanssi paikalle, mutta läheskään aina sairastunut ei ambulanssilla siirry sairaalaan. Jos ensihoitajat toteavat henkilön olevan liian hyvävointinen ambulanssin kyytiin, tilataan kelataksi.

Ei siinä välttämättä jäädä syrjäkylän metsiin odottelemaan, josko puhelin satunnaisesti pirahtaisi.

Erityisesti pienillä paikkakunnilla on tulevaisuudessa vaarana, ettei paaritakseja ole. Tällöin taksi tilataan naapurikunnasta. Etäisyydet ja ajomatkat kasvavat, ja aikaa kuluu. Kun uuden lain astuessa voimaan myöskin päivystysvelvoite loppuu, niin sairaskohtauksen sattuessa ja ambulanssin saapuessa paikalle ei ole varmaa, että lähettyvillä ylipäätään on taksia. Ei välttämättä edes sieltä naapurikunnasta saatavilla.

Asemapaikkavelvoite loppuu, mikä tarkoittaa sitä, että taksi voi liikkua jatkossa mielensä mukaan sinne, missä kyytejä on todennäköisimmin tarjolla. Ei siinä välttämättä jäädä syrjäkylän metsiin odottelemaan, josko puhelin satunnaisesti pirahtaisi.

Jos ambulanssit joutuvat tässä tapauksessa enemmän potilaita liikuttamaan, onko tätä huomioitu resursseissa? Missä kohtaa siinä tapauksessa tulevat säästöt ja kuka viime kädessä vastaa potilasturvallisuudesta? Pahoin pelkään, että tästä tulee seuraava aktiivimallin kaltainen pommi. Ei tiedetä, mistä ollaan päätetty, mutta pakko on ollut laki saada läpi.

Jos taksit alkavat liikkua ilman taksamittareita, sehän jo itsessään luo loistavat edellytykset harmaan talouden lisääntymiseen.

Seurauksista ei piitata, koska asiasta päättävillä kuljetukset jatkossakin ministeriauton muodossa toimivat. Taksi-isäntien lopettaessa yritystoimintaansa jalansijaa saavat ulkomailta tulevat yritykset. Kuka varmistaa verorahojen pysymisen Suomessa? Miten käy vakitaksin käyttöoikeuden eli esimerkiksi lasten oikeuden käyttää samaa, tuttua taksia? Selvitetäänkö jatkossa kuljettajien taustat, vai madaltuuko kynnys siihen kuka saa ajaa taksia, taustastaan riippumatta?

Jos taksit alkavat liikkua ilman taksamittareita, sehän jo itsessään luo loistavat edellytykset harmaan talouden lisääntymiseen. Kukaanhan ei ole vielä osannut vastata siihen, miten jatkossa näitä asioita valvotaan. Melkoinen hyppy tuntemattomaan. Toivotaan parasta – kuten nykyhallituksella on tapana.

Kirjoittaja on taksinkuljettaja ja Maskun SDP:n puheenjohtaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

Kissa ja koirat

Orava näkee, että lehmä on kiipeämässä puuhun. Harvinaista se on ja orava kysyy lehmältä: ”Miksi kiipeät puuhun, eiväthän lehmät puihin kiipeile?”. Lehmä vastaa, että omenia syömään. Tähän orava: ”Hehee, eihän se onnistu. Tämä on mänty, männyissä ei ole omenia”. Ja lehmä siihen: ”Omenat minulla on mukana”.

Eläinaiheisia sopivia vitsejä on vähän, joten turvauduin virolaiseen käännösvitsiin. Ne ovat usein erilaisia kuin suomalaiset, surrealistisia. Ja tietysti nyt kun sote-keskustelu on taas leimahtanut, pitäisi kirjoittaa siitä – mutta kun ei ole tietoa. Maakunnassa työryhmät istuvat ja valmistelevat noudattaen virkamiesvalmistelun ikiaikaista periaatetta: kesken olevista asioista ei kerrota ja sitten, kun kerrotaan, on myöhäistä vaikuttaa.

Aihe tähän juttuun tulee tyttären lemmikeistä. Hänellä on kaksi koiraa, Kerryn terrieri Niilo ja lagotto romagnolo Gufi, jonka erikoinen nimi tulee kennelnimestä Nuxo Graziosa Gufina. Koirilla on kutsumanimi ja kennelnimi – niin kuin monilla ihmisilläkin.

Niilo on jo 11 v ja Gufikin 8 v ja he ovat meillä päivähoidossa silloin tällöin, joten he ovat tulleet tutuiksi. Runsas vuosi sitten tähän laumaan – koirat ovat laumaeläimiä – liittyi pieni kissa Topi, joka on vieraillut meillä pari kertaa, kovin tutuksi ei ole tullut.

Mielenkiintoista on ollut havainnoida, miten nämä otukset suhtautuvat toisiinsa – ja suhtautuminen on erilaista. Gufin kasvattajan luona on ollut kissoja, joten hänelle ei siinä ole mitään uutta. Mutta ilmeisesti siellä pentutehtaassa vanhemmat nartut ovat opettaneet, että kissojen kanssa ei seurustella. Niinpä Gufi suhtautuu Topiin viileän ylemmyydentuntoisesti.

Erilaisuuteen voi ihastua, mutta rinnakkaiselo on ihan toimiva ratkaisu sekin.

Niilolla taas ei ollut mitään tietoa kissoista, ulkona niitä näki vilaukselta, mutta siinä kaikki. Niinpä Niilo suorastaan ihastui kissaan ja he ovat hyviä kavereita. Topi-katti tietää tämän ja ottaa joskus ylimääräisiä vapauksia: aikaa hupaisaa on, kun pieni kissa väijyy nurkan takana isoa koiraa ja hyökkää – leikisti.

No, tässä kohtaa kärsimätön lukija (ehkä kumpikin) ihmettelee, että mitä tämä nyt mihinkään liittyy, mutta kyllä tästä eräitä asioita voidaan havaita.

Ensimmäinen havainto on tietysti, että koirat ja kissat eivät ole mitenkään geneettisesti verivihollisia – tämän ovat varsin monet tienneetkin.

Toinen juttu on sitten ympäristön ja oppimisen vaikutus, joka näkyy Gufissa. Hänen mielestään kissat ovat alempiarvoisia eikä niiden kanssa seurustella – mutta ei niihin tarvitse suhtautua vihamielisestikään. Rauhanomainen rinnakkaiselo onnistuu.

Tästä ihmiset voisivat ottaa oppia: erilaisuuteen voi ihastua, mutta rinnakkaiselo on ihan toimiva ratkaisu sekin.

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Mari-Elina Koivusalo

Kirjoittaja on turkulainen kaupunginvaltuutettu (sd.).

Paha maku sotessa, mutta kahdesta pahasta pahempi on maakuntauudistus

Aivan aluksi haluan kiittää Elina Lepomäkeä (kok) kannanotostaan sen puolesta, että valmistumaisillaan olevat sote- ja maakuntalait tulisi heittää kiireesti silppuriin. Kun hallituspuolueen edustaja näin vankasti ilmoittaa, ettei uudistuksella saavuteta sille asetettuja tavoitteita ja edelleen ilmoittaa samalla äänestävänsä eduskunnassa niitä vastaan, on tosi kyseessä. Kun opposition kritiikistä ei enää olla jaksettu kiinnostua (ainahan oppositio kritisoi kaikkea), on huomioarvo nyt taattu. ”Ai se on OIKEASTI ihan sysisurkea uudistus?!”

Sote- ja maakuntauudistuksessa suurempaa huomiota on kansalaisten ja päättäjien keskuudessa herättänyt juurikin sosiaali- ja terveyspuoli – eli valinnanvapauslaki – mikä on toki ymmärrettävää; onhan kyse omasta ja läheistemme terveydestä. Tosiasiassa olisi kuitenkin ensisijaisen tärkeää nyt kaataa maakuntauudistus.

Kahdesta pahasta pahempi on maakuntauudistus.

Ai miksikö? Siksi, että nyt esitetyistä malleista valinnanvapaus ei toteudu, jos maakuntauudistus perutaan: hallintohimmelit kaikkoavat ympäriltä. Mutta jos kaatuu vain valinnanvapaus, voisi maakuntauudistus silti tulla – viis sote-puolesta jonka vuoksi sitä ylipäänsä on pystyyn laitettu.

Edelleen väitän, että kahdesta pahasta pahempi on maakuntauudistus. Ai miksikö? Siksi, että sote-sisältöjä valinnanvapausmalleineen tai sitä kenellä on oikeus palveluja tuottaa, voidaan aina muokata jälkikäteen. Maakuntahallinnon perustaminen taas on sellainen järjestelmämuutos, jota ei kovin helposti lähdetä veivaamaan toiseen suuntaan. Kuten Lepomäkikin totesi, ”kyllä se maakuntahallinto itselleen aina tehtäviä keksii.” Ja monia kuntien elinvoiman kannalta oleellisia tehtäviä on jo keksittykin.

Kaupungit ovat nykyajan ja tulevaisuuden kasvun moottoreita

Siinä missä soten valinnanvapaus saa ihmiset hämmennyksiin siitä, mistä saa hoitoa, ajaa terveydenhuoltomme yhä enemmän markkinoille ja nostaa kustannuksia, on maakuntauudistus uhkana koko kansantaloudellemme ja kaupunkien ja kaupunkiseutujen elinvoimalle. Toisin sanoen maakuntauudistuksella pienennetään sitä yhteistä kakkua, jota Suomi leipoo rahoittaakseen joka tapauksessa ikääntymisen myötä kasvavat terveys- ja sosiaalipalvelukulut.

Kuntien vahvasta itsehallinnosta ollaan luopumassa maakuntien hyväksi tilanteessa, jossa maakunnat edustavat mennyttä aikaa ja kaupungit ovat nykyajan ja tulevaisuuden kasvun moottoreita. Kaupungit vetävät kasvuun mukaan maakunnat ja valtiot. Kaupungeissa luodaan uutta ja tuotetaan lisäarvoa yhteiskuntaan kiihtyvällä tahdilla. Siksi niiden pitää myös saada olla ohjastamassa tätä kasvua hyväksi katsomallaan tavalla.

Siinä missä suomalaiskaupungit ovat verkostoituneita, innovatiivisia, dynaamisia ja omaavat monia hyviä ja ketteriä toimintatapoja, on maakuntahallinnolta ja -päätöksenteolta vaikea odottaa tässä suhteessa juuri mitään.

Maakuntauudistuksen ja sen vastuulle siirrettävän soten erityisenä riskinä nähdään, että kaupunkien investointikyky heikkenee tulevaisuudessa. Vastikään kokoontunut (toisen kokoomus-kapinallisen Jan Vapaavuoren) C21 ryhmä lausui kannanotossaan, että ”kuuden suurimman kaupungin yhteisen arvion mukaan kuuden kaupungin investointien rahoituspohja leikkaantuisi seuraavien kymmenen vuoden aikana kumulatiivisesti yhteensä 1,6 miljardin euron edestä.”

Summa summarum; suurten kaupunkien positiivinen kehitys ja kasvu on edellytys sille, että Suomessa ylipäänsä tulevaisuudessakin on varaa tarjota kaikille kansalaisille laadukkaat ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Mari-Elina Koivusalo

Kirjoittaja on turkulainen kaupunginvaltuutettu (sd.).

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Ville Lintunen

Kirjoittaja on turkulainen kunnallispoliitikko.

Mikael Jungnerin joutsenlaulu

6.10.2011 lähetin sähköpostin, jota voi pitää ensimmäisenä askeleenani politiikan parissa.

Demarituttavalleni lähettämäni sähköpostin ensimmäinen kappale päättyi sanoihin: ”Sen enempää asiasta numeroa tekemättä olen kuitenkin kokenut itseni aina jossakin määrin sosiaalidemokraatiksi ja siksi SDP tuntuisi luonnollisimmalta puoluevalinnalta, jos mukaan lähtisin. Vaikka SDP:n maine tällä hetkellä taitaa ollakin hitusen kallellaan tuollaisen varttuneemman kansanosan puolueeksi, niin toisaalta ainakin itse olen nähnyt ainoastaan positiivisena asiana, että myös Mikael Jungnerin ja miksei Jutta Urpilaisen kaltaisia henkilöitä on puolueessa noussut merkittäviin tehtäviin.”

Jälkeenpäin sain kuulla, että tuttavani oli lähettänyt sähköpostini eteenpäin kehuna tuolloiselle SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungnerille.

Kun muutama päivä sitten luin Mikael Jungnerin päätöksestä jättää SDP, en ollut yllättynyt. Parin viimeisen vuoden aikana Jungner on edelleen pystynyt erityisesti somessa tykittämään teräviä päivityksiä, mutta ajatusten kokonaisuus on ajautunut kauemmas useamman suomalaisen arjesta.

Demariystäväni puki täydellisesti sanoiksi Facebookissa omankin ajatukseni nykyisestä Mikael Jungnerista: ”Se on niinkuin hurahtanut tuohon höttöiseen vapauspopulismiin, missä negatiivisia sivuvaikutuksia ei ajatella, jos itse ei niistä kärsi ja muista ei tarvitse välittää – koska vapaus. Se on aivan liian vastuutonta toimintaa demareille ja siten Jungner on väärässä seurassa. ”

Voin lisätä tuohon perään vain, amen.

Itselleni höttöinen vapauspopulismi on jotain niin espoolaista ja sieltähän Jungnerkin tulee. Vapaus tehdä jotakin kuulostaan aina hienolta, mutta tosiasiassa se tarkoittaa, että hädän hetkellä olet yksin.  Vapauspopulismiin kuuluu oleellisena osana perin kummallinen käsitys yhteiskunnan holhouksesta, joka ponnahtaa pinnalle suomalaisen alkoholikeskustelun yhteydessä yhtä varmasti kuin puliukot keväisin liekkimajan nurkilta.

Itsekin joudun silloin tällöin pohtimaan kohtaamisiani tämän meitä kuristavan holhouksen kanssa. Viikonloppunakin joudun kävelemään 40m Citymarketin kassalta saadakseni Alkosta viinipulloni, kun ilman holhousta saisin sen Citymarketista käveltyäni 200m, kuten pekonipakettia etsiessäni.

Ehkä enemmän holhousta olikin kohtaamisessani viikolla tarjoilijaneidon kanssa, joka pikkujouluillan päätteeksi julkesi todeta ”Hei, me suljetaan kohta, niin otatteko vielä yhdet?” En vain tuossa hetkessä osannut ahdistua holhouksesta, mutta jo seuraavana päivänä pahoitin mieleni.

Kovin seksikästä se ei ollut, mutta jopa yllättävän raikasta maailmassa, jossa eniten huutavan ääni on jo aikoja sitten peittänyt parhaan argumentin.

Viina tunnetusti saa ihmiset eroamaan ja näin päättyi Jungnerin ja demareidenkin rakoillut liitto. Viinan sivuvaikutukset saivat sattumalta ensimmäisen uhrinsa päivänä, jolloin Jungner oli jo valmiiksi buukattu TV 1:n Pressiklubiin.

Viestintätoimiston toimitusjohtaja Jungner olikin laskenut jokaisen askeleensa. Tosin jos Jungerin toimitusjohtaman viestintätoimisto Kreabin asiakkaisiin kuuluu panimoalan toimijoita, niin aivan yhtä hyvin Jungner ei onnistunut demarikansanedustajille kauppaamaan asiakkaansa etua, vaan äänin 1-34 kansanedustajat päättivät kantaa vastuunsa ja kuunnella tieteellisiä tutkimuksia ja kaiken maailman dosentteja.

Kovin seksikästä se ei ollut, mutta jopa yllättävän raikasta maailmassa, jossa eniten huutavan ääni on jo aikoja sitten peittänyt parhaan argumentin.

Ville Lintunen

Kirjoittaja on turkulainen kunnallispoliitikko.

Kolumni

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

Kyll määki Turuus…

Turussa Puutorin kulmalla sattui vastatusten kaksi rouvashenkilöä, rouva Nieminen ja rouva Karlsson. Niemiskä vaikutti hyvin alakuloiselta ja silmätkin punoittivat aivan kuin hän olisi itkenyt. Karlssonska tietysti osaaottavaisena heti kysyi, mikä on hätänä. Tähän Niemiskä, että mies oli perjantai-iltana lähtenyt ostamaan tulitikkuja eikä ole tullut takaisin, vaikka nyt on jo maanantai. Karlssonska rohkaisi heti: Mitä sää tommost porat, tosa on sul tikui!

Tämä juttu, jonka aikoinaan kuulin maineikkaan radiohenkilön Markku Heikkilän ohjelmassa ”Uutissi Turust” kuvaa mainiosti turkulaista luonteenlaatua, jonka kanssa nyt joudun totuttelemaan, kun olen nyt kuukauden verran asunut Turussa

Uudenkaupungin asioihin alkaa olla välimatkaa, mutta kyllä kiintoisia aiheita edelleen on. Esimerkkinä vaikkapa nämä vireillä olevat rakennushankkeet, joista keväällä totesin, että nyt kun kaupungin taloudessa on 3,3 miljoonan ylijäämä, heti innostutaan 70 miljoonan rakennushankkeista. Tähän virkahenkilö vastasi topakasti, että oikea luku on 30 miljoonaa. Nyt luku siis on 40 miljoonaa. Ja tästä vuodesta näyttäisi taas tulevan tappiollinen.

Ja kun ensin puhuttiin 20 miljoonasta ja sitten tuli 10 miljoonaa lisää ja sitten taas 10 miljoonaa lisää ja niin edelleen. Mikä on luku siinä vaiheessa, kun sopimukset allekirjoitetaan?

Kun 40 miljoonan summa jaetaan suunnitellulle 20 vuoden takaisinmaksuajalle, normaalilla laskuopilla lyhennyksiä tulee maksettavaksi 2 miljoonaa per vuosi.

Asia on toki hyvä, mutta ennen kuin suuren innostuksen vallassa tehdään kallis päätös, pitäisi tietää sen todellinen hinta ja miten se rahoitetaan. No, onneksi en enää ole tässä asiassa maksumiehen asemassa.

Niin, tuo otsikon lausahdus on hyvin vanhaa perua ja se on ajan myötä saanut monenlaisia sisältöjä. Alkunsa se lienee saanut siitä kun jossain provinssissa, ehkäpä juurikin Turun ja Porin läänin Uudellakirkolla kaksi tyttöä olivat jutelleet keskenään molempia osapuolia kiinnostavista kysymyksistä ja toinen oli kysynyt: Oleks sää ollu poikatten kans niinko sillai? Toinen oli vastannut tiukasti: En. Tähän ensimmäinen: Emmää kans… paitti kerran Turuus. Siihen toinen: Kyll määki Turuus!

Raimo Korhonen

Kirjoittaja on toisinaanajattelija, sosiologi ja eläkeläinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta