Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

24.2.2025 13:18 ・ Päivitetty: 24.2.2025 14:35

Airiston Helmi kääntyi talousrikokseksi – venäläisomistajalle ehdollista vankeutta

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Pavel Melnikov saapumassa oikeuden istuntoon viime vuoden tammikuussa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut lomakylä Airiston Helmen omistajan, venäläismiljonääri Pavel Melnikovin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oikeuden mukaan Melnikov syyllistyi törkeään veropetokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen, joilla hän oli tavoitellut vähintään 850  000 euron hyötyä.

Oikeus otti rangaistusta alentavina seikkoina huomioon rikoksista kuluneen pitkän ajan, oikeudenkäynnin viivästymisen ja sen, että veropetoksessa aiheettomasti palautettavaksi ilmoitetut verot oheisseuraamuksineen oli sittemmin täysimääräisesti suoritettu eikä lopullista vahinkoa ollut aiheutunut.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudenkäynti viivästyi esitutkinta- sekä tuomionantovaiheessa yhteensä kaksi vuotta. Tuomiosta annetussa tiedotteessa käräjäoikeus kertoo, että oikeuden arvioitavana oli poikkeuksellisen laaja, yli 9  000-sivuinen asiakirjatodistelu ja 16 ihmisen kertomukset.

-  Käräjäoikeuden tuomion laatiminen on pääkäsittelyn päättymisen jälkeen kestänyt yli vuoden, mitä on pidettävä asian merkitys asianosaisille huomioon ottaen kohtuuttoman pitkänä aikana jutun laadusta ja laajuudesta riippumatta, oikeus sanoi tuomiossaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Melnikov on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

RIKOSPROSESSI on kestänyt useita vuosia. Kiinteistöyhtiöön liittyvät rikosepäilyt nousivat julkisuuteen jo syksyllä 2018, kun viranomaiset tekivät yhtiön omistamiin tiloihin paljon mediahuomiota herättäneen kotietsinnän Paraisilla.

Jo ennen sitä huomiota olivat herättäneet Airiston Helmen omistajan venäläistausta sekä maakaupat lähellä Puolustusvoimien kohteita.

Myös käräjätuomiota odotettiin poikkeuksellisen kauan, yli vuosi. Oikeudenkäynti asiassa päättyi alkuvuodesta 2024.

Melnikov oli Airiston Helmen pääomistaja ennen kuin yhtiö asetettiin selvitystilaan vuonna 2019. Syyttäjät vaativat hänelle alun perin viiden vuoden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Syytteet liittyvät muun muassa väitetysti pimeästi maksettuihin palkkoihin. Jutussa on myös muita syytettyjä Melnikovin lisäksi. Syyttäjät vaativat, että Melnikovin ja kuuden muun syytetyn rangaistuksia tulee koventaa sillä perusteella, että rikokset oli tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

LOMAKYLÄ Airiston Helmi rekisteröitiin kaupparekisteriin vuonna 2007 toimialanaan matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus.

Syyttäjien mielestä Airiston Helmi oli kulissiyhtiö, joka oli perustettu Melnikovin johtaman rikollisryhmän toiminnan peittelemiseksi. Syyttäjien mukaan ryhmä oli tarkasti ohjeistettu, valvottu ja johdettu, vaikkei sen toiminnan perimmäinen syy tai tavoite selvinnytkään esitutkinnassa.

Erikoissyyttäjä Petri Raution mukaan tutkinnassa ei saatu vastausta siihenkään, saattoiko taustalla olla jokin valtiollinen toimija. Tutkinnan mukaan ryhmän jäsenillä oli kuitenkin ollut käytössään esimerkiksi mobiililaitteissa tietoturvaa, joka täyttää useiden valtiollisten ja sotilaallisten toimijoiden kriteerit.

Melnikovin puolustus on kiistänyt syyttäjän väitteet ja sanonut, että syksyn 2018 suuroperaatiolle ei ollut oikeaa tarvetta, vaan kyseessä oli viranomaisten voimannäytön ja -käytön esitys.

Puolustuksen mukaan esitutkintaan ryhdyttiin ”tasavallan presidentin, puolustusministerin sekä Suomen korkeimman ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan viitoittamana”.

-  Vaikuttaa siltä, että lopulta jutun ytimeksi muodostui varsin selkeä veropetosjuttu – – Kysymys ei lopulta ollutkaan Suomen ulkoista turvallisuutta ja Paraisia uhkaavasta, kansainvälisestä rikoskokonaisuudesta, mitä epäiltiin, mitä tutkittiin ja miten asia julkisuudessa esitettiin, Melnikovin kirjallisessa vastauksessa käräjäoikeudelle sanottiin.

OIKEUDENKÄYNNISSÄ Melnikov sanoi ostaneensa saaria Suomesta, koska oli rakastunut mereen ja merenkulkuun. Airiston Helmen hän kertoi perustaneensa, koska kiinteistövälittäjä oli sanonut, etteivät suomalaiset välttämättä olisi halukkaita myymään omaisuuttaan venäläiselle.

Melnikovin mukaan tarkoituksena oli myydä kiinteistöt valmiina hankkeena eteenpäin. Saarikohteiden omalaatuisuutta kuvaillessaan hän liikuttui kyyneliin. Melnikovin mukaan saarilla voi kalastaa, tehdä saadusta saaliista kalakeittoa, mennä sen jälkeen saunaan ja kylpytynnyriin.

-  Ei sellaista ole missään muualla, hän sanoi käräjäsalissa pyyhkien kyyneliä silmistään.

Airiston Helmellä sekä Melnikovilla on edelleen kiinteistöomistuksia Paraisilla, selviää viime vuoden lopulla annetusta puolustusministeriön päätöksestä.

Päätöksen mukaan Melnikov omisti alueella enimmillään 14 kiinteistöä henkilökohtaisesti sekä Airiston Helmen kautta. Vaikka suurin osa yhtiön kiinteistöistä on sittemmin myyty, se on päätöksen mukaan omistanut Paraisilta yhä kaksi kiinteistöä ja Melnikov neljä.

VIIME VUONNA Melnikov yritti ostaa yhden Airiston Helmen kiinteistöistä omiin nimiinsä, mutta puolustusministeriö torppasi aikeet.

Ministeriön mukaan kiinteistö sijaitsee Suomen maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittisten merireittien ja infrastruktuurin läheisyydessä, ja voidaan perustellusti arvioida, että sitä voitaisiin käyttää kansallista turvallisuutta uhkaavalla ja maanpuolustuksen järjestämistä vaikeuttavalla tavalla.

Melnikov sanoi hakemuksessaan, että kiinteistö olisi tullut hänen henkilökohtaiseksi vapaa-ajanviettopaikakseen. Ministeriön mukaan tämä ei ollut uskottavaa ottaen huomioon muun muassa, että miljonäärillä on alueella jo useita kiinteistöjä, joissa viettää vapaa-aikaa.

Ministeriö viittasi päätöksessään myös Melnikovin rikosjuttuun sekä vuoden 2018 viranomaisoperaation löydöksiin.

-  Viranomaistutkinnassa löydettiin muun muassa suuria määriä käteistä rahaa, valvontalaitteistoa, osmoosilaitteistoa, erityisen korkea määrä korkean suojaustason tiedontallennus- ja välityskapasiteettia sekä sukelluslaitteita, joilla on mahdollista sukeltaa jopa 40 metrin syvyyteen. Kiinteistöltä löytynyttä materiaalia voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden poikkeuksellisena matkailu- ja majoituspalveluita tarjoavan yrityksen toiminnan järjestämiseksi, ministeriön kielteisessä päätöksessä kirjoitetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU