Politiikka

Ajatuspaja listasi 25 potentiaalista tulevaisuuden vaikuttajaa: Ykköseksi kiilasi SDP:n nuori ääniharava

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen

Demarinuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eemeli Peltosella, 23, on ajatuspaja Linjan mukaan eniten potentiaalia nousta valtakunnan politiikan huipulle nuorista vaikuttajista.

Korkeintaan 25-vuotiasta vaikuttajista kootun listauksen kärkeen nousseen Peltosen mukaan ei todennäköisesti ole olemassa mitään yksittäistä tekijää, joka ratkaisisi nuoren ehdokkaan menestyksen kuntavaaleissa.

– Uskon kuitenkin, että omalla aktiivisuudella ja pitkäjänteisellä työllä voidaan saavuttaa yllättäviäkin vaalituloksia. Myös paikallisesta ei-poliittisesta näkyvyydestä esimerkiksi yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnassa on varmasti hyötyä oman tunnettavuuden kasvattamisessa, Peltonen arvioi.

– Oman kokemukseni perusteella sukupolvet ylittävä yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää siinä työssä, jossa nuoria nostetaan päättäville paikoille. Nuorten tueksi on saatava eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä.

Listauksen pohjana on tämän vuoden kuntavaalien tulos.

Listauksen pohjana on tämän vuoden kuntavaalien tulos, jota on täydennetty antamalla pisteitä nuorisopolitiikassa menestymisestä sekä poliittisesta työkokemuksesta. Peltonen nousi kevään kuntavaaleissa SDP:n ääniharavaksi kaupungissaan.

Kuntavaalituloksen osalta huomioitiin sekä absoluuttinen että suhteellinen äänisaalis, eli nuoren valtuutetun saamien äänien määrä suhteessa kunnan tai kaupungin kokoon.

Ajatuspaja Linjan mukaan perusteena kuntavaalituloksen käytölle vertailu pohjana on se, että poliitikon kyky menestyä vaaleissa on yksi tämän keskeisimmistä ominaisuuksista, jota ilman kohoaminen valtakunnan politiikan huipulle on vaikeaa. 25-ikävuoden rajaus tehtiin ehdokkaan kuntavaalipäivän iän perusteella. Myös oheisessa listassa on kerrottu valtuutetun ikä vaalipäivänä.

Politiikassa yhteistyö on kaikki kaikessa.

Myös selvityksen yhteydessä eri puolueiden nuorisopoliitikoille tehdyssä kyselyssä Peltosen nimi nousi esiin yhtenä SDP:n lahjakkaimmista poliitikoista. Peltonen itse arvioi nuorisopolitiikasta kertyvän hyödyllistä kokemusta puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä.

– Politiikassa yhteistyö on kaikki kaikessa. Yksin ei saa mitään aikaiseksi. Nuorisopolitiikassa toimiminen antaa hyvät valmiudet tehdä sellaista puoluerajat ylittävää yhteistyötä, jota tarvitaan esimerkiksi kunnallisissa luottamustehtävissä.

Linjan vertailussa on pyritty löytämään alle 25-vuotiaista kunnanvaltuutetuista ne, joilla olisi suurinta potentiaalia nousta kansanedustajiksi jo seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Peltosen lisäksi siihen on hyvät mahdollisuudet ainakin Vihreiden nuorten puheenjohtajalla Iiris Suomelalla, joka sijoittuu vertailussa toiseksi. Suomela sai Tampereella kuntavaaleissa 1981 ääntä. Äänisaalis nosti Suomelan vihreiden listalla toiseksi heti pormestariehdokas Anna-Kaisa Heinämäen kantaan ja esimerkiksi pitkälle kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen ja pitkän linjan vihreän vaikuttajan Oras Tynkkysen edelle.

Linjan listauksen 5:n kärki, sekä SDP:n vaikuttajat:

1. Eemeli Peltonen, SDP, 22 vuotta
2. Iiris Suomela, Vihreät, 22
3. Christoffer Ingo, RKP, 22
4. Henrik Vuornos, Kokoomus, 23
5. Daniel Sazonov, Kokoomus, 24

10. Eemeli Lehtinen, SDP, 24
12. Jussi Kukkola, SDP, Hyvinkää
14. Markus Myllyniemi, SDP, Kirkkonummi
17. Elli Luukkainen, SDP, Kitee
19. Nina Peltonen, SDP, Hamina

Ajatuspaja Linja on Kokoomuksen nuorten liiton kyljessä toimiva itsenäinen ajatuspaja, joka keskittyy erityisesti nuoria ja opiskelijoita koskeviin kysymyksiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat