Politiikka

”Aivan erityisen karmeaa on, jos sotiemme veteraanien eläkkeitä heikennetään” – Oppositio möyhensi hallitusta: ”Miksi toivotatte tällä tavalla hyvää vanhustenviikkoa?”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila joutui selittelemään.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila joutui selittelemään.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila joutui selittelemään.

Hallitus ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) sai eilen oppositiolta kipakkaa sapiskaa, kun lähetekeskustelussa olivat käsittelyssä kansaneläkkeen ja muiden etuuksien indeksitarkistukset ensi vuodelle.

Tunteita kuumensi myös veteraanien rintamalisän jäädyttäminen.

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) muistutti, että parhaillaan vietetään vanhustenviikkoa.

– Sen kunniaksi te, hallituspuolueiden edustajat, leikkaatte vanhuksilta. Paheksun syvästi tällaista arvovalintaa. Vanhustenviikon kunniaksi tuoda tänne eduskuntaan lain, jolla kansaneläkeindeksi jäädytetään vuodelle 2019, ja kansaneläkkeen taso on ensi vuonna noin 25 euroa kuukaudessa eli 300 euroa vuodessa pienempi verrattuna siihen, jos indeksikorotukset olisi teidän hallituskaudellanne tehty normaalisti.

Taavitsainen piti käsittämättömänä, että indeksijäädytys koskee myös Kelan maksamaa rintamalisää.

– Eli hallitus leikkaa myös sotaveteraaneilta. Miksi laitatte isänmaamme näkemään tällaista?

”Edes Ahon hallitus ei tehnyt tällaisia päätöksiä.”

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) meni vuoteen 2016, jolloin salissa käytiin tiukkaa keskustelua veteraanien sosiaaliturvan leikkauksista.

– Tämän seurauksena hallitus perääntyi ja te veditte veteraanietuusleikkaukset pois. Nyt te leikkaatte pientä kansaneläkettä saavien ihmisten toimeentuloa. Te nostatte heidän asiakasmaksujaan ja sairauskulujaan sekä olette nyt myös puuttumassa siihen, että veteraanietuuksista nimenomaan rintamalisää te tulette myös leikkaamaan, Kiljunen ihmetteli.

Edes Esko Ahon (kesk.) hallitus ei kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd.) mukaan tehnyt tällaisia päätöksiä. Hän viittasi siihen, että perusturvaa leikataan olosuhteissa, joissa taloudessa pyörii hyvin ja valtiolle tulee rahaa.

– Aivan erityisen karmeaa on – jos oikein tämän koukeroisen esityksen ymmärrän – että hallitus on uudelleen esittämässä, että sotiemme veteraanien eläkkeitä heikennetään. Siis heiltä, jotka panivat kaikkensa peliin Suomen kansan hyvinvoinnin ja maamme itsenäisyyden puolesta.

Heinäluoma pyysikin Mattilaa kertomaan yksiselitteisesti, onko todellakin niin, että hallitus nipistää sotien veteraaneilta ensi vuonna muutaman euron omaan kassaansa.

Mattila kiisti, että kaikkea olisi leikattu. Rintamalisästä hän totesi, että sen taso säilyy samana kuin vuonna 2016 ja pahoitteli, ”että tämä on näin monimutkaisesti kirjoitettu auki”.

”Totta kai indeksijäädytykset ovat leikkauksia.”

Kansanedustaja Paavo Arhinmäkeä (vas.) ministerin vastaus ei tyydyttänyt.

– Jos rintamalisä säilyy vuoden 2016 tasolla, niin minun järkeni mukaan siihen ei tehdä silloin indeksikorotusta. Silloinhan se indeksi jäädytetään… totta kai indeksijäädytykset ovat leikkauksia: siinä ostovoima heikkenee.

Myös Pia Viitanen (sd) ja Maria Tolppanen (sd.) pitivät hallituksen valitsemaa tietä kestämättömänä.

– Pääministeri Sipilä kertoi Suomenmaassa uljaasti keskustan olevan perusturvan suurpuolue. Ja sitten samaan aikaan heikennetään eläkkeitä, leikataan perusturvaa, Viitanen tuhahti.

Tolppanen kysyi, miten ministeri Mattila pystyy nukkumaan.

– Te tiedätte, että leipäjonot kasvavat, sähköjä katkaistaan, lääkkeet jäävät eläkeläisiltä ostamatta, koska raha ei riitä. Tässä ei käy pontiuspilatusmainen teko pestä käsiä ja sanoa, että me olemme antaneet 9 euroa per kuukausi peruseläkkeeseen.

Asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 4 Demokraatti
SUOMI KUNTOON? - Sota ay-liikettä vastaan
ALF REHN - Suomalaiset ovat nössöhyviksiä
ITÄMERI - Ongelma pinnan alla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Annakati Mattila

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?
19.2.2019

Luetuimmat


Uusimmat