Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Alamäki jatkuu rakentamisessa – käännettä parempaa saa odottaa ensi vuoden puolelle

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Rakentamisen vaikea tilanne jatkui alkuvuodesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tilastokeskus kertoo, että rakennushankkeita valmistui tammi-maaliskuussa yli 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana.

Hankkeita valmistui 5,5 miljoonaa kuutiometriä. Kuutiomäärissä mitattuna hankkeita valmistui eniten Uudellemaalle ja Pirkanmaalle.

Tilastokeskuksen mukaan valmistuneiden rakennushankkeiden alhaisissa luvuissa näkyy myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen hankkeiden kuutiomäärien pitkään jatkunut lasku.

ASUNTORAKENTAMISEN vaisu tilanne jatkuu edelleen. Rakennuslupia myönnettiin tammi-maaliskuussa noin 2  950 asunnolle, mikä oli 56 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

-  Mikäli tahti ei pian piristy, laskee uudistuotanto viime vuoden surkeista lukemista vieläkin syvemmälle tasolle, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi tiedotteessa.

Seuraavan kahden vuoden aikana asuntomarkkinoille valmistuu Malisen mukaan poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja. Tämä kääntää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa voimakkaasti kasvukeskuksissa.

-  Nyt aloitetut harvat asunnot valmistuvat todennäköisesti selvästi vahvemmille markkinoille vuoden 2025 jälkipuoliskolla. Silloin meillä on kova kisa harvoista uusista asunnoista, ja se tulee näkymään hintojen nousuna kasvavilla alueilla.

RAKENNUSALA kärsii Malisen mukaan Suomen talouden kannalta liian korkeasta korkotasosta. Tilannetta pahentavat korkealle jääneet rakennuskustannukset ja kuluttajien epävarmuudesta johtuva asuntojen heikko kysyntä.

-  Talouden lievästä yleisestä kohenemisesta huolimatta käänne rakennusalalla kestänee odotettua pidempään pitkälle, aina vuoteen 2025 asti.

Tammi-maaliskuussa rakennuslupia myönnettiin uudisrakentamiseen 6,3 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli viidennes vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tilavuudeltaan eniten lupia myönnettiin Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE