Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akava kirittää hallitusta työllisyystoimiin – Fjäder kommentoi myös kiky-tuntien pysyvyyttä: ”En allekirjoita näkemystä”

"Tulosvastuullisen kolmikannan on näytettävä, että se pystyy saamaan aikaan tuloksia", sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava odottaa maan hallitukselta selviä säveliä työllisyystoimenpiteiden suhteen. Työmarkkinoille on myös palautettava luottamuksen ilmapiiri, Akava linjaa.

Demokraatti

Demokraatti

Akavan hallitus kertoo painottavansa työllisyystoimenpiteiden kiireellisyyttä keskusteltuaan niistä ja Suomen työmarkkinatilanteesta kokouksessaan.

Kokouksessa vieraili Ruotsin työmarkkinaministeri Eva Nordmark, joka kertoi maan työllisyyspolitiikan painotuksista viime vuosina. Ruotsin työllisyysaste on kesän jälkeen alentunut hieman, mutta on edelleen 77 prosenttia. Suomessa työllisyysaste on syksyn aikana pysähtynyt 72,6 prosenttiin.

– Häviämme Ruotsille ja muille keskeisille kilpailijamaille työllisyydessä aivan liian paljon. Suomen hallituksen on esitettävä selkeä suunnitelma siitä, mitä työllisyyden toimenpiteitä se priorisoi ja millä aikataululla. Tulosvastuullisen kolmikannan on näytettävä, että se pystyy saamaan aikaan tuloksia, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Akava muistuttaa, että työllisyysasteen kasvu yhdellä prosenttiyksiköllä laskee kestävyysvajetta 0,4 prosenttiyksikköä. Nykyisellä kestävyysvajetasolla tämä on noin miljardi euroa.

– Nämä rahat tarvitsemme osaamisen ja talouskasvun vahvistamiseen. Työllisyysasteemme määrittää, millaisia uudistuksia tarvitsemme ja millä aikataululla. Toimenpiteiden tulee olla vaikuttavia ja konkreettisia, Fjäder sanoo.

”Suomen vahvuus on aina ollut kyky ja halu sopia.”

Akavan mielestä työmarkkinoille on palautettava luottamuksen ilmapiiri. Fjäder ottaa kantaa useilla sopimusaloilla kesken oleviin työehtosopimusneuvotteluihin – lakkovaroituksia on jätetty ja kiistely kiky-tunneista hiertää neuvotteluissa.

– On päivänselvää, että työajan pidennys kilpailukykysopimuksen mukaan oli palkanalennus, jolla pyrittiin parantamaan Suomen kilpailukykyä. En allekirjoita näkemystä, että kirjaus olisi voimassa pysyvästi. Jokaisessa liittokohtaisessa neuvottelussa palataan asiaan, mikä hankaloittaa sopimusten syntyä, Fjäder toteaa.

– Suomen vahvuus on aina ollut kyky ja halu sopia. Jos murennamme tämän tilanteessa, jossa taloutemme ei ole kriisissä, sillä on kauaskantoisia vaikutuksia, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE