Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

24.1.2024 08:04 ・ Päivitetty: 24.1.2024 12:02

AKT: Keitele Group tuomittiin maksamaan liitolle vahingonkorvausta – puheenjohtaja toivoo, että ”joku lamppu syttyisi”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Keitele Groupin maksamaan AKT:lle vahingonkorvausta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Keiteleen AKT:lle hakema turvaamistoimi miljoonan euron uhkasakon voimalla oli perusteeton. Päätös on saanut lainvoiman, sillä Keitele ei hakenut takaisinsaantia eli muutosta tuomioon.

Keitele tuomittiin maksamaan AKT:lle vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuluja noin 16 000 euroa.

AKT kertoo asiasta keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessaan ja tiedotteessaan.

– AKT:ta vastaan vuoden 2021 lopussa määrätty turvaamistoimi miljoonan euron uhkasakkoineen oli käräjäoikeuden mukaan oikeudeton ja perusteeton. Sikäli tuntuu hyvältä, koska nyt vihdoin vahvistetaan kanta, jota AKT on toistanut alusta lähtien. Turvaamistoimien käyttö ei kuulu työmarkkina-asioihin ja on tosiasiassa työtaistelutoimi työnantajien taholta, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

Tapaus sai alkunsa, kun AKT saartoi Keiteleen tuotteet satamiin työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä. Tavoite oli vauhdittaa sopimusneuvotteluja.

Keitele haki käräjäoikeudesta joulukuussa 2021 turvaamistoimipyyntöä perusteilla, jotka eivät myöhemmin kestäneet tarkastelua. Turvaamistoimi määrättiin niin, ettei AKT:ta kuultu osapuolena lainkaan.

Lisää aiheesta

AKT katsoo, että Keiteleen tapausta on käytetty mustamaalaamaan paitsi AKT:ta myös koko ay-liikettä.

AKT nostaa esiin nimeltä mainiten Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen, joka kommentoi Maaseudun Tulevaisuudessa joulukuussa 2021, että ”AKT toimii kuin Lapuan liike 1930-luvulla lain ja järjestyksen yläpuolella”.

– Työnantajien tietoinen retoriikka on saatu lanseerattua mediassa läpi. Siitä on tullut osa järjestäytyneiden työntekijöiden vastaista vihapuhetta, jota viljellään jopa ministeritasolla. Perusteettomien väitteiden hyväksikäyttöä on jatkettu myös vaikuttamistyössä vaadittaessa lakko-oikeuden rajoittamista, Kokko sanoo.

AKT nosti Keitelettä vastaan vahingonkorvausvaateen ja marraskuussa 2023 Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa. Keitele velvoitettiin maksamaan AKT:lle korvauksia joulukuun 2021 tapahtumista.

Korvaussummasta suuri osa oli oikeudenkäyntikuluja eli varsinainen vahingonkorvaus jäi pieneksi.

– Tässä ei ollut kyse siitä, että halusimme erityisesti vahingonkorvauksia vaan kyse oli siitä, että he myöntävät, että he olivat perusteettomasti liikkeellä, Kokko kommentoi Demokraatille.

Tätä Keitele ei kuitenkaan Kokon mukaan suostunut missään vaiheessa tekemään.

Kysymys, odottaako tai toivooko AKT, että oikeuden ratkaisulla voisi olla jotain vaikutusta siihen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, saa puheenjohtajan mietteliääksi.

– Me olemme oikeastaan täällä tänä aamuna sen takia, että me toivomme, että se näkyisi mahdollisimman laajasti, että tarina tavallaan saisi sen toisenkin puolen.

– Toivon, että päättäjät, kun he miettivät vaikka työrauhaan liittyviä asioita, että siellä joku lamppu syttyisi, että kaikki se mitä meille on kerrottu, ei ehkä olekaan totta. Että sitä kautta syntyisi jotain ajattelua sen suhteen, että onko tämä loppujen lopuksi ihan niin, että kaikki tämä mitä meille on annettu, onko se tarpeen. Viittaan lähinnä ministereihin ja ennen kaikkea kansanedustajiin, jotka lakeja säätää.

KEITELE Group kommentoi tuomiota omassa tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan käräjäoikeuden päätös AKT:n ja Keiteleen turvaamistoimiasiassa koskee oikeudenkäyntikulujen korvaamista, mutta turvaamistoimien laillisuutta ei tutkittu täysimittaisessa oikeudenkäynnissä. Käräjäoikeuden tuomiolla ei ole Keiteleen käsityksen mukaan mitään ennakkoratkaisuvaikutusta.

Korvaussummaa Keitele kommentoi sanomalla, että yhtiön kannalta kulut ovat merkityksettömiä suhteessa saarron aiheuttamiin vahinkoihin. Keitele sanoo, että oikeudenkäyntien sijaan se haluaa keskittyä puunjalostukseen ja asiakkaiden palvelemiseen sekä työpaikkojen turvaamiseen.

Yhtiö työllistää suoraan noin 500 henkeä ja välillisesti noin 1 500 työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU