Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Aki Lindén kauhistui kokoomukselle: “Hyökkäys sosiaaliturvaa ja sen pientä osaa, toimeentulotukea, vastaan”

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén arvostelee kokoomuksen ryhmänjohtajan Kai Mykkäsen ulostuloa päivän Helsingin Sanomissa.

Demokraatti

Demokraatti

Lindénin mukaan “kokoomus on taas suomalaisten sosiaaliturvan kimpussa vaatien leikkauksia ja palaamista ainakin 10 vuoden takaiselle tasolle”.

“Käsitteet sosiaalimenot, sosiaaliturva, sosiaalituet, toimeentulotuki jne menevät helposti sekaisin. Kokoomus käyttääkin niitä tietoisesti siten, että ihmisille muodostuisi käsitys vastikkeettomasta ”köyhäinavusta”, joka tukee laiskuutta ja ”vapaaehtoista oleilua” työmarkkinoiden ulkopuolella.”

Lindén muistuttaa, että sosiaalimenot ovat kattokäsite, johon sisältyvät muun muassa eläkemenot, työttömyysturva, sairausvakuutus ja lapsilisät. Vuonna 2018 sosiaalimenot olivat STM:n julkaiseman tilaston mukaan Suomessa 70 miljardia euroja.

“Siitä karkeasti puolet on eläkemenoja. Toimeentulotuen eli viimesijaisen ”köyhäinavun” osuus tästä on noin 1 % eli hieman yli 700 miljoonaa euroa. Työttömyysvakuutus, kuten myös eläkevakuutus ja sairausvakuutus ovat vakuutusluontoisia menoja, joilla ihminen rationaalisesti varautuu ikääntymisen tai riskin varalle. Suomessa nämä ovat lakisääteisiä. Sairausvakuutuksesta katetaan esimerkiksi lääkkeiden erityiskorvaukset, ambulanssi- ja muita matkoja terveydenhuoltoa tarvittaessa sekä yksityisen terveydenhuollon käytöstä aiheutuvia kuluja. Myös työterveyshuolto on osa sosiaalimenoja”, sd-edustaja selvittää tiedotteessaan.

Tuoreen Tilastokeskuksen julkaisun mukaan (18.12.2020) sosiaaliturvamenojen osuus kaikista julkisista menoista ja myös bruttokansantuotteesta aleni hieman vuonna 2019. Koronavuonna 2020 kehitys on varmasti toisensuuntainen eduskunnan pääosin yksimielisten päätösten perusteella, Lindén muistuttaa.

“Hyökkäys sosiaaliturvaa ja sen pientä osaa, toimeentulotukea, vastaan on osa kokoomuksen politiikkaa, joka toteutuessaan johtaisi tuloerojen kasvuun ja sosiaalisten ongelmien kärjistymiseen. Sosialidemokraatit ovat vahvasti työllisyyden parantamisen ja elinkeinoelämän monipuolisen kehittämisen kannalla. Suomen sosiaaliturvan nykyinen taso ei ole este tai ”jarru” tämän toteuttamiselle. Se voidaan säilyttää ja sitä pitää myös parantaa samalla kun parannamme työllistymistä ja nostamme työllisyysastetta, joka on keskeinen tavoitteemme.”

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE