Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Kansanedustajien käytöstavat pitää siistiä – myös vapaa-ajalla on osattava kantaa parlamentaarikon vastuunsa

LEHTIKUVA / JUSSI LANKINEN
Pääkirjoitukset

Petri Korhonen

Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Eduskunta on tähän asti sietänyt kansanedustajilta vapaa-ajalla lähes mitä tahansa käytöstä – ja sulkenut liian usein silmänsä normaalilta työyhteisövastuulta.

Petri Korhonen

Demokraatti

Muistatteko, milloin viimeksi perussuomalainen kansanedustaja oli tehdä humalaisella asetörttöilyllä selvää poliittisesta urastaan, ja miten silloin kävi?

Heinäkuussa 2003 persujen silloisen uuden nousun airut, ääniharava Tony Halme ampui kotonaan laittomalla aseella. Poliisi löysi asunnosta huumaavia lääkkeitä ja dopingaineita. Tuomioksi tuli ehdollista ja sakkoja. Luoti ei onneksi osunut ihmisiin, joten Halme pystyi myöhemmin rehvastelemaan, ettei ole “koskaan vahingoittanut aseilla muita”.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini, joka oli kevään 2003 vaaleissa päässyt Halmeen siivellä eduskuntaan, ei halunnut hylätä lempilastaan. Halme sai jatkaa kautensa loppuun asti, sairaana miehenä, vastentahtoisestikin.

Harva kansanedustaja vaati julkisesti Halmeen eroa, vaan toivoi hänen tekevän omat johtopäätöksensä kelpoisuudestaan tehtävään. Sitä hän ei tehnyt.

MITEN TUON jupakan käsittely eroaa nyt viimeviikkoisesta kansanedustaja Timo Vornasen (ps) epäillystä katuampumisesta?

Ainakin halpoja korjausneuvoja tehtaillaan nyt joka suunnasta enemmän kuin kesällä 2003, kiitos sosiaalisen median.

Lisää aiheesta

Moni poliitikko vaatii asioita, jotka eivät liity mitenkään Vornasen tekoihin, kuten Arkadianmäen eräkerhon asekaappien poistamista eduskunnasta ja aselakien kiristämistä.

Jos edes nykyiset tiukat lait eivät estä kokenutta poliisia tekemästä räikeää aserikosta, menemästä baariin pistooli taskussaan ja ammuskelemasta päissään kadulla, sopii kysyä millainen laki olisi hänet pysäyttänyt?

HELPPOJEN irtopisteiden keruun sijaan opposition ja hallituksen täytyy nyt aidosti ja vakavasti mitata poliittisen kulttuurimme kestävyys.

Millainen käytös kansanedustajalle sallitaan, puheista ja teoista alkaen?

Saako vapaa-ajalla sikailla, vaarantaa liikenne- ja muuta turvallisuutta, solvata ja räyhätä, jos vain malttaa olla täysistunnossa sisäsiististi? Näinhän tähän asti on puheenjohtajiston tulkinnan takia ollut, ja tämä syö politiikan moraalia. Näin tekopyhästi ei Arkadianmäellä voida enää jatkaa.

Perussuomalaiset joutuu päättämään, saako Vornanen jatkaa eduskuntaryhmän jäsenenä, vaikka rikosepäilyn tutkinnassa kuluu vielä vuosia. Ratkaisu antaa aikanaan tärkeän signaalin katuväkivaltaa ja aseistautuneita jengejä paheksuneelta puolueelta.

Parlamentin pitää osata myös kertoa ikävyyksistä avoimemmin ja nopeammin edes omalle väelleen.

Nyt sekä eduskunnan puhemies, pääsihteeri, perussuomalaisten johto että pääministeri vaikenivat tietämästään vakavasta rikosepäilystä eduskunnalle luvattoman pitkään. Näin ei missään nykyaikaisessa työpaikassa tehtäisi, vaan tapahtuneesta ilmoitettaisiin, yksityisyydensuojaa kunnioittaen.

Tässäkin tarvitaan kulttuurinmuutosta kohti 2020-lukua. Poliitikkojen pitää osata olla tarvittaessa oma-aloitteisia, eikä piilotella väistämättä julki tulevaa asiaa.

KURINPALAUTUKSEN lisäksi eduskunnan pitää osata olla vastuullinen työyhteisö.

On tuomittava väärinkäytökset selittelemättä ja kaunistelematta, mutta myös muistettava tukea kanssaihmistä, jos hän aidosti haluaa sovittaa tekonsa tai kohdata ongelmansa.

En tiedä, halusiko Tony Halme parantaa tapansa. Tuskinpa häneltä sitä kukaan kysyi tai odotti – oli helpompaa kääntää selkänsä ja leimata hänet toivottomaksi tapaukseksi, eristää muista “kunnon ihmisistä”.

Nyt kansanedustajien pitää toimia monessakin mielessä paremmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE